Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Je vaš avto zares pripravljen na zimo? Preberite, kako lahko letos prihranite pri stroških!

20.12.2017

Prve pošiljke snega so nas že dohitele, a to še ni razlog, da ne bi še enkrat preverili, da je na vašem avtu vse tako kot mora iti. Pozimi so namreč vozila še toliko bolj izpostavljena nepredvidljivim situacijam, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti za preventivo še preden se začneta nekaj mesecev trajajoča zima in mraz.

Je vaš avto zares pripravljen na zimo? Preberite, kako lahko letos prihranite pri stroških!

Hladilna tekočina

Ste čez poletje v posodo za hladilno tekočino dolivali samo vodo? Potem je čas, da poskrbite za pravilno mešanico tekočine, ki bo poskrbela za zaščito pred zmrzovanjem in vetrenjem. Čeprav si hladilno tekočino oziroma »antifriz« bolj predstavljamo kot dodatek, ki ga naš avto potrebuje samo pozimi, pa je ta tekočina primerna za uporabo skozi vse leto.
Pri mešanju hladilne tekočine z vodo velja pravilo 50:50. Bolj, ko razmerje spreminjamo in povečujemo delež vode, večje je tveganje za pregrevanje motorja in posledično ogromne stroške za popravilo.

Poskrbite za servis

Mnogi vozniki premalo pozornosti posvečajo rednemu servisiranju vozil. Namesto, da bi avto vozili na servis tako, kot je priporočeno, raje počakajo, da se pojavi napaka in šele nato ukrepajo. 
Priporočljivo je, da ste na to še toliko bolj pozorni v zimskem času. Pozimi lahko mraz tako ali tako povzroča več težav kot v ostalih letnih časih, z rednim servisiranjem in vzdrževanjem pa bi kar polovico teh težav lahko pravočasno preprečili. 

Vozite z ustreznimi pnevmatikami

Zakonsko določen rok za menjavo avtomobilskih pnevmatik pri nas je letos res že mimo, a naj ne bo to edina skrb, ki je povezana z njimi. Pred zakonom je še vedno skrb za našo in varnost tujih udeležencev v prometu.
Pnevmatike morajo ustrezati velikosti, hitrostni kategoriji in nosilnosti vozila, ustrezen pa mora biti tudi njihov profil. Ta je v zimskem času še toliko bolj pomemben, saj se pnevmatike na mokrem in spolzkem cestišču spopadajo z nemalo izzivi in preizkušnjami. Poskrbite, da bo profil na vaših zimskih pnevmatikah globok vsaj 3mm, medtem ko na poletnih zadostuje že 1,6 mm. Da gre za zimske, boste prepoznali pod oznakami "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S''.
Seveda pa na globino profila močno vpliva tudi uporaba in dotrajanost pnevmatik. Če ste zimske gume kupili 10 let nazaj, je danes njihov profil že močno zmanjšan in ne zadostujejo več pogojem varne vožnje. Nekako velja, da naj bi pnevmatike menjali na vsake 6 let. Priporočljivo je, da to storite tudi, če je globina profila še vedno okrog 3 mm.

Očistite (in zamenjajte) luči

Saj veste, da boste to tako ali tako morali delati vsako zasneženo jutro, a temeljito čiščenje in pregled luči pred glavno zimsko sezono ne bo škodilo. Preverite, da vse luči svetijo in da delujejo vsi indikatorji za opozarjanje. 
Velikokrat se zgodi tudi, da je na steklu luči kakšna razpoka ali manjša luknjica. Tovrstne poškodbe je potrebno takoj sanirati, saj se bo hitro zgodilo, da bo praska vodila v razbitje luči. Če se vam to zgodi nekje v temi in na neosvetljenih cestah, je še edino, kar lahko storite, da parkirate avto in pokličete pomoč na cesti. 

Opravite pregled vetrobranskega stekla in brisalcev

Če kdaj, je zima tista, ki lahko na vetrobranskem steklu povzroči precej težav. Že vožnja za kakšnim avtomobilom na neurejenem cestišču nam lahko na prednje steklo vrže kakšen kamenček ali dva, zagon brisalcev v tistem trenutku pa povzroči globoke praske ali celo razpoke. 
Preventivno temeljito očistite notranjo in zunanjo stran vetrobranskega stekla, dopolnite pa tudi nivo tekočine z antifrizom. Vsak brisalec posebej očistite s krpo in za končni pregled gladkost preverite še z roko. Če se guma nikjer ne zatika in ni nikjer posebej vgreznjena, delovanje brisalcev pa na steklu ne pušča sledi vodic ali meglice, imate ta del pripravljen na zimo.