Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Postani boljši voznik/voznica - nevsakdanji nasveti, ki te bodo navdušili

24.04.2017

Na cesti hitro opazimo nespretne in nevarne voznike ter hkrati svoje vozniške sposobnosti kujemo v zvezde. Vendar, ali je res temu tako? So res vozniki okoli nas slabši, agresivnejši, nevarnejši? Morda je bolje, kot iskati napake pri drugih, poskrbeti, da jih sami delamo manj in postati boljši voznik na več načinov. Torej, kakšen je recept?

Postani boljši voznik/voznica - nevsakdanji nasveti, ki te bodo navdušili

Kakšen je dober voznik?

Pri vožnji je pomembno, da niste raztreseni in živčni. Če niste povsem pri stvari in je vaša pozornost razpršena, se hitro lahko pripetijo napake. Napake pri vožnji, pa lahko vodijo tudi do nesreče. Sproščen in skoncentriran voznik bo manj verjetno storil napako pri vožnji, zato je priporočljivo v vozilu poslušati pomirjujočo glasbo, ki pomaga pri sprostitvi. Podobno kot raztresenost tudi utrujenost vpliva na reakcijski čas na cesti, zato je dobro, da se na pot odpravite spočiti. 
 
V avtu se ne odzivajte na motnje, kot je mobilni telefon, glasni ali moteči sopotniki in podobno. Vaše vidno polje naj ne motijo moteči obeski na retrovizorju, saj je pomembno, da vidite vse okoli sebe in zaznate promet spredaj, zadaj in ob straneh. 
In nikoli ne pozabite starodavnega reka: »Vaja dela mojstra!« Z več urami za volanom boste izkusili več situacij na cesti in dodobra spoznali svojega jeklenega konjička, zato boste bolj pripravljeni na reakcije, ki jih od vas zahteva cesta. Z več vaje boste tudi bolj samozavestni in bolj utrjeni v vožnji, zato bo tudi manj možnosti za napake. 
 
Da bi lahko pravočasno pravilno reagirali, je dobro, da vedno poskušate predvidevati, kaj nameravajo storiti vozniki okoli vas. Če imate predvidena 2 koraka v naprej, je lažje pravočasno odreagirati. Tako se lahko izognete morebitnim težavam in nesrečam. 
 
Na cesti je izjemno pomembno, da ste prepričani v svoje poteze pri vožnji. Najhujše, kar se lahko zgodi pri vožnji je, da omahujete – da ne veste, ali bi vozilo prehiteli ali ne, ali bi se vključili na drug pas ali ne… Ostalim voznikom tako sporočate, da ne veste točno, kaj bi radi in ne morejo predvideti vaših potez in lahko zato narobe reagirajo. Tako se hitro prehitro zgodi nesreča. 
 
Preden se odpravljate na pot z avtomobilom, vedno preverite vremenske pogoje. Neizkušeni vozniki na snegu lahko na primer povzročijo veliko zmede in zastojev, zato se vožnji v slabih razmerah raje izognite, če niste prepričani da boste kos nalogi in če vaše vozilo nima prave opreme za na pot. 
 
Vaša vožnja naj bo tekoča, brez sunkovitih potez, ki bi navzven izgledale agresivne ali nevarne. Če boste nerodni pri vožnji, boste postali strah in trepet za vozila okoli vas. Preden se odločite za določen manever, vedno premislite vse možne scenarije in se pripravite na reakcijo. Ko se nekaj odločite, to tudi storite in ne omahujte na polovici poteze. To samo zmede ostale voznike in jih lahko pripravi do napačnih reakcij in napak. 
 
In nenazadnje, a morda najpomembnejše: dobro spoznajte svojega jeklenega konjička. Ključnega pomena je, da veste, kje se nahajajo stikala za vklop funkcij, kako dobro delujejo zavore, kakšna je najvišja hitrost vašega vozila,  ipd. Le z dobrim poznavanjem svojega vozila, se lahko dobro pripravite na reakcije, ki jih promet zahteva od vsakega voznika. Na cesti žal nismo sami in zato ne moremo biti odvisni le od svojih sposobnosti, ampak je potrebno predvidevati tudi reakcije ostalih voznikov na cesti. 
 

Kako postati še boljši voznik?

Čeprav se vam morda zdi, da ste izvrsten voznik, vedno obstaja prostor za izboljšave. Predlagamo naslednje izboljšave, ki bodo pozitivno vplivale na vaše vozniške sposobnosti: 
  • Poskrbite zase in se prehranjujte bolj zdravo. Vaše dobro počutje odločilno vpliva na samozavest in koncentracijo, zato boste tudi lažje predvidevali poteze voznikov okoli sebe in lažje reagirali. 
  • Z aktivnim načinom življenja boste poskrbeli za svojo fizično in mentalno kondicijo. Pri gibanju se sproščajo endorfini, ki jih poznamo kot hormone sreče. Zaradi boljše kondicije boste bolj zadovoljni in zato bolj sproščeni pri vožnji, zato bo manj možnosti za napake.
  • Poskrbite, da boste sprostili stres, ki vas morda spremlja zaradi službe ali česa drugega. Poiščite si kak hobi, ki vas bo sprostil, navdušil, presenetil ali razbremenil. Lahko je kar koli, samo da med udejstvovanjem pozabite in odmislite na stvari, ki vas sicer bremenijo.
  • Začrtajte si jasne kratkoročne in dolgoročne cilje. Tako ne boste brezciljno tavali, ampak boste usmerjeno delovali nasproti doseganju ciljev. Osredotočenost se bo pokazala tudi pri ostalih dejavnostih, ki jih počnete, tudi pri vožnji.
  • Ne boste verjeli, kakšen vpliv ima pozitivna naravnanost. Namesto, da je kozarec na pol prazen, naj bo na pol poln. Naj ne bo vreme delno oblačno, ampak delno sončno. Zamenjati je potrebno le perspektivo in vse izgleda drugače, boljše, bolj spodbudno. Pozitiven odnos izboljša kulturo vožnje, zato zelo pripomore k izboljšanju vaših sposobnosti na cesti. 
Boljši voznik je lahko vsakdo, če se le potrudi in v to vloži nekaj svoje energije. Če bi vsi malo več vlagali v svoje vozniške sposobnosti, bi bilo veliko manj prometnih nesreč. Morda je ravno danes pravi dan, da sprejmete odločitev in postanete boljši voznik tudi vi.