Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Tesla – avtomobilska znamka prihodnosti

02.02.2016

Ameriško podjetje Tesla Motors izdeluje visoko-tehnološka električna vozila, ki imajo neverjetno moč in nula škodljivih emisij ter so alternativa avtomobilom na fosilna goriva. Podjetje je ime dobilo po Nikoli Tesli, ki je zasnoval številne električne naprave na izmenični tok ter je z elektromotorjem, ki še danes velja za velik izum človeštva, postavil temelj sodobne avtomobilske industrije. Podjetje sta leta 2003 ustanovila Martin Ebehard in Marc Trpenning, leto kasneje pa je z nemalo težav mesto predsednika uprave Tesla Motors prevzel Elon Musk, ki je na tem mestu še danes.

Tesla – avtomobilska znamka prihodnosti
Prvi avtomobil Tesla Roadster so leta 2008 izdelali po Teslinih zamislih iz leta 1888. Njegov motor poganja močna litijska baterija, s katero lahko brez težav prevozite 320 kilometrov. Omenjeni avtomobil je bil v izdelavi do leta 2011, prodan pa je bil v več kot 2400 primerkih. Leto kasneje je na trg prišla 100% električna luksuzna limuzina Model S, o kateri bomo več napisali nekoliko kasneje. Razvoj novih modelov Tesla je v vzponu, saj želijo da bo električni avtomobil nekega dne dostopen vsakemu kupcu, brez strahu pred prekratkim dosegom, ki bo zagotovil brezskrbno potovanje z električno energijo.
 

Tesla avtomobili kmalu dostopni za vsak žep

Slovenski vozniki željno pričakujemo električni avtomobil, ki bo dostopen za vsak žep. Podjetje Tesla Motors naj bi do leta 2018 na trg lansiralo štiri nove modele električnih avtomobilov: Crossover Model X, limuzino 3, mestni avtomobil C ter novi model R, ki naj bi bil naslednik Roadsterja. 
 
Daleč največ povpraševanja je po modelu 3, ki naj bi bil cenovno veliko bolj ugoden od modela S, kljub manjšemu dometu z enim polnjenjem, kar znaša približno 320 kilometrov. Med drugim naj bi imel učinkovitejše in ugodnejše baterije ter boljši pospešek. Cena omenjenega modela v Evropi naj bi znašala okoli 40.000 evrov. Če od te cene odštejete 5.000 evrov državne subvencije za nakup električnega avtomobila ter strošek goriva, ki bi ga v petih letih porabili (cca. 10.000 evrov), se cena približa ravni 20-25.000 evrov. Če po vsem navedenem razmišljate o nakupu modela 3, boste nanj morali počakati še kakšno leto dni. Tudi model C v obliki kombi-limuzine naj bi bil cenovno ugodnejši od ostalih Teslinih modelov. 
 
 

Kaj je ključ za uspeh Tesla Motors?

Ključ za uspeh podjetja Tesla Motors je zagotovo mreža lastnih brezplačnih ter super hitrih polnilnic za električne avtomobile. Sprva so jih postavili po celotni ZDA in sčasoma prešli na druge kontinente. Tudi v Evropi je znanstvena fantastika postala resničnost. Mreža polnilnic je danes že močno razširjena (150 enot do aprila 2015), med drugim tudi v Sloveniji, kjer imamo 12 polnilnic na dveh lokacijah: v Ljubljani in na Kozini. V naslednjih dveh letih so načrtovane dodatne polnilnice. Zanimiv je podatek, da ena Teslina super polnilnica v mesecu dni proizvede 1,5 gigavata električne energije ter s tem nadomesti kar milijon litrov bencina ter zmanjša izpust 2.500 ton škodljivega ogljikovega dioksida. S to količino električne energije je možno prevoziti kar 8 milijonov kilometrov. 
 
Še ena prednost je tudi izjemna podpora vlagateljev, ki jih je zaradi prepričljivih nastopov vodilnih mož Tesla Motors čedalje več. Vsak od njih je za njihovo start up podjetje zelo pomemben. Vodilni v podjetju znajo prepričati še tako zagrizene nasprotnike električne mobilnosti, a kljub temu bijejo bitke z avtomobilskimi giganti.
 
Za lažjo predstavo si poglejte nekaj lastnosti električnega avtomobila Tesla Motors Model S, ki nudi celovito doživetje na cesti:
 • Z njim se lahko odpravite na 300-400 kilometrov dolgo pot, saj ima njegova baterija kapaciteto 85 kw ur, a povprečna poraba na 100 prevoženih kilometrov je 28,3 kw ure
 • Njena moč se lahko primerja s 380-imi konji
 • Ima dva prtljažnika ter prostor za kar 7 ljudi in zmore peljati do 200 km/h
 • Omogoča polnjenje z močjo do 120 kw, a v eni uri lahko napolnite kar 80% baterije
 • Njen digitalni 17'' zaslon na dotik predstavlja osrednjo komunikacijsko točko avtomobila, ki vsebuje vse ključne funkcije vozila (odklepanje vrat, odpiranje lopute za električno polnjenje ter pokrova sprednjega prtljažnika, zategovanje ročne zavore, upravljanje s klimatsko napravo, uravnavanje notranje in zunanje osvetlitve, itd.)
 • Ima internet, ki deluje tudi med vožnjo (wi-fi ali tako imenovani »hot-spot«)
 • Motor zaženete brez gumba za zagon motorja, saj nima klasične ključavnice ali gumba za vžig - avtomobil sam zažene motor, ko menjalnik prestavite v način za vožnjo; prav tako se motor sam ugasne, ko menjalnik prestavite v parkirni položaj ter izstopite iz avtomobila. 
 • za boljšo aerodinamičnost se kljuke vrat po zaklepanju skrijejo v notranjost vrat
 • Google brskalnik vam omogoča iskanje lokacije, znamenitosti ali restavracije ter odpiranje ostalih spletnih strani
 • Vzvratna kamera deluje tudi med vožnjo
 • Nudi večjo varnost pri čelnih trkih v primerjavi z vozili z motorjem