Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Najboljše Slovenke in Slovenci v svetu avtomobilizma

12.10.2016

Predstavljamo vam najboljše Slovenke in Slovence v svetu avtomobilističnega športa, ki si z neomajno voljo in pogumom utirajo strmo pot na vrh.

Najboljše Slovenke in Slovenci v svetu avtomobilizma

 

 

Asja Zupanc

34–letna Asja že dolgo ruši stereotipe o ženskih voznicah in zadnjih nekaj let velja za najhitrejšo Slovenko. Svojo prvo dirko je odpeljala, ko je bila stara samo šest let.  Leta 2012 je na reliju Sibiu v Romuniji, ki je štel za točke medcelinskega reli izziva (IRC), z Mitsubishi Lancerjem osvojila deseto mesto v končni razvrstitvi. V letu 2011 sta s sovoznico Blanko Kacin osvojili srednjeevropski pokal Mitropa in postali edini Slovenki in edina ženska posadka, ki ji je v vsej zgodovini uspelo osvojiti ta pokal.
 
 

Nina Jerančič 

Nina, rojena leta 1977, je bila prva Slovenka, ki je leta 1992 dirkala pod slovensko zastavo na evropskem prvenstvu v kartingu na Danskem. Nina je v svoji  uspešni karieri osvojila preko 50 mednarodnih zmag po vsej Evropi, leta 2014 pa je v nemškem Papenburgu podrla svetovni hitrostni rekord z dizelsko Mazdo 6.
 
 

Darko Peljhan 

47-letni Darko se ponaša s 6 naslovi državnega prvaka v reliju (1993, 1994, 1995, 2004, 2009, ter 2015), kar ga uvršča v sam vrh slovenskega avtomobilističnega športa. Svojo kariero je pričel kot sovoznik na Rallyu Saturnus leta 1990 ter kmalu zatem začel  nizati uspeh za uspehom. Leta 1995 se je udeležil relija za svetovno prvenstvo v Monte Carlu, leto kasneje pa še Rallya San Remo. Nastopa tudi v italijanskem makadamskem pokalu Raceday. Njegova neizpolnjena želja pa je še nastop na dirki Pariz-Dakar.
 

 

Patrik Zajelšnik 

Patrik je aktivni dirkač že vrsto let, tekmuje pa na gorskih hitrostnih dirkah. V lanskem letu je 35-letni Patrik, ki trenutno živi v rodni Nemčiji, prejel najvišjo nagrado na področju avto športa. Patrik na gorskih hitrostnih dirkah tekmuje z enim najhitrejših dirkalnikov, katerega priprave, dodelave in izboljšave nastajajo v njihovi domači delavnici, na kar je še posebej ponosen. V sezoni 2015 je nanizal vrsto zmag in drugih dobrih uvrstitev na domačih in mednarodnih tekmah.
 

 

Rok Turk 

34 – letni Idrijčan svojimi hitrimi vožnjami navdušuje vse ljubitelje relija tako v Sloveniji kot drugje po Evropi. V svetu avtomobilizma je že od malih nog. Začel je leta 2001 z gorsko-hitrostnimi dirkami in potem uspešno nadaljeval v reliju. Z vozili znamke Peugeot je nastopal v različnih kategorijah in osvojil kopico naslovov državnega prvaka. Odlikuje ga tudi naslov evropskega prvaka. Leta 2014 je bil proglašen za avtomobilista leta v Sloveniji.
 

 

Aleks Humar

Aleks Humar je štirikratni državni prvak Slovenije v reliju in vodilni v letošnjem državnem prvenstvu. Letos je zmagal na reliju Vipavska dolina v Ajdovščini, takrat mu je zapiske bral Jaka Cevc, na uvodni dirki državnega prvenstva 2016 reliju Velenje pa sta bila z Rusom peta. Aleks že od leta 1995 navdušuje s sposobnostjo obvladovanja avtomobilov na ovinkastih in ozkih cestah. 
 

 

Aleš Prek

Leta 1982 rojen Vrhničan je vsestranski športnik, ki je predan športu že od rosnih let. Kariero je začel pisati pri svojih 9 letih v kartingu in nato v nadaljnih 11 letih v tej disciplini osvojil kar 9 naslovov državnega prvaka. Za osvojene naslove je prejel tudi zlato čelado ter kristalno čelado, ki je najvišje priznanje Avto-moto-zveze Slovenija.