Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Najdaljši mostovi na svetu po katerih lahko vozite

03.10.2016

Mostovi so od nekdaj navduševali popotnike, saj povezujejo kraje, do koder prej pot po cesti ni bila mogoča. Danes smo na enem mestu zbrali 10 izmed najdaljših mostov, ki se jih da prečkati z avtomobilom. Zagotovo si boste zaželeli prevoziti vsaj kakšnega izmed njih. Seznam smo pripravili tako, da se dolžine stopnjujejo.

Najdaljši mostovi na svetu po katerih lahko vozite

Vasco da Gama most - Lizbona, Španija, Evropa - dolžina 17,2 km

Most Vasco da Gama je najdaljši v Evropi in so ga odprli za javnost leta 1998 ob 500-ti obletnici odkritja morske poti med Evropo in Indijo, ki jo je odkril Vasco da Gama. Gradili so ga 3 leta in je načrtovan tako, da lahko prenese sunke vetra ali potresov do moči 155 MPH, kar je 4x več od vetra oz. potresa, ki je kdajkoli v preteklosti prizadel Lizbono. Trajal naj bi vsaj 120 let. 

 

Most Incheon - Seul, Južna Koreja, Azija - dolžina 18,4 km

Za gradnjo najdaljšega mostu v Koreji je “kriv” Samsung, ki ga sicer poznamo kot izjemnega proizvajalca elektronskih naprav in je za izgradnjo mostu plačal 1,4 milijarde dolarjev. Most Incheon se nahaja na obrobju glavnega mesta Seula in ga boste zagotovo prečkali, če se boste v mesto odpravili iz letališča z istim imenom. 

 

Most 6. oktobra - Kairo, Egipt, Afrika - dolžina 20,5 km

Po dobrih 20 kilometrov dolgem mostu, ki nosi ime po izbruhu vojne leta 1973, se lahko zapeljete v Kairu. Vsakodnevno ga prečka do pol milijona ljudi,, zato lahko v gneči vožnja traja tudi 45 minut. Most je sicer zgrajen nad tlemi, a prečka strugo reke Nil kar 2 krat. 
 

 

Most-tunel skozi Chesapeake zaliv - Virginia, ZDA, Severna Amerika - 28,3 km

Pred izgradnjo mostu/tunela skozi zaliv Chesapeake so morali vozniki narediti dodatnih 153 km po cesti okoli zaliva. Pot se je s kombinacijo mostu in tunela skrajšala kar za neverjetno uro in pol časa. Most so za javnost odprli leta 1964 in ga dogradili leta 1999, do sedaj ga je prečkalo že več kot 100 milijonov ljudi. 
 

 

Most skozi močvirje Atchafalaya, Lousiana, ZDA, Severna Amerika - 29,3 km

Pri vožnji skozi Lousiano v ZDA se zdi, da se praktično nikoli ne peljete po mostu. Pa vendarle je tam eden izmed najdaljših mostov, ki vodi tik nad največjim močvirjem v ZDA in je dolg slabih 30 kilometrov. 
 

 

Most Donghai, Šanghaj, Kitajska, Azija - 32,5 km

Most Donghai je eden izmed najdaljših mostov, ki potekajo nad morjem in povezuje mesto Šanghaj z mestom Yangshan v južno kitajskem morju. Na žalost turisti na Kitajskem ne smejo voziti vozil, zato se boste čez most lahko zapeljali le kot sovozniki v taksiju. 
 

 

Most Runyang - Nanjing, Kitajska, Azija - 35,6 km

Medtem ko si večji del turistov ogleda reko Jangce z izletom na izletniški ladjici, si lahko reko ogledate tudi iz mostu Runyang, katerega prečkate na avtocesti med Šanghajem in Pekingom. Most so dokončali 2005 in je bil takrat tretji najdaljši viseči most na Kitajskem, ki je v svetu dobro poznana po izjemno dolgih mostovih. 
 

 

Most v zalivu Hangzhou  - Hangzhou, Kitajska, Azija - 35,7 km

Mesto Hangzhou na Kitajskem je sicer poznano po slikovitih mostovih za pohodnike na področju zahodnih jezer, a se lahko pohvali z dobrih 35 kilometrov dolgim mostom nad morjem. Kar 10 let je bilo potrebnih za načrtovanje in izgradnjo mostu, ki je bil izjemno zahteven projekt za gradbince.

 

Most nad močvirjem Manchac, Lousiana, ZDA, Severna Amerika - 36,7 km

V Louisiani v ZDA je tretjina avtoceste I-55 speljana skozi močvirje Manchac, kjer najdemo 36,7 kilometrov dolg most. Zaradi zahtevnega terena, so betonske nosilce zabili več kot 70 metrov globoko v močvirje, da omogočajo stabilnost mostu. Zaradi zahtevne gradnje ocenjujejo, da je vsaka milja izgradnje mostu ovrednotena na 7 milijonov dolarjev. 
 

 

Most nad jezerom Pontchartrain, New Orleans, ZDA, Severna Amerika - 38,4 km

Guinessova knjiga rekordov pravi, da je najdaljši most, ki poteka striktno samo nad vodo, most v New Orleans-u, ki poteka nad jezerom Pontchartrain. Most je tako dolg, da na 13-ih od 28-ih kilometrov ne vidite kopnega v nobeni smeri.