Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Google tehnologija v sodobnih avtomobilih

10.07.2017

Razvoj sodobne tehnologije se danes premika naprej hitreje kot se je kdajkoli v zgodovini. In če je v preteklosti veljalo, da se je ta razvijala stran od oči navadnih smrtnikov in konkurence vse dokler ni bila testirana in popolnoma pripravljena za javnost , je danes malo drugače.

Google tehnologija v sodobnih avtomobilih
Te borbe v svetu tehnološkega napredka se zaveda tudi Google – eden izmed ključnih igralcev, ki ima v načrtu spremeniti generacijo avtomobilov in jih dvigniti iz trenutne ravni na tehnološko najnaprednejšo raven. Gre za samovozeča pametna vozila brez volana, ki za upravljanje vožnje ne bodo potrebovala voznika. 

Ne razvijamo avtomobilov, temveč ustvarjamo boljše voznike

Ko govorimo o prihodnosti, pravzaprav temu gigantu delamo krivico. Ta prihodnost se v Silicijevi dolini odvija že ta trenutek.  Čeprav Google ni edini, ki trenutno izjemno velik del fokusa posveča razvoju pametnega upravljanja vozil, pa John Krafcik, direktor Googlovega hčerinskega podjetja Waymo, navaja, da Google ne razvija pametnih avtomobilov, temveč programsko opremo za le te:
»Tega nismo naredili, da bi ustvarjali boljše avtomobile, temveč želimo ustvariti boljše voznike.«
Programsko opremo trenutno testirajo v posebej za ta namen ustvarjenih avtomobilih Waymo, kasneje pa jo želijo prodati avtomobilskim podjetjem.

Samovozeči avto za večjo varnost, nižje stroške in optimizacijo časa

Pri izdelavi sistema za pametna vozila so imeli pri podjetju Waymo v mislih olajšati življenja mnogih ljudi po svetu, predvsem pa ceste spet narediti varne tako za voznike kot za ostale udeležence v cestnem prometu. Ker pametni avtomobili za vožnjo ne potrebujejo voznika, jih lahko uporablja čisto vsak. Tovrstna rešitev bo mobilnost olajšala tudi vsem ostarelim, slepim in drugače nezmožnim za samostojno vožnjo, onemogočila pa bo tudi prometne nesreče, ki se dogajajo zaradi alkoholiziranih in zaspanih voznikov. Waymo namreč zaznava luči na semaforju, druga vozila v prometu in ovire na cesti, zato lahko že vnaprej predvidi situacijo in v pravem času tudi ustrezno odreagira.
 

Prvih 100 testnih preizkusov že opravljenih, čaka jih še 500

Potem, ko so Googlovi strokovnjaki v največji strogi zaupnosti skoraj 10 let razvijali programsko opremo za samovozeče avtomobile, so se, da bi prehiteli vse hitrejšo konkurenco, letos odločili na trg ponuditi prvih 600 testnih avtomobilov Waymo.
Sicer ne gre za čisto prvo testiranje, saj je lansko poletje prvo testno vožnjo z Waymom po čisto pravih ulicah Teksasa že preizkusil slepi Steve Mahan, a vseeno predstavlja pomembno prelomnico v zgodovini tehnolških dosežkov. 
 
Za namen letošnjega testiranja so izbrali naključne prebivalce mesta Phoenix v Arizoni, katerim je bila dodeljena neomejena možnost preizkušanja vozila.  Namen je bil v celoti in vseh situacijah preizkusiti delovanje in prednosti vožnje s pametnim avtomobilom, saj so razvijalci le tako lahko prišli do vseh rezultatov, ki so ključnega pomena za nadaljni razvoj in morebitne izboljšave. 
Uporabniki, doslej jih je bilo 100, so Waymo lahko uporabljali kadarkoli so želeli, na voljo pa so imeli vožnjo po vseh ulicah v mestu. Še 500 srečnežev pa čaka nata  prelomni zgodovinski trenutek, ki bo že čez nekaj let postal nekaj povsem običajnega v naših vsakdanjih življenjih.