Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Spoznajte Lexus – eno najzanesljivejših blagovnih znamk avtomobilov

23.05.2017

Blagovna znamka višje kakovostnih vozil Lexus je divizija luksuznih vozil Toyota Motor korporacije. Začetek blagovne znamke je nastal tako, da si je ustanovitelj Toyote, Eiji Toyoda, zadal projekt izdelave najboljšega avta na svetu. To je spodbudilo Toyoto, da je začela s proizvodnjo vozil višjega kakovostnega razreda.

Spoznajte Lexus – eno najzanesljivejših blagovnih znamk avtomobilov
Prvi končni produkt, limuzina prve generacije,  je nastala 6 let po začetku projekta, leta 1989, in se je imenovala  Lexus LS400. Razvojni proces prvega modela Lexusa je bil izjemno zahteven: številni strokovnjaki za razvoj, več prototipov, milijarda dolarjev stroškov. Rezultat je bil pohvaljen, a je prejel tudi nekaj kritik. Kljub temu, se je pričel dobro prodajati in je prejel številne nagrade (med njimi nagrado publikacij Wheels Magazine in Automobile Magazine). Njegova priljubljenost in samozavesten vstop na tržišče sta povzročila upad prodaje avtomobilov blagovnih znamk Mercedez Benz (29% upad od leta poprej) in BMW (19% upad od leta poprej). 

Lexus si je hitro pridobival zvestobo in pripadnost svojih kupcev

Čeprav je bila znamka še v povojih, si je pridobila zvestobo in pripadnost svojih kupcev, saj so na podlagi 2 pritožb vpoklicali nazaj vseh 8000 prodanih modelov in odpravili napako. Hiter odziv na pritožbo je bila velika poteza za zaupanje in ugled blagovne znamke, ki res poskrbi za zadovoljstvo svojih strank. 
Že leta 1990, komaj leto dni po nastopu prvega modela na tržišče, je Lexus pričel z izvozom modela LS400 v Avstralijo, Veliko Britanijo, Švico in Kanado. Leto kasneje so na trg lansirali coupe model SC 400, in nato drugo generacijo limuzine z modelom ES 200, ki je hitro postal najbolj prodajan Lexus model. Na globalni ravni se je znamka Lexus uveljavila šele leta 2005. 
 
Lexus LS400 (1989)
 
Po tem, ko je bil leta 2004 v ZDA prodan 2-milijonti avtomobil, se je Lexus blagovna znamka uradno ločila od materinske družbe Toyota in pričela nastopati tudi na azijskih trgih, ki so jo toplo sprejeli. 

Lexus danes – ena najbolj zanesljivih blagovnih znamk med avtomobili

Danes je Lexus vozila moč kupiti v skoraj vseh državah sveta, ocenjujejo, da letno obrne okoli 3 milijarde dolarjev pri prodaji njihovih vozil. Lexus je danes tudi sinonim za visoko kakovostna vozila, ki spadajo med najbolj zanesljive blagovne znamke vozil med avtomobili. Gre za raziskavo organizacije Consumer reports, ki združuje podatke  raziskave 17 ključnih dejavnikov, ki podajo rezultat v številki od 1-100, pri čemer je 100 najboljša ocena. Lexus je prvi na seznamu in prednjači pred Toyoto z oceno 86, Toyota pa ima na drugem mestu oceno 78. Med bolj zanesljivimi z oceno nad 60 jima sledijo še Buick, Audi, Kia, Mazda, Hyundai in Infiniti. 

Hibridni avtomobili so prihodnost avtomobilizma

Večina modelov Lexus je na voljo s hibridnim pogonom, ki inteligentno preklaplja med  bencinskim motorjem in elektromotorjem, zato se lahko pohvalijo z izjemno predstavo na cesti, pri tem pa v zrak spuščajo izredno malo emisij in imajo nizko porabo goriva. Kompromisi pri zmogljivosti pri Lexusu niso možni. Medtem ko ostale blagovne znamke na trg lansirajo prve hibridne modele, ima Lexus že celo serijo zmogljivih hibridov. Cilji Lexus modelov so izjemna natančna izdelava, obnovljive tehnologije, napreden luksuz. Pri Lexusu luksuz ni na voljo opcijsko – vsa oprema je vgrajena kot standard. 
 
Lexus LF-LC