Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kdo želi premagati Teslo?

31.05.2017

Tesla je danes sinonim za električna vozila, ki so postala velik hit tudi pri drugih avtomobilskih znamkah. Skoraj ni več znamke, ki ne bi imela v svoji ponudbi vsaj enega hibrida ali popolnoma električnega vozila. Če takšnega vozila še nimajo, pa vsaj najavljajo njihov skorajšnji prihod na tržišče.

Kdo želi premagati Teslo?
Tesla  Motors je blagovna znamka ameriškega porekla, ki snuje in proizvaja izključno električna vozila. Nosi ime po elektro inženirju in fiziku Nikoli Tesli, ki je leta 1882 izumil in razvil prvi električni motor na izmenični tok. Družbo Tesla Motors so ustanovili elektro inženirji, ki so imeli idejo, da bi avtomobil poganjal električni motor in ne motor na fosilna goriva. Njihov prvi paradni konj se je imenoval Tesla Roadster in predstavlja temelj evolucije v električnih vozil v avtomobilski industriji. Za njim so na tržišče lansirali še 2 modela: luksuzno limuzino Model S in CUV Model X z vertikalno odpirajočimi se vrati. Doseg vozil se giblje med 330 in 550 km, odvisno od kapacitete baterije.  

Kako se je odzvala konkurenca? 

Ker je zdaj pravi čas za razvijanje in vlaganje v tako imenovane »zelene« tehnologije, ni čudno, da je v nekaj letih Tesla dobila kar nekaj konkurence na tržišču popolnoma električnih vozil. Da so obstoječe blagovne znamke, ki proizvajajo vozila z motorji na fosilna goriva tudi pričela z razvojem hibridnih in električnih vozil smo že omenili, obstaja pa kar nekaj novih blagovnih znamk, ki so prava konkurenca Tesli. Naj predstavimo nekaj Teslinih »konkurentov«: 
 
  • Lucid Motors je novo avtomobilsko podjetje iz Kalifornije (ZDA), ki zna postati dober tekmec Tesla Motors. Njihov model Air bo predvidoma na tržišču naslednje leto in doseže 100 km/h v dveh sekundah in pol. Imenujejo ga »letalo na 4 kolesih«, zasnovan je izjemno luksuzno in futuristično ter obljublja izjemno doživetje v vožnji. Samsungova baterija omogoča hitro polnjenje, ki kljub pogostosti polnjenja ne izgublja na kapaciteti shranjevanja električne energije. 

 

  • Faraday&Future inc. je že lani predstavil konceptno vozilo imenovano FFZERO1 na sejmu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegasu.  Pospeševanje do 100 km/h zmore v manj kot 3 sekundah, podobno kot Teslin Model S ali Lucidov Air. Model je še vedno v fazi konceptnega vozila, ali bo postal prava konkurenca Tesli, pa še ni povsem jasno. Nekateri kritiki temu nasprotujejo, saj naj bi bil oblikovan preveč futuristično. 

 

  • LeEco je kitajska avtomobilska blagovna znamka, ki je pred kratkim predstavila model LeSEE. Oblika malo spominja na VW Passata CC in Tesla Model S. Njegova največja hitrost je 210 km/h, pospeški primerljivi ostalim električnim vozilom na trgu. V vozilo bo integriran tudi avto-pilot ter številne kamere in avdio sistemi. Špekulira se celo, da bo vozilo moč priklicati celo s pomočjo pametnega telefona. 

 

  • BMW ne spi na lovorikah v času velikih sprememb v avtomobilski industriji – razvijajo modele, ki bi se lahko kosali s Teslinim Modelom S. Model i3 je prvi povsem električen BMW posebne oblike, saj so ga oblikovali okoli električnega sistema pogona vozila. Je mestni lepotec, ki navdušuje. Poleg njega je tu še hibrid i8, ki se po sposobnostih lahko meri tudi z Porsche-jem 911 ali Audi-jem R8. i serija vozil BMW naj bi se kmalu povečala še za 2: modela i5 in i7. 

 

  • Chevrolet je na CES-u predstavil model Bolt EV, katerega proizvodnja naj bi stekla konec letošnjega leta. Imel bo zaslon za upravljanje vozila na dotik in napredne funkcije upravljanja na daljavo (odklepanje, zaklepanje, vklop klime …). Doseg tega modela je okoli 320 km. 

 

  • Tudi Nissan ima povsem električen model imenovan Leaf. Ker je v primerjavi z ostalimi električnimi vozili cenovno dostopnejši, je kljub ne najbolj interesantnemu videzu izjemno popularen med kupci. 

 

  • Kia se lahko pohvali z električnim modelom Soul EV, ki s polno baterijo doseže okoli 210 km, zato je zaprisežen mestu in ne posebej dolgim relacijam. Poleg tega modela sta pri Kii na voljo tudi hibrida Optima in Niro. 

 

Trend je jasen – razvoj gre vedno bolj v smeri električnih ali kombiniranih vozil (hibridov). Tesla je morda pripravila temelje avtomobilske evolucije, a morda ni pričakovala tolikšnega razmaha konkurence v tako kratkem času. Le čas bo pokazal svoje, kdo bo na koncu odnesel največji kos pogače med električnimi in/ali hibridnimi vozili.