Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kaj je Uber?

28.04.2016

Uber je v osnovi aplikacija, s katero se vozniki osebnih avtomobilov prijavite v sistem za ponujanje ali iskanje prevozov v določenih mestih in praktično delujete v vlogi taksista. Gre za poseben način povezovanja voznikov osebnih vozil, ki se preko aplikacije povežejo in si s skupno vožnjo razdelijo strošek prevoza v službo, iz zabave ali na letališče.

Kaj je Uber?
Pri tem je potrebno poudariti, da so vsi uporabniki prevozov Uber pri tem zavarovani preko Uber police. Pri tem je največja prednost ravno ta, da s pomočjo aplikacije poiščete in naročite prevoznika, brez da bi zato morali stati na vogalu ulice in upati, da boste našli taksi. Poleg tega je poslovanje brezgotovinsko in brez puščanja napitnine. Vsi uporabniki Uberja pri prijavi v sistem vpišejo svojo kreditno kartico, iz katere se nato vršijo transakcije. 
 
Uber zelo razburja delavce v storitvah javnega prevoza, saj jim tak način nudenja uslug odžira vsakdanji kruh. Z aplikacijo Uber na pametnem telefonu vsak vozniku osebnega avtomobila lahko postane “taksist”, ki iskalcem prevozov ponudi hitrejšo in udobnejšo pot do cilja. S pomočjo GPS lociranja in mobilnega interneta ali wi-fi-ja aplikacija zazna ponudnika Uber prevoza, ki so vnesli svoje poti z avtomobilom. Iskalec pa nato izbere med ponudniki s kom bo najhitreje prišel do cilja. Iskalec storitev plača s kreditno kartico po potrditvi izbire ponudnika prevoza. Vpis kreditne kartice je obvezen pri prijavi v sistem Uber. Zaenkrat storitev Uber deluje v urbanih okoljih 58 držav in pokriva 300 velemest. Pri plačilu storitev 20% provizije pobere Uber, 80% pa prejme ponudnik prevoza. Ustanovitelja Travis Kalanick in Garret Camp se danes lahko pohvalita z vrednostjo podjetja ocenjeno kar na 45 milijard evrov in enem najuspešnejših start up projektov.
 

Uber v Evropi

Za zdaj je Uber v Evropi prisoten v 23 evropskih državah. Ponekod so ga sprejeli z odprtimi rokami, drugje je naletel na močan odpor. Odpor izvira iz dejstva, da uporabnike storitev Uber prevažajo vozniki brez licenc in zasebni taksisti, ki se bojijo za svoj obstoj. Najglasneje so se proti Ubru izvršili protesti v Španiji, na Portugalskem, Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in v  Veliki Britaniji. V Španiji so tako dosegli začasno sodno prepoved delovanja Uber-ja, v Nemčiji in na nizozemskem pa lahko storitve opravljajo le še licencirani vozniki.
 

 

Uber in Slovenija?

Zaenkrat Uber prevozov še ni moč najeti v Sloveniji, predstavniki iz Uberja namreč še preučujejo naše možnosti. Njihova želja sicer je, da svoje storitve ponudijo v vseh državah in vseh mestih, saj verjamejo da ponujajo zanesljiv, varen in učinkovit sistem javnega prevoza. Najbližji mesti Sloveniji, kjer lahko najamete Uber prevoznika sta avstrijski Dunaj in italijanski Milano. 
 
Uberjevi vozniki svoje avtomobile označijo s prepoznavnim Uber logotipom, uporabnik pa pred tem prejme v aplikacijo točne podatke vozila, ki ga izbere: znamko, model, barvo vozila in registrski tablico. Kontakt med voznikom in iskalcem prevoza poteka anonimno preko aplikacije in se pri tem ne izmenjuje osebnih podatkov in osebnih številk telefonov. 
 
Tudi za Slovenijo, kot za mnoge Evropske države, velja zakon, da lahko potnike v zameno za plačilo prevažajo le vozniki z licenco. V Sloveniji so močno proti tudi taksisti, ki jih je glede na povpraševanje 3x preveč, zato bi šli protestno na ulice. 
 
Sistem Uber je v več pogledih primer dobre prakse, a bo v Sloveniji težko zaživel zaradi zakonskih regulacij in upora drugih ponudnikov javnih prevozov. Morda pa se moramo pustiti presenetiti, da prihodnost pokaže, kaj nas še čaka.