Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Na kaj moramo biti pozorni pri avtomobilski klimi, da nas na dopustu ne bo začela greti

16.08.2017

Medtem ko poslušamo o kilometrskih kolonah razgrete pločevine, ki se v vročih poletnih dneh vije proti obmorskim krajem, je najbrž zadnje, kar si želimo, da bi ostali ujeti v tej čakajoči koloni vozil, zunanja temperatura pa bi krepko presegala 30 stopinj celzija.

Na kaj moramo biti pozorni pri avtomobilski klimi, da nas na dopustu ne bo začela greti
Preden se odpravimo na dopust ali kakšno drugo daljšo pot z avtomobilom, naj naša skrb ne bo edino, da je v rezervoarju dovolj goriva in prtljažnik poln, temveč pravočasno in temeljito poskrbimo še za obsežen pregled in morebiten servis klime v avtomobilu. 

Pravilna uporaba klime je ključ do popolnega delovanja

Čeprav je klima v avtu dandanes že po večini obvezen del avtomobilske »opreme«, pa jo veliko uporabnikov še vedno napačno uporablja. Klima je pravzaprav celoten kompleks, ki vključuje ventilator, grelno enoto, s katero se ustvarja toplota, uperjevalnik za hlajenje in vodila za usmerjanje zraka. Za razliko od večine prepričanj, avtomobilska klima ni namenjena samo hlajenju, temveč tudi učinkovito greje in suši zrak v deževnih in vlažnih obdobjih, zato »deluje« skozi vse leto. 
Največja napaka, ki med drugim povzroča prehitre okvare oziroma zahteva pogostejše servise, je nepravilna uporaba klime. Običajno je tako, da želimo segret avto kar najhitreje ohladiti, zato vklopimo klimo, že takoj na začetku pa znižamo temperaturo na najnižjo možno. S tem postopkom pa, navkljub vsem prepričanjem, ne pohitrimo ohlajanja avtomobila, temveč med drugim škodimo tudi našemu telesu, ki lahko ob velikih temperaturnih razlikah med notranjo in zunanjo toploto negativno vpliva na naše zdravje. 

Avto vedno prezračite, šele nato vklopite klimatsko napravo

Preden vstopite v razgret avto, ga vsaj za nekaj minut dodobra prezračite, ne glede na zunanjo temperaturo. S tem boste poskrbeli, da vroč zrak, ki se je zadrževal v avtomobilu, zamenja zunanji, ki je bolj svež in se zato tudi lažje ohlaja. 
Po zračenju zaprite vsa vrata in okna, ter vklopite notranje kroženje zraka. S tem boste zaprli dovod zunanjemu zraku in posledično ohlajali samo zrak v avtomobilu, kar bo pohitrilo delovanje klime in zniževanje na najbolj optimalno temperaturo. Vedno imejte v mislih, da je priporočljiva razlika med zunanjo in notranjo – ohlajeno temperaturo nekje 5 do 7 stopinj Celzija. Vse ostalo predstavlja preveliko tveganje za izbruh glavobola, vnetja sinusov, ušec, grla in ostalih prehladnih obolenj, ki jih povzroča nepravilna uporaba klime. 

Redno vzdrževanje in servisi klimatskih naprav vas bodo stali manj kot večji in obsežnejši servis ob morebitnih težavah

Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, a veliko cenejše bo, če boste na vsakih 30.000 prevoženih kilometrov opravili pregled in servis avtomobilske klime. Avtomobilske klime namreč delujejo na način izpihanega zraka, ki ga ohlaja hladilni plin. Razlog, da klima kar naenkrat ne deluje več oziroma piha vroč in plesniv zrak, je zato lahko:
  • v uhajanju hladilnega plina skozi cevi in tesnila, ki sčasoma ne tesnijo več 100%. Takrat je potrebno ponovno napolniti hladilni plin v klimatsko napravo, če želimo, da bo ta še naprej hladila. Sama polnitev pa ne bo dovolj, če ne bo opravljena skozi celoten postopek servisa klime, ki vključuje kompletno izsesavanje starega plina in odpadnih delcev iz hladilnega sistema, menjavo olja in nato polnjenje tega klimatskega sistema z novim hladilnim plinom. 
  • v okvari kompresorja, do katerega pride, kadar je v sistemu premalo olja oziroma premalo hladilnega plina. Menjava kompresorja je zelo visok finančni zalogaj, zato je redno servisiranje najboljša zaščita in preventiva.
  • v okvari filtra, ki skrbi, da je hladilni plin čist. Filter je ena najcenejših »okvar« na avtomobilski klimi, zato je priporočljivo, da ga redno menjujemo na vsaj 2-4 leta in s tem preprečimo okvaro v fazi, ko bomo zaradi te morali menjati še kaj drugega. 
Redno vzdrževanje avtomobilske klime naj torej vsebuje redne servise, temeljite preglede in pravočasna ukrepanja. Če boste upoštevali ta navodila, bo pot na vaš dopust vedno prijetno hladna in sproščena.