Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kaj storiti, če vam naenkrat zmanjka goriva

24.05.2016

Najhujši strah, ki ga imajo vozniki je, da bi sredi ničesar ostali popolnoma brez goriva. Čeprav je danes povsod dosti bencinskih črpalk, se vam to lahko pripeti na poti, če niste dovolj pozorni ali se vozite po neznanem področju in ne veste, kako daleč je naslednja črpalka. Kaj pa če vseeno ostanete brez goriva? Ali veste, kako bi reagirali? Tukaj je nekaj nasvetov, kako se pripraviti na ta črn scenarij in kako si nato pomagati iz zagate.

Kaj storiti, če vam naenkrat zmanjka goriva

Ustavite se nekje na varnem

Če vas kar naenkrat preseneti pojemanje moči vozila in ugašanje motorja, se morate najprej spomniti, da morate zapeljati k robu cestišča ali celo na kakšno parkirišče, dokler se avto še premika. Takoj, ko začutite, da avto ne sledi več vašim željam, prižgite vse utripalke in sporočite voznikom okoli vas, da imate težave. To je še posebej pomembno, ko se zmrači in ali je zmanjšana vidljivost zaradi drugih razmer.
 
Če se vozilo ustavi na cestišču in ga ne morete več prižgati, dajte prestavno ročico iz prestave, izstopite in avto porinite k robu ali povsem izven cestišča, da bo na varnem in ne bo motil drugih voznikov v prometu. Pri tem ne ugašajte utripalk in označite svoje vozilo z opozorilnim trikotnikom vsaj 50 metrov pred ustavljenim vozilom. 
 

Prihranite baterijo svojega mobilnika 

Če ostanete nekje na cesti brez goriva, boste zagotovo potrebovali mobilnik, da pokličete na pomoč prijatelje ali asistenco na cesti. S pametnim telefonom lahko tudi preverite, kje točno se nahajate in kako daleč ste od prvega kraja s pomočjo zemljevida ali aplikacij. Zato nikar ne uporabljajte telefona za preganjanje dolgčasa z brskanjem po spletu ali gledanjem videov – prihranite baterijo za klice in ostanite dosegljivi za asistenco. Če je le mogoče, si zmanjšajte svetlost ekrana, ugasnite aplikacije ki tečejo v ozadju in na tak način podaljšajte trajanje baterije na telefonu.  
 

 

Koga poklicati na pomoč? 

V teh časih imajo vsi mobilnike, zato je dokaj enostavno priti do pomoči, če obstanete nekje na cesti brez goriva. Koga boste najprej poklicali? 
 
  • Družino in prijatelje, ki so na voljo, da vam prinesejo kantico goriva.
  • Vašo asistenco iz zavarovalne police (če jo imate seveda vključeno na polici). Telefonska številka je običajno navedena na polici in deluje 24 ur na dan, zato jo boste enostavno našli. 
  • Operater na številki 112 vam lahko pomaga z informacijami, kje se nahaja najbližja bencinska črpalka. 
  • Če nimate signala za klicanje, lahko še vedno pokličete policijo na 113 in zaprosite za pomoč. 

 

Pojdite peš do črpalke

Če ne uspete nikogar priklicati na pomoč ali imate do najbližje črpalke le nekaj kilometrov, se do nje odpravite peš. Preverite le, da se odpravljate v pravo smer. Če je tema ali je vreme nadvse slabo in je temu primerna tudi vidljivost, vi pa nimate svetilke, raje počakajte v avtomobilu.  
 
Kot zadnjo možnost poskusite s pomočjo mimoidočih vozil. Žal je tako, da danes neznanci ne želijo vedno le pomagati, zato bodite nadvse previdni. 
 

Dobra priprava na pot vam bo prihranila kup težav

Preden se odpravljate na dolgo pot po neznanem območju, je dobro, da se na takšno potovanje z avtom dobro pripravite in informirate. Preverite na zemljevidu kje se nahajajo bencinske črpalke, kako daleč narazen so in podobno. Ko ste nekje na poti raje imejte vedno vsaj polovico tanka goriva, saj nikoli ne veste, kaj se lahko zgodi. Previdnost je lepa čednost in vam lahko prihrani kup težav in sivih las. Pa srečno na poti!