Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako ravnati v primeru prometne nesreče v EU?

22.08.2016

Prometne nesreče so lahko zelo hude, neprijetnost in skrbi pa lahko povzroči že navidezno nepomemben trk na parkirišču. Tokrat vam svetujemo, kaj storiti v primeru prometne nesreče na območju EU.

Kako ravnati v primeru prometne nesreče v EU?

Kaj storiti najprej

V izogib morebitnim nadaljnjim nevšečnostim najprej zavarujte kraj nesreče. Pokličite reševalce na številko 112, evropsko številko za klic v sili, ki velja v večini evropskih držav. Na primerni razdalji postavite varnostni trikotnik ter oblecite odsevni brezrokavnik. Če se je nesreča pripetila na avtocesti, morate takoj zapustiti vozni pas in se umakniti za varovalno ograjo. 
 
Ko poskrbite za osnovne ukrepe, si s soudeleženci v prometni nesreči izmenjajte osebne podatke, podatke o vozilu in zavarovanju, ter v primeru manjše škode izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči. 
 

Evropsko poročilo o prometni nesreči

S pomočjo Evropskega poročila o prometni nesreči popišemo nezgode I. kategorije (nezgode z manjšo premoženjsko škodo in brez telesnih poškodb), kadar se s soudeleženci nezgode uspemo sporazumeti o krivdi. S tem poročilom se lahko izognete prihodu policije na kraj nesreče ter s tem povezanim kaznim za povzročitelja.
 
Najbolj pomembno je, da poročilo podpišeta oba udeleženca v nezgodi, pri čemer podpis pomeni zgolj strinjanje z dejstvi. Kopija mora biti čitljiva, saj poročilo za zavarovalnico predstavlja pomemben vir informacij o sami nesreči. Izpolnjeno poročilo morate čim prej dostaviti zavarovalnici pri kateri ima povzročitelj nezgode sklenjeno zavarovanje vozila.
 
Svetujemo vam, da fotografirate povzročiteljevo zeleno karto oz. zavarovalno polico, da boste kasneje lažje uveljavljali odškodninski zahtevek predvsem v tistih primerih, ko vozilo ni registrirano v državi članici EU. Dobro je tudi fotografirati kraj nesreče, položaj udeleženih vozil ter nastalo škodo, če okoliščine to omogočajo. 
 

 

Kdaj je posredovanje policije neizogibno?

Če je na vašem vozilu nastala večja materialna škoda in je kdo od udeležencev poškodovan, potem morate nujno poklicati policijo. Prav tako bo klic nujen, če sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola ali narkotikov, če se ne morete dogovoriti glede krivde ali če kateri od udeležencev noče sodelovati pri izpolnjevanju Evropskega poročila. 
 

Če se je nesreča zgodila v tujini

V tem primeru morate poskrbeti za prevoz vozila in potnikov nazaj domov. Če imate sklenjeno avtomobilsko asistenco, pokličite asistenčni center, ki bo organiziral prevoz domov ali zagotovil nadomestno vozilo. Zavarovalnica bo tudi odločila, kje se bo popravljajo vozilo. 
Nujno zdravljenje v tujini običajno krije obvezno zdravstveno zavarovanje na podlagi EU kartice zdravstvenega zavarovanja, vendar vam priporočamo, da imate za vse poti v tujino sklenjeno turistično zavarovanje ali zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco.
 

Ko se vrnete domov

Škodo, ki ste jo povzročili drugemu udeležencu, poravna zavarovalnica iz vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Ko vaša zavarovalnica prejme informacijo o škodi s strani zavarovalnice oškodovanca, vam v izpolnitev posreduje obrazec za prijavo škode ter nato sama rešuje zadevo s tujo zavarovalnico. Če škodo na svojem vozilu uveljavljate iz  kasko zavarovanja, jo morate prijaviti pri svoji zavarovalnici, po prijavi škode pa prevzame primer v reševanje zavarovalnica. 
 
Škodo, ki je bila povzročena vam, poravna zavarovalnica povzročitelja iz njegovega obveznega zavarovanja. Doma morate vložiti odškodninski zahtevek pri zavarovalnici, ki je v Sloveniji pristojna za zavarovalnico povzročitelja. Ob prijavi škode bo zavarovalnica opravila tudi ogled poškodovanega vozila.
 
V izogib nevšečnostim na poti zmeraj vozite previdno, v skladu s prometnimi predpisi in ne precenjujete svojih zmožnosti.