Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Mokre sanje mnogih ljubiteljev hitrih avtomobilov - Audi RS6

16.01.2017

Audi RS6 je verzija Audi-ja A6 Avanta z močnejšim motorjem in pogonom na vsa štiri kolesa. Poleg tega je nova izvedba RS6-ke pametnejša – ima namreč 4-litrski V8 motor namesto 5-litrskega V10 motorja. Ima boljše ravnotežje in bolj premišljeno razporeditev sredstev.

Mokre sanje mnogih ljubiteljev hitrih avtomobilov - Audi RS6

Vožnja RS6-ke je res nekaj posebnega. Ker je pozicija motorja, ki je dolg le slabih 50 cm, bolj premišljena, ima vozilo boljše ravnotežje, kar se pokaže pri vožnji. RS6 ima s paketom Performance 45 konjev več od serijske različice, skupaj kar neverjetnih 597 – do 100 km/h pospeši v pičlih 3,7 sekundah, maksimalna hitrost, ki jo lahko doseže pa je 304 km/h.  

Novi RS6 se lahko pohvali z večjo efektivnostjo, saj porabi do 30 odstotkov manj na račun manjše teže in nove različice motorja. Nova tehnologija motorja omogoča, da se del cilindrov zapre pri počasni vožnji (pri obratih manjših od 3500 rpm). Zaradi tega se znatno zmanjša poraba, če ste zmeren voznik in nimate »pretežke noge«. V8 motor pač ni znan po varčnosti pri porabi goriva – njegova testirana povprečna poraba je 9 l/100 km, če pa imate radi višje hitrosti od slovenskih omejitev, ki jih lahko legalno preizkusite le na nemških avtocestah,  pa lahko ta številka krepko poskoči. 

 

Audi RS6 je dobil povprečno oceno 8  - ocenjevali so ga pri 6 vodilnih avtomobilskih publikacijah

Navdušenje nad videzom in zmogljivostjo, Audiju RS6 očitajo nekoliko okorno zavijanje, a mu pri nadzoru na cesti pomaga 4-kolesni pogon. Poleg tega je to lahko idealen družinski avto, saj omogoča veliko prostora 4 potnikom in ima velik prtljažni prostor, poleg tega pa zmore vleči do 2 tone težko prikolico. Ima tudi veliko standardne opreme: matrix LED žaromete, stereo ozvočenje, navigacijsko napravo, velika 20-inčna platišča in agresivno karoserijo. 
 
Že standardni Audi A6 je vzor kakovostne izdelave in lahkotnosti uporabe, RS6-ka pa navdušuje s športnimi dodatki v notranjosti , ki mu dajo poseben značaj. Športni sedeži v usnju, dodatki iz karbonskih vlaken dodajo tisto piko na i pri občutku luksuznosti, ki je običajen A6 nima. 
Nenazadnje je potrebno poudariti napredek pri tesnjenju vrat: pri zaprtih vratih ste kot v komori, ki utiša 45 decibelov– motor je pri 110 km/h le en decibel glasnejši kot trilitrski TDI motor. 
 
Kot smo že omenili, se RS6-ka lahko pohvali s kar 597 konjskimi močmi in se odlično izkaže na ravnem vozišču. Nekaj okornosti občutite v ovinkih, štirikolesni pogon pa omogoča boljši oprijem, kar je velik plus pri tako velikem in zmogljivem vozilu. Vzmetenje je klasično Audi in se ga lahko prilagaja, da je vožnja na dolge proge še udobnejša. Tudi pri vožnji težkega tovora je to izjemnega pomena, saj omogoča ohranjanje ravnotežja vozila in zato zanesljivejšo vožnjo. 
 
 
Standardno vgrajen je avtomatski menjalnik z 8 hitrostmi, ki menja skoraj nezaznavno. Nadgrajene zavore so toplo pozdravljena pridobitev na katerem koli hitrem vozilu, tudi pri RS6. Keramične ploščice so skoraj neuničljive, če ne kar večne - kar je dobra stvar, saj stanejo več kot 10.000 €. 
 
Poleg standardne opreme so na voljo različni paketi z dodatno opremo, ki bodo vašo RS6-ko dvignili še nivo višje: več konjev, večja 21-inčna ALU platišča, opcija avtomatskega parkiranja, kamera za vzvratno parkiranje, športni izpušni sistem za pravi športni zvok ipd. 
 
Ali je Audi RS6 pameten nakup? Na to vprašanje je težko odgovoriti. Stroški uporabe in vzdrževanja vozila so kar visoki, na običajnih cestah boste težko izkusili vso njegovo zmogljivost, a je to res vozilo top kakovosti in res nekaj posebnega. Ko se vanj zaljubite, vam ni več pomoči. Potem preostane le še vprašanje, ali vaša denarnica to zmore.