Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Bi kupili vozilo na hibridni pogon?

18.09.2017

Okolju prijazni, tihi in izjemno varčni je le nekaj lastnosti, ki jih največkrat povezujemo z vozili na hibridni pogon.

Bi kupili vozilo na hibridni pogon?
Če se danes ozrete po ulicah, lahko vidite, da se je od leta 1997, ko je Toyota na Japonskem predstavila prvo sodobno vozilo na hibridni pogon, Prius (prvo hibridno vozilo v zgodovini je namreč predstavil Porsche davnega leta 1899), znatno povečalo število avtomobilskih blagovnih znamk s tovrstnim pogonom. 
Hibridna vozila so rezultat dolgoletnega dela avtomobilskih inženirjev, ki so želeli razviti varčen pogon z močjo požrešnega motorja. Cilj je bil združiti učinkovitost klasičnega bencinskega motorja pri stalni hitrosti z močjo električnega motorja pri pospeševanju. 
Kot plod dolgoletnega dela, raziskav in testiranj je tako nastalo hibridno vozilo, ki deluje s pomočjo dveh motorjev – enega, ki ga po večini poganja bencinsko gorivo, in drugega, ki deluje na elektriko.

Popolnost mestne vožnje

Zagotovo ste v zadnjem času že slišali, da je najbolje kupiti avto na hibridni pogon, saj je ta izjemno varčen, hkrati pa z njim pripomorete k ohranjanju čistega in manj onesnaženega okolja. Vse to je res, pa vendar so hibridna vozila specifična vrsta avtomobilov, ki pred nakupom zahtevajo kar nekaj jasnih odgovorov. 
Hibridna vozila so idealna za vožnjo po mestu in urbanih središčih, saj v takšnih razdaljah in pri takšnih hitrostih delujejo zgolj na električni pogon. To za vas ne pomeni nič drugega kot izjemno varčnost pri porabi goriva, ter učinkovitost same vožnje. Avto vas, tako kot vsak drug, dostavi do željene lokacije, za razliko od ostalih, pa te vožnje ne boste plačali z dragim gorivom, temveč boste koristili zgolj energijo v električnem motorju. 
Prednost hibridnih vozil boste občutili tudi, ko boste čakali na semaforju ali v cestnem zastoju, saj se bo avto takrat samodejno izklopil in s tem ne porabljal energije. Ko boste ponovno speljali, vas bo navdušil takojšen odziv motorja, ki bo v zelo hitrem času pospešil iz točke 0 na želeno hitrost. Vsakič, ko boste med vožnjo pritisnili na zavoro, pa boste za nekaj odstotkov napolnili baterijo vašega avtomobila.
Če vas pot zanese na regionalne ceste in avtocesto, boste kaj hitro ugotovili, da je sam električen pogon premalo, pri čemer pa bo na pomoč elegantno in za vas neobčutno priskočil bencinski motor. Ta bo svojo moč hibridu samodejno dodal tudi pri vzpenjanjih na klancih, če bo sistem zaznal, da sam električen pogon ne zadostuje.

Z mislijo na okolje

Ne glede na sodelovanje teh dveh motorjev pri daljših in hitrejših vožnjah, pa je sama poraba goriva resnično zanemarljiva v primerjavi s klasičnimi avtomobili. Modela Toyota Prius in Honda Civic Hybrid, denimo, poleg varčnosti, proizvajata tudi občutno manj škodljivih CO2 emisij, kar je velik korak k ohranjanju čistega okolja. Več kot bo hibridnih vozil v prihodnosti, bolj bo to vplivalo na zmanjševanje cene goriva na prevladujočih trgih.

V kolikem času se nakup hibrida povrne?

Pri naštevanju prednosti hibridnih vozil pa ne moremo mimo nekaterih pomislekov, ki nas kljub močnim argumentom za, še držijo stran od nakupa. Nobena skrivnost ni, da je cena vozil na hibridni pogon od klasičnih avtomobilov v povprečju dražja za cca 5.000 – 10.000€, razen v primeru Lincolna MKZ, ki ima enako ceno za klasičen in hibridni model. Z nakupom, denimo, hibridnega Lincolna MKZ, boste v enem letu privarčevali kar 500€ na račun porabe goriva.
Če pri nakupu niste deležni kakšnih eko subvencij, potem se vam bo investicija v nakup povrnila v dveh do petih letih, če boste kupili Hondo Accord Touring ali Ford Fusion, medtem ko boste za povrnitev investicije v nakup Toyote Highlander Limited čakali kar 11 let.