Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Davčni vidik nakupa rabljenega vozila v tujini

13.04.2016

Vse pogosteje se ljudje odločajo za nakup rabljenih vozil v tujini. Ampak, a se to res izplača? Za vas smo zbrali na kupu nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pri lažji odločitvi. Zavedajte pa se, da vas dajatve s Sloveniji lahko stanejo do še dodatnih 60% nakupne vrednosti vozila iz tujine.

Davčni vidik nakupa rabljenega vozila v tujini

Kakšni so slovenski davki? 

Najprej je tukaj 22% DDV, ki ga plačate za nov ali rabljen avto (V Sloveniji ali tujini - odvisno od starosti vozila). Nato sledi davek na motorna vozila (DMV), ki je razdeljen na več delov: 
  • do 16% vas lahko stane »luksuzni davek«, ki je vezan na prostornino motorja, 
  • do 31% vam obračunajo DMV, v povezavi z izpusti ogljikovega dioksida,
  • do 10% DMV je vezanih na evro standard motorja, 
  • ter 5% DMV, če kupite dizla, pri katerem izpust trdnih delcev presega vrednot 0,005 grama na kilometer.
 

Le kako lahko potem ugodno kupite vozilo iz tujine?

Glede na merila za obračun DMV se boste visoki ceni izognili tako, da boste kupili vozilo s prostornino motorja manjšo od 2.500 cm3 (DMV se obračunava šele nad to vrednostjo) in okolju bolj prijazna vozila, ki imajo nizek nivo izpušnih plinov. Poleg vsega velja tudi premo sorazmerje med nakupno ceno in davki v Sloveniji: nižja kot bo nabavna vrednost, nižji bodo davki v Sloveniji.
 
Pri nakupu vozila v tujini morate vedno paziti na to, da je prodajalec registriran in v poslu več kot 2 leti. Najverodostojnejša spletna stran z bazo več kot milijon vozil v Evropi je www.mobile.de, dober vir je tudi www.autoscout24.de. Na teh portalih so vidni podatki o prodajalcih in kako dolgo že poslujejo. Če ne boste dovolj previdni, se lahko hitro znajdete sredi goljufije. Pri uradnih trgovcih te bojazni ni, so pa cene lahko na ta račun bolj “zasoljene”. 
 

Pri nakupu vozila v tujini ne spreglejte dokumenta z oznako COC

Prodajalec v tujini vam mora vedno predložiti dokument COC, v katerem potrjuje skladnost vozila s tehničnimi predpisih v EU, katerega izda proizvajalec vozila. Poleg tega zahtevajte tudi kopije: servisne knjige, lastniškega lista (imenovanega Fahrzeugbrief), prometnega dovoljenja, izpis serijske in dodatne opreme vozila ter navedbo koliko ključev prejmete ob nakupu. Z vsemi dobljenimi podatki lahko opravite preveritev podatkov pri pooblaščenih servisih v Sloveniji ali pokličete serviserja iz servisne knjige in primerjate njegove podatke z dobljenimi. Če se vam kjerkoli na tej poti zatakne, vam raje svetujemo, da si poiščete drugo vozilo, ki bo imelo vse te podatke transparentne in ne boste kupili “mačka v žaklju”. 
 
Pri nakupu vozila od fizične osebe, boste morali zaviti še k notarju in pri njem overiti kupoprodajno pogodbo. Shraniti boste morali potrdilo o plačilu kupnine (plačilni nalog), ki je nujen za izračun davka na FURS-u. V tem primeru ste tudi pravno manj zaščiteni kot pri nakupu od podjetja.
 

Kako se plača DDV?

Tukaj sta dve pravili: 
  • Vozilo, ki je mlajše od 6 mesecev - prodajalcu plačate le neto vrednost kupnine, DDV in DMV pa plačate na podlagi potrdila o nakupu v Sloveniji. 
  • Če je vozilo starejše od 6 mesecev in ima več kot 6.000 prevoženih kilometrov, DDV plačate v tujini. Prodajalec vam mora izročiti naslednje dokumente: račun oziroma pogodbo, odjavljeno prometno dovoljenje (v Nemčiji tudi lastniški list, v Italiji ACI), zaželeno tudi dokument COC, servisno dokumentacijo, navodila za uporabo vozila in vse ključe vozila. Od trgovca prejmete račun, od fizične osebe kupoprodajno pogodbo

 

V Sloveniji vas nato čakata še homologacija in odmera DMV

Vlogo za homologacijo je potrebno vložiti skupaj z vsemi dokumenti, ki ste jih prejeli ob nakupu. Homologacijski pregled stane 96 € in je osnova za izračun DMV. Dokumentacijo za odmero DMV lahko vložite na kateri koli davčni izpostavi v Sloveniji, nato boste v roku 30 dni prejeli odmero za plačilo DMV za uvoženo vozilo.