Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Mehanizem dviga stekla ne deluje, kaj sedaj?

07.01.2016

Mehanizmi za dvig stekla omogočajo vozniku in potnikom v vozilu dviganje in spuščanje stekel po svojih potrebah. Danes večina avtomobilov že ima električne mehanizme za pomik stekel s pomočjo stikala ali več stikal, ki pa se s časom lahko obrabijo in poškodujejo. Tokrat smo za vas pripravili nekaj nasvetov o tem, kaj morate storiti v primeru okvare električnega mehanizma pomika stekla.

Mehanizem dviga stekla ne deluje, kaj sedaj?

Lastnosti električnega mehanizma za dvig stekla

Steklo na vratih se pomika s pomočjo električnega mehanizma. Če enkrat pritisnete stikalo za pomik navzgor ali navzdol, se bo določeno steklo popolnoma spustilo ali popolnoma dvignilo. Če pa med spuščanjem ali dvigovanjem še enkrat pritisnete stikalo, se bo steklo na tem mestu zaustavilo. 

Električni mehanizem dviga stekel vedno deluje pri delujočem motorju. Pri nedelujočem motorju deluje nekaj minut do odpiranja enih od prednjih vrat, pri nekaterih avtomobilih pa tudi pred zagonom pri zaprtih prednjih vratih po pritisku na gumb zagon. Običajno se stikala za spuščanje ali dvigovanje stekel nahajajo na več mestih v avtomobilu, obvezno pa na voznikovih vratih. Voznik lahko s pomočjo stikala na svojih vratih onemogoči pomik stekel na vseh zadnjih vratih, zaradi varnosti potnikov na zadnjih sedežih, predvsem otrok.
Steklo se lahko dvigne in spusti tudi na daljavo in sicer s ključem za daljinsko zaklepanje avtomobila. Običajno je potrebno dvakrat pritisniti gumb za zaklepanje avtomobila in stekla se avtomatsko dvignejo ali spustijo. Ta način upravljanja s stekli je priporočljiv le v primeru, da v avtomobilu ni nikogar, saj lahko v nasprotnem pride do poškodb. V primeru, da pri zapiranju stekla s pomočjo električnega mehanizma le to naleti na odpor, se avtomatsko premakne nazaj za nekaj centimetrov.

 

Katere težave se lahko pojavijo pri električnem mehanizmu dviga stekla in nasveti za njihovo odpravljanje?

Glavne motnje v delovanju električnega pomika stekel so pregorela varovalka, nedelujoče stikalo (mehanizem voznikovega stekla kljub pritisku na stikalo ne deluje oziroma se eno od stekel noče dvigniti ali spustiti), nedelujoč motorček za dvig stekla (steklo popolnoma pade v odprtino na vratih) ali pokvarjen ali nedelujoč regulator (ko se steklo dviguje oziroma spušča, se sliši nenavaden oziroma glasen zvok).
 
  • Poglejte, da ni morda vključeno stikalo za blokiranje pomika vseh mehanizmov stekel na voznikovi strani vrat - skoraj vsi avtomobili z električnim pomikom stekel imajo  to stikalo zaradi varnostnih razlogov. 
  • Pri testiranju delovanja pomika stekel uporabite oba stikala (na voznikovi strani in na vratih z nedelujočim mehanizmom pomika stekla). Če se steklo pri pritisku na enega od teh stikal normalno dviguje in spušča, pri drugem pa ne, je težava s stikalom. Je nedelujoče.
  • Če slišite brnenje motorja pri pritisku na stikalo, potem lahko izključite možnost pregorele varovalke ali stikala. Verjetno je pokvarjen motor mehanizma ali regulator. Če ne slišite zvoka motorja ob pritisku stikala, potem najprej preverite varovalko. 
  • Če opazite, da so istočasno prenehali delovati vsi mehanizmi pomika stekel na vašem avtomobilu, potem je najverjetnejši razlog za to pregorela varovalka. Lokacijo le te poskušajte najti v priročniku avtomobila. V večini avtomobilov je na notranji strani pokrova omarice z varovalkami narisan diagram, ki prikazuje lokacijo in namen vsake varovalke. Najvarnejši način za testiranje varovalke je, da uporabite voltmeter, ki vam bo dal podatek, ali je varovalka res pregorela ali je morda problem z električnim vezjem.  
  • Varovalko lahko preverite tudi vizualno. Nežno izvlecite varovalko iz vtičnice s pomočjo posebnih klešč namenjenih za to (v škatli z varovalkami) ali s špicanglami. Morda boste morali nekoliko vijugati, vendar bodite previdni, da ne poškodujete varovalke ali vtičnice. Ko odstranite varovalko, preverite, če je kovinski trak v notranjosti prekinjen ali zlomljen. Če je kovinski trak razpadel, potem je varovalka pregorela in jo je potrebno zamenjati. Izjemno je pomembno, da jo nadomestite z varovalko iste jakosti. Številka je napisana na vrhu varovalke ali navedena v pokrovu škatle varovalk. Uporaba varovalke manjše ali večje jakosti lahko povzroči požar ali poškoduje druge sestavne dele avtomobila.
  • Če ni težava v pregoreli varovalki, potem je potrebno odstraniti notranji pokrov vrat, kjer je nameščen mehanizem dviga stekla. Pomembno je slediti navodilom proizvajalca avtomobila, da se izognete morebitnim poškodbam. Pazljivo odstranite pregrado za vlago ter jo postavite na varno mesto, vizualno preglejte plastične vodnike, povezave, napeljavo in komponente za znaki poškodb ali če je katere od njih niso varne. Preverite okenska stikala, da niso umazana, zrahljana ali imajo obrabljene kable, ki bi lahko vplivale na okvaro mehanizma dviga stekla
  • Za preverjanje moči na motorju mehanizma za dvig stekel svetujemo obisk strokovnjaka, ki bo podal strokovno diagnozo. Nepravilno upravljanje lahko namreč pripelje do dodatnih težav.

Še nekaj nasvetov za podaljšanje življenjske dobe mehanizmov za pomik stekel

  • Takoj, ko je steklo v celoti spuščeno ali dvignjeno, spustite stikalo. Predolgo držanje stikala daje ogromen pritisk na motor in njegove komponente.
  • Uporaba pravilnih izdelkov za nego gume oziroma gumijastih tesnil preprečuje, da le ta postanejo trda, jih obenem varujejo pred izsušitvijo in omogočajo steklu lahkotno pomikanje navzgor in navzdol.
  • Nikoli se ne smete naslanjati na odprta stekla vrat ali nanj prislanjati predmete, saj obstaja nevarnost, da se steklo razbije ali se pokvari mehanizem, ki je zadolžen za pomik stekla.