Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Ste že bili na treningu varne vožnje?

16.03.2018

Pomislite, kolikokrat ste se na cesti znašli v nepredvidljivi situaciji, ko niste natanko vedeli, kako odreagirati? Je bil to prometni znak, katerega pomena se niste mogli spomniti? Ste naleteli na naliv in vodo na cesti, vas pa je z avtom zanašalo preko dovoljene cestne črte, ker ga niste znali obvladati?

Ste že bili na treningu varne vožnje?
Takšnih in podobnih situacij na cesti je vsakodnevno nešteto. Nekatere so nam malo bolj poznane, z drugimi se mnogokrat srečamo prvič. A predvidljivost na cesti ni stvar navdiha, sreče ali približne ocene situacije, temveč je zavestno ravnanje, ki lahko v ključni fazi prepreči tudi najhujše - prometno nesrečo s trajnimi poškodbami ali celo smrtjo.
 
Vse več prometa in hkrati vse več voznikov - tako tistih izkušenih kot tistih, ki šele spoznavajo svet avtomobilizma, predstavlja nujno potrebo po dodatnih izkušnjah in znanju pri udeležbi v cestnem prometu. Res je, da velikokrat slišimo koga reči, kako se včasih ni nihče obremenjeval s pripenjanjem pasov, otroškimi avtosedeži ali celo vožnjo pod vplivom alkohola, toda danes ti in podobni zakoni rešujejo življenja.

Vožnja v različnih nepredvidljivih situacijah pod varnim nadzorom

Tečaj oziroma trening varne vožnje je zato odlična preizkušnja, ki nam natančno pokaže, na kateri stopnji v prometu smo, kako obvladamo našo vožnjo v različnih situacijah, poleg tega pa nam na zabaven, poučen in adrenalinski način osveži obstoječe znanje ali pa nadgradi začetnega. 
Udeležba na treningu varne vožnje vas bo morda v nekaterih pogledih presenetila, sploh, če ste prepričani, da vsako situacijo obvladate do potankosti. 
 
Na vseh treningih varne vožnje vam organizatorji zato na poligonih poskušajo kar najbolj nazorno prikazati prometne situacije, v katerih se lahko znajdete in v katerih imate običajno eno sekundo časa, da ustrezno odreagirate. Morda se sliši dovolj, a pomislite, da lahko v tisti sekundi na cesti odločate o življenju. 
Prednost tovrstnih treningov je v tem, da imate na poligonih vedno popravni izpit, medtem ko ga na pravih cestah ni. 

Šola varne vožnje za začetnike, izkušene voznike in starostnike

Treningi varne vožnje so namenjeni začetnim, izkušenim in starostnim voznikom motornih vozil. Z zakonom je določeno, da morajo vsi vozniki začetniki, ki so šele opravili vozniški izpit, do dopolnjenega 21. leta oziroma največ dve leti po opravljenem vozniškem izpitu, opraviti še program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, ki stane okrog 125 EUR. To usposabljanje je prilagojeno novim voznikom, ki se na ta način spoznajo s kritičnimi situacijami in se hkrati naučijo, kako se pravilno odzvati in ukrepati, še preden pride do iste situacije v realnem primeru. 
 
Ne glede na vsa pridobljena znanja in izkušnje v prometu, pa se treningov varne vožnje v velikem številu udeležujejo tudi vozniki z večletnimi izkušnjami. Ti se za trening odločijo, ker želijo preveriti svoje znanje, preizkusiti svoj odzivni čas ali pa se na varovanem terenu soočiti s katero izmed hipnih situacij, ki bi jih na cesti lahko stale hujših posledic. Treningi varne vožnje obsegajo več programov - od intenzivnih, nadaljevalnih do izpopolnjevalnih tečajev, pri čemer boste za posameznega v povprečju odšteli med 162 in 192 EUR. 
 
Tečaji varne vožnje pa predstavljajo veliko prednost tudi za seniorje, ki se soočajo z naprednimi avtomobili, hitrimi cestami in posodobljenimi prometnimi predpisi. Pod varovanim nadzorom lahko tako preizkusijo svoje realne sposobnosti, ocenijo zmožnosti nepredvidljive vožnje in za zgolj 75 EUR, kolikor tečaj stane, hkrati obnovijo svoje znanje iz cestno prometnih predpisov.