Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Škoda Kodiaq - SUV, ki je obnorel Slovence - razprodan v 2017

03.07.2017

Škodin terenec Kodiaq podira vse rekorde – v 2017 je že razprodan, v Sloveniji je bilo na voljo le 250 Kodiaq-ov. Premierno je bil predstavljen na avto sejmu v Berlinu, pred tem se je vozil na Tour de France tekmi vozil zamaskiran. Kodiaq je prva škoda, ki ima lahko tudi 7 sedežev.

Škoda Kodiaq - SUV, ki je obnorel Slovence - razprodan v 2017
Privlačen športni terenec je tudi »otrok« koncerna Volkswagen, saj je narejen na zdaj že dobro poznani platformi MQB, kar pomeni, da se postavlja ob bok VW Tiguan-u. Češka avtomobilska hiša sicer trdi, da je njihov Kodiaq namenjen povsem drugi ključni skupini ljudi in se avtomobila razlikujeta v številnih potencialih. Morda si Volkswagen, ki je 100% Škodin lastnik, pljuva v lastno skledo, a če je temu res tako, bo pokazal šele čas. Kodiaq potrebuje še nekaj časa, da se uveljavi in izkaže.

Kako vas Kodiaq lahko navduši?

V dolžino meri 4,7 metrov (47 cm je daljši od Octavie).
Najlažji Kodiaq s 1,4 TSI motorjem tehta samo okoli tone in pol.
Pri 5-sedežni varianti vas preseneti kar s 720 litri prostornine v prtljažnem prostoru (7-sedežna različica ima 270 l prtljažnega prostora) – brez zadnjih sedežev pa kar s 2.065 litri – kar ga umesti na prvo mesto v svojem razredu.
Je mešanica športno klasičnega terenca. 
Izgleda mogočno in sodobno. 
Notranjost je elegantno »čista« - zelo moderna. 
Vozi se lahko na 17 do 20-palčnih kolesih, v 14 barvnih različicah, z možnostjo izbire med 10 ambientalnimi notranjimi osvetlitvami. 
Izbirali boste lahko med 5 motorji in prednjim pogonom ali 4x4.
 

S katerimi modeli ostalih proizvajalcev primerjajo Škodo Kodiaq?

Po dolžini se zlahka postavi ob bok Nissan X-trail-u, Foru Kuga, Kii Sportage in tudi  Audiju Q5. Ima enako platformo kot prej omenjeni VW Tiguan. Ima številčno in ostro konkurenco v svojem razredu. Ker pa je izjemno prostoren, se lahko pohvali s številnimi elektronskimi asistenčnimi aplikacijami in sistemi, bo zagotovo trn v peti mnogim konkurenčnim proizvajalcem. Tudi cena bo na njegovi strani: najcenejša izvedba vas bo stala le okoli 22.000 evrov. 

Kako bo Kodiaq »zahrumel« na naših cestah?

Na predstavitvi novega modela Kodiaq so napovedali naslednje različice motorjev: 
3 različice bencinskih motorjev  (1,4 ali 2,0) in močmi od 110 do 140 kW. 
1 dizelski motor (2,0) z močjo med 92 in 132 kW. 
Menjalnika bosta na voljo dva: 6-stopenjski ročni in 6- ali 7-stopenjski avtomatski menjalnik. Ker je to šele prihod Kodiaqa na trg, je jasno, da bo v kasnejših različicah na voljo več variant in tudi kompletov opreme. Napovedujejo  se izvedba Scout, Sportline in L&K (imenintnejša izvedba z več opreme). 
 
In še zanimivost… 
Pri škodi imajo zgleda težave z uhajanjem uradnih fotografij – nekaj ur pred berlinsko predstavitvijo so na splet »ušle« uradne fotografije. Povsem enaka zgodba se je zgodila tudi pri predstavitvi modela Superb. To morda ni povzročilo kakšne poslovne škode, le nakazalo, da je ta škodin model res izjemno zanimiv. Ali je Škoda poiskala fotografskega »žvižgača« pa žal ni znano.