Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

UBER z letečimi taksiji v letu 2020

21.02.2018

Kolikokrat ste v nemogoči gneči na cesti čakali na premik avtomobila vsaj za pol metra, medtem pa se trudili ne izgubiti živcev zaradi pogledovanja na uro in skrbi, da boste zopet zamudili na izjemno pomemben sestanek?

UBER z letečimi taksiji v letu 2020
In kolikorat ste v zadnjem hipu ujeli letalo, ker ste na letališču iskali primerno mesto, za katerega ste že vnaprej vedeli, da vas bo stalo celo premoženje?

Odgovor na zastoje in prometno gnečo

Zastoji na cestah, drastično povečan promet na ulicah in konstantne gradnje cest in avtocest v našem vsakdanu terjajo ogromno časa in potrpljenja. In tega se zaveda tudi Uber.
 
Potem, ko je osvojil prevzem taksi prevozov po vsem svetu, je začel razmišljati o višjih ciljih. Prevoznik, ki je zaslovel s slovito aplikacijo za organizacijo prevozov oziroma taksiji, je tako najavil, da bo do leta 2020 na trg lansiral prvi leteči taksi.
 
Če je bila to za večino prebivalstva nedavno nazaj še čista znanstvena fantastika, leteči taksiji pa fikcija nedorečene prihodnosti, smo danes po besedah taksi družbe Uber  tik pred uresničitvijo te ideje.
 
In le kdo drug, kot nekdo, ki dnevno preizkuša problematiko prenatrpanih cest, bi sploh lahko o tem vedel več?
 
Ideja podjetja Uber, ki je s svojim poslovnim modelom taksi službe prisoten v 458 mestih  po vsem svetu, je ponuditi hiter, varčen, ekološko neoporečen in cenovno ugoden prevoz za ljudi. In tega je našel v razvijajočem modelu elektronskega letečega taksija, ki bo po njegovih drznih načrtih luč sveta ugledal čez tri leta.
 

Iz točke A na točko B do 10x  hitreje

Prednost letečih taksijev je, da bodo vzletali na način kot vzletajo helikopterji, torej vertikalno. Zaradi tega za vzlet in pristanek ne bodo potrebovali vzletnih in pristajalnih stez, temveč bo dovolj, denimo, strešna površina zgradb v mestih. 
 
Ko boste želeli odpotovati na bolj oddaljeno lokacijo, vas bo na domačih vratih počakal Uberjev cestni taksi in vas odpeljal do prve zračne točke letečih taksijev. Ta vas bo v najkrajšem možnem času dostavil na najbližjo zračno točke vaše končne destinacije, kjer vas bo ponovno prevzel Uberjev taksi in vas odpeljal na cilj.
 
Leteči taksiji bodo tako lažje dostopni, zaradi manjše porabe goriva - gre za delovanje na električen pogon,  pa pri Uberju napovedujejo tudi, da bo to eden najcenejših načinov prevoza na svetu, ki bo hkrati tudi najučinkovitejši.
 
Če gre verjeti napovedim, bo elektronski leteči taksi v pičlih 20 minutah pripeljal osebo iz točke a do točke b. Za isto pot bi z avtomobilom porabili nekje dve uri in pol.
 
Prvi testni model tovrstnega prevoza bo mogoče preizkusiti v Dubaju in Teksasu, do leta 2023 pa naj bi sistem letečih taksijev deloval že po več državah po svetu.
 
In ko smo že mislili, da je znanstvena fantastika dosegla svoj vrhunec, je Uber poskrbel še za eno poslovno potezo, ki je v njegovo zgodbo vključila tudi Slovence. Razvoj elektronskega letečega taksija bodo namreč, med drugim, zaupali tudi slovenskemu izdelovalcu letal, Pipistrelu, ki sicer v svetu žanje zavidljive rezultate in uspehe.