Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

BMW iNEXT - Voznik bo lahko spal za volanom

18.07.2017

V podjetju BMW sicer še zdaleč ne spijo, zato pa intenzivno razvijajo visoko zmogljiv sistem avtomatske vožnje brez voznika, ki bo predstavljal 5. stopnjo tehnološko naprednih vozil BMW. Ustvarjajo namreč napredno generacijo avtomobilov, v katerih bo voznik, če bo utrujen ali nenaspan, lahko med vožnjo celo zaspal.

BMW iNEXT - Voznik bo lahko spal za volanom
Avtonomno vozilo s pametnim sistemom upravljanja so poimenovali iNEXT, prvi model pa naj bi bil predstavljen do leta 2021. 
Prvi predstavljen iNext ne bo takšen kot je, denimo, Googlov pametni avto Waymo, kar pomeni, da še ne bo omogočal vožnje popolnoma brez voznikovega nadzora. Čeprav bo ta lahko bistveno bolj sproščen med vožnjo kot je danes, pa so se pri BMW-ju prehoda na avtonomne avtomobile lotili postopoma.
Zavedanje, da je vse bolj pomembna posameznikova mobilnost, ki ne more biti več odvisna od sposobnosti upravljanja vozil, časovne omejitve ali finančne vprašljivosti, je sprožilo vse hitrejši razvoj avtonomnih in električnih avtomobilov, ki bodo milijonom ljudi v prihodnosti olajšali vsakdan. Z razvojem pametnih avtomobilov se pričakuje tudi večja varnost na cesti in močan upad prometnih nesreč. Robotski taksiji, kot mnogi poimenujejo avtonomne avtomobile, za vožnjo ne bodo potrebovali voznikov, enostavno jih bo upravljati in tudi parkirati. 

Napredna vožnja druge stopnje in napoved prihajajoče tretje

BMW-jevi avtomobili višjega cenovnega razreda ta trenutek predstavljajo drugo od petih stopenj avtonomne vožnje.  Ta v veliki meri že pomaga vozniku pri vožnji, saj ga z glasovno in vizualno spremljavo na monitorjih že opozarja na vozila v mrtvem kotu, držanje avta na svoji strani ceste, če ta preide na drugi pas brez smerokaza, poleg tega pa omogoča tudi samodejno zaviranje in pospeševnje, kadar je to potrebno. Čeprav gre za začetek avtonomne vožnje, pa ta stopnja še vedno zahteva popolno zbranost voznika in njegovo upravljanje avtomobila.
Kot navajajo v podjetju BMW, bodo naslednjo, torej tretjo stopnjo avtonomnih avtomobilov na trgu predstavili do leta 2021. Velik korak naprej bo v vozilih BMW iNEXT predstavljala možnost samostojne vožnje v isti smeri z ostalimi avtomobili, a bo moral voznik še vseeno prevzeti upravljanje in nadaljevati z vožnjo, če mu bo avtomobilski varnostni sistem tako ukazal. Voznik bo tako lahko med vožnjo na avtocesti v miru prebral elektronsko pošto ali pa na prenosni napravi preveril, kakšno je stanje na cestah, kamor se odpravlja. 
 

Avtonomna vožnja v mestnem prometu

Tako kot tretja stopnja vozil iNext, bo tudi četrta stopnja funkcijsko zelo približana predhodnici. V avtu bodo na voljo še vedno pedala in volan za krmiljenje, a bo avto že sposoben samostojne vožnje v mestnem prometu. V primeru nujnosti bo voznik opozorjen, da mora prevzeti krmiljenje. Če mu bo pri tem spodletelo, bo sistem nastavljen tako, da bo avto samodejno in varno ustavil ob cestišču. 
Prihod pete, torej zadnje v stopnji avtonomnosti vozil modelov iNEXT, so pri BMW-ju napovedali do leta 2030. Zadnji model bo tako omogočal povsem samostojno vožnjo avtomobila, ki bo potekala popolnoma neodvisna od voznikove prisotnosti in pripravljenosti na morebitne ukrepe. Avtomobilu bodo s tem odstranili tudi pedala in volan, s to verzijo pa se bo v celoti približal Googlovemu Waymoju, ki se že vozi po ulicah Phoenixa.