Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kaj moram vedeti o temnenju avto stekel?

03.10.2017

Na cesti vidimo vedno več vozil z zatemnjenimi stekli. Sklepanje, da se skozi zatemnjena stekla slabše vidi, je napačno, saj se navzven vidi skoraj enako kot skozi nezatemnjena stekla, od zunaj navznoter pa je pogled omejen. Stekla so lahko zatemnjena že tovarniško, ali pa se za temnenje odločijo lastniki sami in poskrbijo za homologiranje spremembe na vozilu.

Kaj moram vedeti o temnenju avto stekel?
Za temnenje stekel se lastniki vozil odločajo iz več razlogov:
 • povečana zasebnost,
 • zmanjševanje pregrevanja vozila poleti,
 • zmanjšano bleščanje,
 • povečana UV zaščita,
 • modni dodatek na vozilu.

Kako poteka postopek temnenja stekel?

Temnenje avto stekel je priporočljivo izvesti pri pooblaščenem predelovalcu-vgrajevalcu folij na stekla vozil. Gre namreč za takšno vrsto predelave, ki zahteva vpis sprememb na vozilu v homologacijski kartonček. Pooblaščeni predelovalec je osveščen o homologacijskem postopku in predpisih, ki jih določa Pravilnik o zatemnjevanju stekel na vozilih. Brez usposobljenega in osveščenega predelovalca si lahko nakopljete kup težav pri homologiranju sprememb, zato pazite na to pred postopkom temnenja stekel. Po opravljeni storitvi morate pridobiti Potrdilo o vgradnji z izpolnjenimi podatki in z njim nato opraviti homologacijski pregled ter spremembe vpisati v vaš kartonček. 
 
Postopek temnenja poteka tako, da se zatemnitveni film/folijo v vgrajeno UV zaščito zalepi na notranjo stran stekel. Stekla je potrebno dodobra očistiti, razmastiti in spolirati. Nato na steklo poškropi in na vlažno podlago aplicira folijo oz. tako imenovani film za temnenje. Da bi bila aplikacija dalj časa obstojna, je pred lepljenjem potrebno odstraniti čistilne gumice, ki pritiskajo/drsajo ob stekla, ki se odpirajo. Končni rob folije mora biti pod robom čistilne gumice, da ob vsakokratnem odpiranju oken folija ne odstopi, se mečka in odlepi. 
 
Obstojnejše so zatemnitve stekel, ki se jih nanaša večslojno: najprej plast lepila, nato zaščitno vezivna plast, plast temnila in nazadnje zadnja zaščitna plast, ki preprečuje manjše mehanske poškodbe folije. Ta vrsta temnenja stekel je dražja, vendar obstojnejša.

Kakšne so prednosti zatemnitve stekel?

Zatemnitev stekel ima več prednosti in se zato priporoča vsem voznikom in vozilom: 
 • Zmanjša se namreč negativni vpliv nevarnih UV sočnih žarkov, saj se UVA žarki odbijajo od zatemnjenih stekel (tovarniško temnjena stekla praviloma nimajo UV zaščite!). 
 • Ker zatemnjena stekla omogočajo manjši prehod svetlobe, se zmanjša intenzivnost bleščanja, ki povzroča utrujenost oči osebe za volanom. 
 • Zatemnitev stekel je toplotni izolator – zmanjša se pregrevanje kabine in uporaba klimatske naprave, posledično se zato zmanjša tudi poraba goriva. 
 • Ker je zmanjšan vdor svetlobe, se tudi oblazinjeni sedeži in plastični deli manj razbarvajo in se jim s tem podaljša življenjska doba. 
 • Z zatemnitvijo se posredno poveča tudi varnost: če vlomilec ne vidi v notranjost, ne zazna priložnosti in se zato zmanjša verjetnost vloma v vozilo. 
 • Dodatna folija na steklu pomeni tudi večjo varnost v primeru razbitja stekla za potnike, saj se koščki stekla ne bodo razleteli po kabini, ampak jih bo folija obdržala skupaj. 
 • Vozilo pridobi na estetiki – temna stekla naredijo vozilo bolj skrivnostno in na videz bolj zapeljivo. 
Temnenje stekel prinaša več prednosti, o katerih velja razmisliti. Cene se med ponudniki storitev razlikujejo glede na uporabljene filme za zatemnitev (več-plastna aplikacija, kakovost filmov) in povezane storitve, zato se pred naročilom dobro pozanimajte, kaj dobite za ponujeno ceno.