Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kaj lahko pričakujemo v avtomobilih do 2020

28.12.2016

Avtomobili danes vse bolj spominjajo na velike računalnike na kolesih. Tehnologija in napredek omogočata, da je vedno več inovativnih naprav prisotnih tudi v vozilih komercialne rabe, ne le v konceptnih vozilih. Kaj vse lahko pričakujemo v novih avtomobilih do leta 2020, si lahko preberete spodaj.

Kaj lahko pričakujemo v avtomobilih do 2020

Skoraj neizbežno se bomo kmalu srečali z vozili brez ogledal – ogledala bodo nadomestile kamere, zato bomo namesto v ogledalih, na zaslonu armaturne plošče spremljali kaj se dogaja okoli nas na cesti. Japonci že imajo dovoljenje za izdelavo vozil brez ogledal, zato ni čudno, da je Lexus ena prvih znamk, ki se predstavlja kot vozilo brez ogledal. 

Napredek v avtomatizaciji vožnje z vozili se kaže pri Rolls-Royce-u: namesto sedeža z volanom in sovoznikovim sedežem ima vozilo zofo s TV zaslonom, ki spominja na razkošen in intimen prostor. Ni več potrebe po volanu in armaturni plošči, zato so si notranji oblikovalci tukaj res dali duška. 

Obetajo se radikalne spremembe v kabini – Mercedez Benz Maybach izgleda povsem futuristično z digitalnimi zasloni vsepovsod naokoli, celo na vetrobranskem steklu. 

Pogon na vodik je ena od alternativ dizelskim gorivom. Italijanska dizajnerska hiša Pininfarina je v marcu razkrila konceptno 2,5 milijonov dolarjev vredno vozilo imenovano H2, ki ima pogon na vodikov plin. V primerjavi z električnimi vozili imajo daljši doseg in hitrejši polnilni čas, poleg tega pa ta model lahko pospeši na 100/h v 3,4 sekundah. Težava je le, da zaenkrat še ni prave infrastrukture za polnilne postaje s H2, zato tovrstna vozila niso v razmahu v popularnosti.

Električni kombi iz Mercedes Benza je del 5-letnega projekta, v katerem želijo vzpostaviti hitrejšo dostavno službo z uporabo električnih vozil in dostavljalnih dronov. Kombi ima popolnoma avtomatiziran tovorni prostor, opozarja voznika na bližnjo točko dostave in s pomočjo dostavljalnega drona in posebnih vratc na vrhu vozila dostavo paket na ciljno lokacijo. 

Teslina nadgradnja električne baterija je zadnja velika in najpomembnejša točka razvoja v avtomobilski industriji. Doseg vozila se je z novo tehnologijo baterije povečal iz 160 na 500 km z enim polnjenjem. 

Audi bo s tehnologijo virtualne realnosti omogočil kupcem doživetje vozila v različnih okoliščinah, kjer bodo vozilo lahko prilagajali svojim željam in potrebam in celo slišali, kako zveni. Na tak način si bodo lahko zgradili vozilo svojih sanj in ga virtualno doživeli še pred nakupom.

Volvo bo omogočal izkušnjo pravega »Viteza za volanom« (Knight Rider), saj uvaja tehnologijo glasovnega nadzora vozila. Z glasovnimi ukazi bo možno zakleniti vozilo, nastaviti termostat na želeno temperaturo, zagnati navigacijo, pobliskati z žarometi, pohupati ipd. 

Pri Fordu se obeta boljša povezava z vozilom – s pomočjo pametnega telefona bo mogoče odkleniti vozilo, poiskati parkirano vozilo na parkirišču, preveriti nivo goriva in podobno. 

Več možnosti bo kmalu omogočal tudi Fiat s 4. generacijo Uconnect sistema z izboljšano odzivnostjo pri funkcijah klicanja, dostopa do glasbe, prometnih obvestil in prejemanja in pošiljanja tekstovnih sporočil. Povezava bo omogočena z Apple in Google napravami. 

BMW bo navdušil z zaslonom na dotik, ki se ga ni potrebno dotakniti. AirTouch sistem deluje na geste kot pri zaslonih na dotik, le da se zaslona ni potrebno dotakniti. Senzorji zaznajo premik roke in aktivirajo površine na velikem panoramskem zaslonu.