Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Avtosalon Frankfurt 2017 - Srečanje s prihodnostjo

17.10.2017

Z vsakim avto salonom v Frankfurtu smo priča izjemnim novostim s področja avtomobilizma, a na tokratnem nismo srečali samo avtomobilov, temveč smo se vzhičeno rokovali s samo prihodnostjo. In ta nas ni pustila ravnodušne niti za sekundo. Na razkošnem avto salonu, ki je septembra nudil vpogled v vse ključne skrivnosti avtomobilske prihodnosti in tako zadovoljil skromne kot tiste najbolj zahtevne uporabnike, se je letos predstavilo 32 avtomobilskih podjetij z vsega sveta.

Avtosalon Frankfurt 2017 - Srečanje s prihodnostjo

Prihodnost je v hibridih, elektriki in avtonomnosti

Sejem, na katerem je bilo v prvi fazi najbolj čutiti moč elektrifikacije, hibridov in avtonomnosti, je še dodatno začinil že tako izpostavljeni Mercedes Benz, ki je suvereno in v svojem slogu najavil razvoj prvega električnega avtomobila brez volana in pedal. 
 
Da ne gre le za fikcijo prihodnosti, temveč avtomobilizem nove dobe, so potrdili tudi drugi proizvajalci, ki so na frankfurtskem sejmu predstavili svoje najnovejše modele - tiste, ki so že razviti in bodo na voljo v bližnji prihodnosti, denimo novi BMW-jev X3 2017 in tiste, ki na končni razvoj še čakajo. Eden takšnih, ki je navdušil predvsem zaradi inovativnega načina parkiranja in souporabe elektrike v prostorih domače hiše, je zagotovo Renault Symbioza Concept. Ta bo v popolni simbiozi z našo hišo, v kateri bo imel poseben podstavek, namenjen parkiranju in hkrati električnemu polnjenju. 
 
Neizpodbitno je torej dejstvo, da se bomo v prihodnosti vozili bolj ali manj na električni pogon, pri tem pa bo naših zaslug za varno vožnjo bore malo, saj bodo vse opravili kar avtomobili sami.

Prestiž, ob katerem se cedijo sline in povečujejo apetiti

Sprehod po razstavni hali Mercedes Benza je dajal občutek kot, da se sprehajamo po njegovem muzeju v Stuttgartu, pogled na najnovejši koncept Mercedesove prihodnosti pa je pri večini obiskovalcev požel največ občudovanja. Kako le ne, ko pa se njegovemu 2,4 milijona evrov vrednemu AMG Project One, ki ga poganja dejanski pogon Formule 1, težko ob bok postavi kar kdorkoli. Avto, ki pooseblja duh formule na klasičnih cestah zagotovo ne more pustiti hladnega še tako ravnodušnega obiskovalca.
AMG bo v slogu izbrane peščice srečnežev izdelal le 275 modelov Project One, po pričakovanjih pa so vsi, žal, že razprodani.
 
Medtem ko Mercedes minimalizira proizvodnjo najbolj želenega avtomobila letošnjega avto salona, pa se je Ferarri s svojim modelom Portofino odločil, da bo na trg lansiral doslej cenovno najugodnejši model, ki bo dostopen širši peščici izbrancev. Porfofino, ki se ga mnogi spomnijo iz odmevne reklame, snemane v Sloveniji, je športni model nekoliko bolj resnega in na trenutke agresivnega izgleda z dvema prednjima in dvema dodatnima sedežema zadaj, na voljo pa bo za cca 200.00 EUR.
 
Ferrari Porfofino
 
Ljubitelji nemškega BMW so si lahko ogledali nova modela X3 in X5, piko na i pa je v že tako višjem cenovnem razredu postavil koncept težko pričakovanega X7 iPerformance, ki buri domišljijo prestiža željnih voznikov. Ti bodo lahko svoj statusni ugled za nekaj več kot 75.000 EUR za začetni model dvignili že proti koncu prihodnjega leta.
 
Ne samo po prestižu, sejem bo zagotovo ostal v spominu tudi zaradi vseh novosti na področju cenovno bolj dostopnih avtomobilov. Med njimi letos prednjačijo drzni in barviti crossoverji, kot sta, denimo, Hyundai Kona in Kia Stonic, ki zaradi svoje višine omogočata boljši pregled na cesto in lažje sestopanje iz avtomobila. 
 
Eno ali drugo, dejstvo je, da po novostih na sejmu sodeč lahko z zagotovostjo rečemo, da je prihodnost pred našimi vrati. 
 
Notranjost avtomobila BMW X7 iPerformance.