Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako postati dober voznik

01.03.2016

Dober voznik mora dodobra obvladati varno vožnjo. Varna vožnja ne vključuje le površnega znanja cestno prometnih predpisov, ampak poglobljeno znanje predpisov, potrpežljivost na cesti in predvsem mirne živce. Naziv »dober voznik« pa lahko prejmete šele po določenem času, saj na cesti največ štejejo izkušnje v vožnji. Dober voznik se ne rodi, ampak to šele postane. Poglejmo po korakih, kako se to zgodi:

Kako postati dober voznik

Osvojite ali osvežite znanje iz cestno prometnih predpisov.

Skozi čas se na nekatera pravila pozabi, ravno tako manj pogoste prometne znake. Za varno vožnjo je pomembno, da ste na tekočem s spremembami v predpisih in novostih v prometnem režimu. Na primer, dober primer so krožišča, kjer marsikateri starejši voznik ne ve čisto natančno, kako se obnašati in kdaj vklopiti smernik, saj včasih krožnih križišč ni bilo. 
 

Ohranite hladne živce.

Če vas bo iz tira vrgla vsaka napaka drugih udeležencev na cesti, boste reagirali prenagljeno in nevarno. Sproščen voznik naredi manj napak pri vožnji in lažje predvidi situacije na cesti, zato je možnosti za nesrečo manj. Vplivate lahko samo na svojo vožnjo, ne na druge udeležence na cesti, zato se posvetite samo sebi in nadzoru svojega vozila. 
 

Nikoli ne pojdite na cesto utrujeni.

Utrujenost in pomanjkanje spanja sta nevarni sopotnici za na cesto, saj so vaše reakcije upočasnjene in lahko hitro kaj spregledate ali prepočasi zaznate, kaj se dogaja na cesti pred vami. 
 

Zagotovite si dobro vidno polje.

Dobra preglednost v vozilu je ključnega pomena – na vzvratno ogledalo ne obešajte obeskov ali dišečih smrečic, prav tako pazite, da vinjeto nalepite v skrajni kot vetrobranskega stekla ali pod ogledalo, da vam ne ovira vašega vidnega polja. Zmanjšano vidno polje in bingljajoči obeski lahko nevarno preusmerijo vašo pozornost. 
 

Izkušnje gradijo vaše sposobnosti pri vožnji.

Več kot boste vozili, bolj boste izkušeni, saj boste izkusili številne situacije na cesti,izurili svoje čute in dodobra spoznali odzivnost svojega vozila. Dobro poznavanje vašega vozila je ključnega pomena!
 

Dobro predvidevanje dogodkov vas lahko obvaruje pred nesrečo.

Kljub temu, da imate nadzor le nad svojim vozilom, nikoli ne nehajte predvidevati, kaj želijo storiti drugi vozniki na cesti. Predvidevajte korak ali dva v naprej in se pripravite na reakcijo, če se situacija hipoma spremeni. Tako se boste lažje izognili morebitnim trkom. 
Zaupajte si med vožnjo. Največja napaka voznikov na cesti je, da si med vožnjo ne zaupajo dovolj in oklevajo, ko je potrebno kaj storiti. Ko se premikate med voznimi pasovi, nakažite smer, preverite, če je varno menjati vozišče in se odločno podajte levo ali desno. Če boste oklevali, vozila za vami ne bodo vedela ali res želite zamenjati pas ali ste le pozabili ugasniti smernik. 
 

Preverite vremenske razmere, preden se podate na pot.

Vremenske razmere se lahko hipoma spremenijo, pri daljših prevoženih razdaljah lahko v nekaj sto kilometrih doživite več različnih vremenskih pasov z različnimi razmerami. Pred potjo poglejte na napoved, predvidite, kaj vse vas na poti lahko čaka in se na tak način miselno pripravite na situacije, ki prežijo na vas na cesti. Ogledate si lahko tudi kamere na cesti, saj so danes tovrstni podatki lahko dostopni. 
Ne razkazujte svojih vozniških sposobnosti. Zaupati v svoje sposobnosti je eno, razkazovanje pretirane samozavesti pa nekaj čisto drugega.  Če brez potrebe vozite na robu dopustnega, ne ogrožate le sebe, ampak tudi druge udeležence okoli sebe. To je ravno nasprotno od tega, kar mora početi dober voznik.  
 

Vozite elegantno.

Dober voznik bo z nekaj elegantnimi manevri zaobšel nepredvideno prepreko na cesti, medtem ko lahko vožnja  nerodnega voznika po prazni avtocesti zgleda kot vožnja z vlakcem smrti. Pri vožnji velja enostavno pravilo: premisli, preden narediš določeno potezo in nato ne oklevaj. Dober primer je prehitevanje počasnejših na običajni cesti – če sprejmete odločitev, da boste prehiteli vozilo, ne oklevajte, ampak to storite. Vozilo bo zaznalo vaš namen in po možnosti še malo upočasnilo, da ga boste lažje prehiteli. Če boste sredi prehitevanja spoznali, da nimate dovolj moči ali prostora za varno prehitevanje, pa se vaš ne-premišljeni manever lahko tudi tragično konča. 
Bodite pozorni na večja vozila. Nikoli s svojo vožnjo ne izzivajte večjih vozil. Profesionalni vozniki tovornjakov so dobro izurjeni vozniki, ki poznajo svoja vozila do potankosti. Nikar ne predvidevajte, da je tovorno vozilo počasnejše od vas, saj imajo izjemno močne motorje in zaradi teže tovora potrebujejo daljšo zavorno pot kot avtomobili, zato jih ne izsiljujte na cesti, da se ne bi tragično končalo. V tovrstnem trku ni še nikoli »zmagal« avtomobil!
 
Če že vse našteto upoštevate pri vaši vožnji, lahko z gotovostjo rečete, da ste dober voznik. Če vam kaj še manjka, pa le izurite in izboljšajte svoje sposobnosti, da boste sami varnejši na cesti in bodo varnejši tudi vsi ostali prometni udeleženci