Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako ukrepati, ko zamrznejo dovodi za gorivo?

26.01.2018

Najverjetneje še nikoli v življenju niste videli zamrznjenega bencina, še toliko manj pa je verjetno, da ste takšnega celo našli v ceveh za gorivo. Kljub temu pa to še ne pomeni, da se to ne more zgoditi. In ja, lahko se zgodi tudi vam.

Kako ukrepati, ko zamrznejo dovodi za gorivo?
Bencin je namreč mešanica več različnih snovi, med drugim tudi nafte. Tako kot naftni vosek lahko tudi bencin spremeni svoje agregatno stanje in postane zelo trd, vendar se skoraj nikoli ne spremeni v zamrznjene kristale. V nasprotju s tem pa se to zgodi z vodo. In ravno ta je tista, ki povzroči, da v ceveh za gorivo zmrzne tudi bencin, še posebej takrat, ko ga je v rezervoarju premalo, avto pa je v mirovanju.

Kaj lahko torej storite, če kar na lepem ugotovite, da je v dovodih vašega avtomobila zamrznjeno gorivo?

1. Najprej poskrbite, da avto premaknete v toplejše in po možnosti ogrevane prostore, najbolje kar v garažo ali garažno hišo. Pustite ga tam nekaj ur, nato pa poskusite z vžvigom. V večini primerov ta rešitev deluje v prvo, zato jo je vredno najprej preizkusiti.
 
2. Poskusite z segrevanjem avtomobila na mestu, kjer se nahaja. V primeru, da prva opcija ni izvedljiva, lahko poskusite odtaliti zamrznjene dovodne cevi in avtomobil kar na dotičnem mestu. Ta opcija bo izvedljiva, če poznate natančno lokacijo dovodnih cevi in imate na voljo električne grelce in dovolj časa, da boste zadevo izpeljali do konca. Slednje zna biti v hladnejših dneh kar precejšnji izziv, zato se morda vseeno poskušajte držati katere od preostalih možnosti.
 
3. Najdite nek zunanji vir toplote, ki ga lahko namestite pod vznožje in pokrov vašega avtomobila, brez da bi morali vozilo prestaviti iz trenutne lokacije. Pri tej opciji morate biti še posebej pozorni, da odtajanje opravljate varno in s tem preprečite razvoj nastale situacije v kakšne hujše zaplete. Segrevanje vode v bencinu je dolgotrajen postopek, ki traja bistveno dlje časa od odtajanja goriva v prvem primeru. Tu se je potrebno zavedati, da vašemu početju kljubuje še mati narava, ki s svojimi nizkimi temperaturami izničuje vaš trud in upočasnjuje celoten postopek.
 
4. Glede na to, da dovodi za gorivo največkrat zmerznejo v primerih praznega rezervoarja, lahko poskusite s sledečim testom. V prazen rezervoar dotočite dva ali tri litre bencina. Prazen rezervoar je namreč zelo dovzeten za hladen zrak, z dovajanjem večjih količin bencina pa mu boste možnost ohlajanja zmanjšali. Ko bo motor enkrat ponovno zagnan, se bo postopek odtajanja odvijal še hitreje.
 
5. V rezervoar dodajte gorivo proti zmrzovanju, ki bo absorbiralo vodo. Pustite učinkovati nekaj ur, nato poskusite z vžigom.
 
6. Vklopite avto na način, da obrnete ključ do položaja za vklop, nato poslušajte zvok črpalke za gorivo. Izstopite iz avta in ga s strani potisnite naprej in nazaj kot bi ga želeli pretresti, saj boste na ta način zmešali kombinacijo bencina in antifriza v rezervoarju, da bo ta začela hitreje delovati. Če nimate možnosti segreti dovodnih cevi na drug način, bo tudi ta opcija po določenem času začela učinkovito odtajati zamzrnjeno gorivo.