Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako posušiti avto v primeru poplave?

16.01.2018

Vsi jih poznamo. Prizori poplav že malodane postajajo stalnica na ekranih televizij in mobilnih naprav, pogosto pa se dogajajo tudi v naši neposredni bližini.

Kako posušiti avto v primeru poplave?
In kaj, če meteorne vode doletijo tudi vas in vaše vozilo? Kaj, če se nekega dne po dolgem službenem dnevu odpravite na parkirišče, da bi se z avtom odpeljali domov, a vas ta zaradi obilnega dežja pričaka v vodi?
 
Dejstvo je, da se z njim ne boste mogli nikamor odpeljati. In nikar ga niti ne poskušajte zagnati! Če je voda v motorju, menjalniku ali sistemu za gorivo, boste samo povečali nastalo škodo.
 
Tudi, ko bo voda odtekla in bo v njem še polno blata in vlage, avto za vožnjo ne bo primeren, zato ta del prepustite oceni strokovnjakov. 
Če je na istem območju več poplavljenih avtomobilov, so ustrezni servisi in mehaniki bolj zasedeni, pa tudi na prihod avtovleke boste čakali dlje. Tu pa začnejo teči odločilni trenutki za vaš avto, saj se začenjata voda in blato ugrezati v notranjost in povzročati korozijo in še več škode. 

Kaj torej lahko narediti sami, brez da bi se s tem postavili v nevaren položaj?

Najbolj pomembno je, da najprej odklopite akumulator. Če tega ne storite takoj, obstaja velika nevarnost, da se karkoli vžge.
Potem poskušajte oceniti, kako visoko je segala poplavljena voda v notranjosti avtomobila. Višino, do kamor je segala voda v notranjosti, boste takoj zaznali, če je poplavnina blatna ai pa vsebuje ostanke listja, trave in drugih primesi, nekoliko težje pa, če je bila naplavljena čista voda. Slednje se sicer zgodi v izjemnih primerih in je za ocenjevalca škode slašbe kot, če naplavi umazana voda. Po njej se namreč vsaj vidi zgornja meja in posledično tudi hitreje reši popravilo.
 
Iskreno rečeno, če je voda segala do armaturne plošče, je najverjetneje škoda tako velika, da popravilo ne bo možno oziroma bi presegalo vrednost drugega avtomobila. Še toliko bolj velja za škodo, povzročeno s slano vodo. Sol povzroča še dodatne razjede, zato si pri tovrstnih nesrečah ne obetajte učinkovitih, sploh pa ne poceni popravil. 
 
Ko naplavljena voda odteče iz avta, ostanejo v avtu še sledi blata in drugih snovi, ki so bile v vodi. Vse to je močno navlaženo in mokro. Vse blago, ki ga lahko odstranite iz avta, postavitev ven na suho. Očistite mehanske dele, ki jih lahko, z elektroniko pa bo zadeva malce težja. Sodobni avtomobili so po večini vodeni z močno kompleksnim elektronskim sistemom, ki klasičnega čiščenja s krpo in vodo ne dopuščajo. Ti sistemi temeljijo na občutljivih senzorjih, ki niso odporni na korozijo, kar pomeni, da se vam težave zaradi vode lahko začnejo pojavljati šele čez nekaj časa, lahko tudi nekaj let.

Deli avtomobila, na katere morate biti še posebej pozorni

Ko ste odstranili vse preproge in ocenili nivo vode, je čas, da preverite še škodo najpomembnejših delov avtomobila – motorja in menjalnika. Če se na koncu merilnih paličic držijo kapljice vode, morate takoj in nujno zamenjati kompletno olje in filtre. To storite še preden sploh pomislite na kakršenkoli vžig, ne glede na višino poplavljene vode. 
 
Novejši avtomobili imajo zaprto posodo za gorivo, kar pomeni, da je malo verjetno, da je vmes prišla voda. Pri starejših avtomobilih pa se to pogoto zgodi in takrat je potrebno popolnoma izprazniti rezervoar, ga – če le imate možnost, precizno očistiti in nujno preveriti tudi filtre, ter ji po potrebi zamenjati.