Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Ameriški, evropski in azijski avtomobili – ali še veljajo stereotipi?

14.06.2017

Primerjava vozil proizvajalcev iz različnih celin še danes buri duhove gorečih zagovornikov enih in drugih. Primerjajo se videz vozil, vozne sposobnosti, cene popravil, splošna zanesljivost in podobno. Kaj pa so glavne odlike posameznih? In kako se najbolj razlikujejo?

Ameriški, evropski in azijski avtomobili – ali še veljajo stereotipi?
V zadnjih časih smo priča velikim napredkom v avtomobilski industriji – vsi proizvajalci so pro-aktivni in na trg lansirajo nove in izboljšane modele svojih vozil, zato je težko reči, kdo je najboljši. Predvsem pri novih modelih je tako, da šele čas pokaže, kako dobri so v resnici. 
Razlike med avtomobili iz različnih celin
Najpomembnejše točke v primerjavi vozil so zagotovo: kakovost, stil, cena in poraba goriva. Najbolje, da na vsaki točki primerjamo sodobna vozila iz različnih celin. 
 
  • Kakovost
Včasih so bili v kakovosti daleč najboljši evropski avtomobili, ki so bili v primerjavi za ameriškimi poznani po dolgi življenjski dobi, trpežnosti in zanesljivosti. Podobno velja za azijska vozila, s tem da so evropska prepoznavna še posebej po voznih sposobnostih in visoko kakovostni izdelavi. Danes se meje vedno bolj brišejo in se na seznamu najbolj zanesljivih vozil pojavljajo tudi ameriški avtomobili. 
 
  • Stil
Ocena videza je stvar okusa posameznika. Ni vsem točno določen avto najlepši. Tako da je tukaj težko povleči črto in reči, da je nek stil boljši od drugega. Če je še pred časom veljalo, da so bili evropski in azijski avtomobili stilsko bolj dovršeni od ameriških (od zunaj in od znotraj), je danes nadvse popularen mogočen videz terencev, ki je še posebna značilnost ameriških vozil. 
 
  • Cena
Cena je odvisna od tega, kje avto kupite. Domača vozila naj bi bila cenejša od uvoženih – seveda pa je potrebno primerjati vozila istega razreda. Vendar pa je opaziti, da so določene azijske znamke vozil cenejše tako v Evropi (v primerjavi z Evropskimi vozili), kot tudi Ameriki (v primerjavi z Ameriškimi vozili). Pri ceni je potrebno upoštevati ne le prodajno ceno, ampak tudi ceno popravil in nadomestnih delov. Pri teh se lahko izkaže, da je avto na koncu v seštevku pod črto lahko precej dražji kot smo si mislili.
 
  • Poraba goriva
Ameriška vozila so bila dolgo časa sinonim velikih potrošnikov goriva. Evropa je veliko bolj poznana po višjih standardih pri potrošnji goriva, saj le ta neposredno vpliva na onesnaževanje okolja z izpušnimi plini. Pa vendar se tudi tukaj dogajajo spremembe, saj so tudi ameriški proizvajalci »podlegli« trendu varčnosti z gorivom in se te vidijo tudi že pri novejših modelih. 
Zaključek primerjave: stereotipov ni več.
Splošna primerjava žal ne kaže več tipičnih stereotipov, ki so še pred leti botrovali v avtomobilski industriji. Pravzaprav je še najboljše primerjati vozila istega razreda, preden se odločite za nakup, nato pa izbrati tistega proizvajalca, ki vam nudi največ. Za nekoga je odločilna prostornina prtljažnika, za drugega število prestav, za tretjega moč motorja in število konjev. Priporočamo, da si ogledate, kako so se vozila odnesla na testu zanesljivosti, saj tam ne najdete le primerjave tovarniških lastnosti vozil, ampak predvsem skupek uporabniških izkušenj in cene pod črto (skupaj s ceno in zahtevnostjo popravil in rednega vzdrževanja). Velikih odstopanj in razlik med vozili ameriških, evropskih in azijskih proizvajalcev ni več, zato nikar ne nasedajte izpetim stereotipom iz preteklosti.