Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Prevažanje psov v avtomobilu

22.06.2017

Če potujete s psom v avtomobilu, potem je njegova varnost tudi vaša odgovornost. Varnostni pripomočki za pse so na trgu različnih oblik in velikosti, malo pa je uradnih pravil o zagotavljanju varnosti.

Prevažanje psov v avtomobilu
Potovanje s hišnimi ljubljenčki pomeni zagotavljanje njihove varnosti, kot tudi vaše. V mnogih državah so zakonske zahteve, da morajo biti hišni ljubljenčki varnostno zadržani, ni pa pravila kako. Zelo pomembno je, da vas vaš hišni ljubljenček med vožnjo ne moti (zato vožnja na vaših kolenih ni ravno pametna ideja). Pomembno je tudi, da ob sunkoviti zaustavitvi vozila, ljubljenček ne poleti in se poškoduje. V ZDA zakon določa, da morajo psi sedeti ali biti spravljeni v ustreznem območju vozila. V Kanadi pa lahko tudi kaznujejo lastnike za poškodbe živali zaradi nepravilne varnosti ob vožnji. 
 
Vrste varnostnih škatel za hišne ljubljenčke se delijo v več kategorij. Te ne delimo glede na temperament ali velikost vašega pasjega kolega. Manjši psi, ki radi gledajo skozi okno imajo radi višji sedež. Večji psi potrebujejo kakšno igračko za grizenje, ki jih bo obdržala bolj pomirjenje v zadnjem delu avtomobila. Nekateri psi imajo radi, da vidijo ven iz avtomobila. S tem preprečimo tudi slabost in strah hišnega prijatelja.

Transportne škatle

Za živali, ki so bolj nagnjene k tesnobni stiski, manjše pse ali tiste, ki radi označijo avto z urinom je primerna kletka z režicami. Lahko jo oblikujete kot »brlog«, z udobno blazino. Kletka mora biti dovolj velika, da se pes lahko v njej obrne, v njej stoji in se razteguje. Pogosto se take kletke uporabljajo za letalska potovanja, saj so čvrste in dobro prezračevane.
 
 
Preden zaprete žival v kletko, jo navadite, da v njej preživlja svoj čas tako, da hodi tja spat, jo v njej hranite. Ob tem pa pazite da pustite vrata odprta, da lahko psiček raziskuje in se počuti svobodnega. Vas psiček bo tako lahko razvil lep odnos do kletke brez nepotrebnega stresa. Ko potujete, ne pozabite vašega hišnega ljubljenčka spustiti ven na vsakih nekaj ur na sprehod in toaletni odmor. Če je vas psiček težji, lahko uporabite tudi kletko na kolesih.
 
Kam postaviti kletko? Glede na varnost je najboljše kletko postaviti zadaj za sprednjim sedežem. Pri tem se pojavlja ena pomanjkljivost, in sicer to da psiček ne vidi nobene okolice.

PREVEZOVALNI PASOVI

Za večjega psa, ki rad sedi pokončno na zadnjem sedežu vašega avta, je zelo primeren pas. Z njim je pes veliko bolj zavarovan ob hitrem, nenadnem zaviranju kot, če bi bil v kletki. 
Obstaja nekaj modelov, eden od njih je z zanko, ki seže čez ramena. Ta vam omogoča, da postavite pas avtomobila skozi, ali model, ki ima ločen vtič. Ta se neposredno priključi v avtomobilski zatič. Pazite na to, da pas vašemu ljubljenčku omogoča tudi nekaj premikanja.

PREPREKE 

Če je vaš pes večji in imate večji prtljažnik, potem je prepreka v avtu odlična možnost za prevažanje vašega psa. Vaš hišni ljubljenček ima na voljo veliko prostora za gibanje ob daljših izletih. Slaba lastnost le tega je, da je velika nevarnost ob nesrečah. Tako zanj kot za vas. Pes lahko ob hitrem ustavljanju postane močan projektil, ki ogroža sebe in vas.

DVIGNJENI SEDEŽI

Dvignjeni sedeži so primerni za manjše psičke, ki se radi razgledujejo naokoli. So tudi nevarni, saj lahko psiček v primeru nesreče postane nevaren projektil. Še posebej zato ker so postavljeni v višini glav ljudi v avtomobilu. Da bi omilil nevarnost, dodajte tem psičkom še varnostne pasove, ki bodo v primeru nesreče psička zadržali na mestu.

NERVOZNI POPOTNIKI

Če je vaš pes nervozen v avtomobilu, mu dajte nekaj časa, da se navadi na potovanja. V nekaterih primerih so hišni ljubljenčki napeti, ker vožnjo povezujejo s potovanjem k veterinarju. Pomembno je, da vaše ljubljenčke navajate na avto počasi. Pokažite jim, da je varno in za potovanje ni potrebno nobenega strahu. Pomaga sistem nagrajevanja s hrano. Za pogum ga nagradite s priboljškom. Ko je vaš pes seznanjen z avtom, začnite s krajšimi izleti, ki jih lahko nato podaljšujete. V kolikor vaš pes doživlja stres in to vodi v slabost, prenehajte z vožnjo. Alternativno se lahko posvetujete z veterinarjem, ki vam lahko priporoči tablete, ki omilijo slabost.
Potovanja s psi so zanimiva, še posebej če vodijo v kraje, kjer vas čaka zabava. Da bodo vaši potovalni dnevi s psi brez skrbi, pred tem poskrbite še za ljubljenčkovo in vašo varnost. Potujte varno in srečno.