Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Triki in nasveti za učinkovito čiščenje notranjosti avtomobila

11.04.2018

Ni bolj prijetnega občutka kot sesti v čist, posesan in dišeč avto. In hkrati ni bolj neprijetnega občutka, kot se peljati v nasprotju tega – avtu, ki je poln smeti po tleh, madežev na sedežih, poleg vsega pa oddaja še neprijetne vonjave.

Triki in nasveti za učinkovito čiščenje notranjosti avtomobila
Najbrž ste ta trenutek tudi vi pomislili na avtopralnico, v kateri vam hitro osebje na strokoven način pomaga do bleščeče notranjosti in zunanjosti avtomobila in hkrati odstrani vse madeže, ki jih vi nikakor ne bi zmogli, saj nimate ustreznih čistil in pripomočkov. A, četudi je to res najbolj elegantna rešitev, pa obstaja kar nekaj trikov, s katerimi lahko hitro, poceni, predvsem pa učinkovito kar sami poskrbite, da bo notranjost vašega avtomobila kot nova.
 
Za vas smo preverili, kaj vse resnično deluje in kako najhitreje do čiste in bleščeče notranjosti vašega jeklenega konjička.

Tekstilne preproge

Ne glede na to, ali so na njih madeži od umazanih čevljev, pisala ali pa se vam je zjutraj na poti v službo po njih polila kava, madeži na svetlih tekstilnih preprogah lahko pokvarijo izgled v še tako čistem avtomobilu. 
 
Če je madež svež, lahko ukrepate kar takoj. Vse, kar potrebujete, je navadna mrzla voda, ki jo v malce večji količini prelijete preko madeža in ga pokrijete z bombažno krpo. Krpo pustite, da vpije čim več razredčenega madeža, nato opazujte, ali je še kaj ostalo na preprogi. Na madeže nikoli ne nalivajte vroče vode, ker ta povzroči, da se madež vpije v tkanino. Preostanek – tako kot ostale zasušene madeže na preprogi, pa pošpricajte s povsem navadnim čistilom za steklo, pustite učinkovati 10 minut in nato z grobo vlažno krpo obrišete. Čistilo za steklo je izjemno učinkovito čistilo, ki odlično opravi nalogo »čistilca« pri še tako zahtevnih madežih na tkaninah, njegova prednost pa je, da za sabo ne pušča sledi in robov kot jih ostala namenska čistila. 

Usnjeni sedeži

Usnje je kakovosten naraven material, ki ga po večini najdemo v notranjosti bolje opremljenih avtomobilov. Nič čudnega torej, da že od nekdaj velja prepričanje, da takšen material potrebuje posebno in zahtevno nego. Še več, da bi ga lahko ohranili v dobrem stanju kar najdlje, se priporoča nakup dražjih sredstev za čiščenje in vzdrževanje. 
 
A, nekaj moramo vedeti. Avtomobilska industrija se je z leti močno spremenila, avtomobili pa niso več nedosegljiva dobrina za redke, temveč vsakodnevna nuja. Več kot se izdela avtomobilov, bolj prilagodljivi so tudi materiali, ki sestavljajo njegovo notranjost. 
Usnje moramo negovati, če želimo, da ohranja svojo obliko in videz. To lahko dosežemo s kupljenimi izdelki za nego usnja, lahko pa tak izdelek naredimo sami na enostaven in cenovno zelo ugoden način, ki bo dal rezultate že po prvem čiščenju. 
Ker gre za zelo hvaležen material, ki madežev običajno ne vsrkava, je edini izziv sled temnih oblačil, ki sčasoma preraste v umazano, za nekaj odtenkov temnejše usnje.
 
Vsako usnje lahko, na primer, elegantno očistimo z detergentom za perilo, mlačno vodo in krpo. V plastenko z razpršilom nalijte mlačno vodo in ji dodajte zvrhano žlico detergenta za perilo. Drugo plastenko napolnite s čisto vodo. Po posesanih sedežih našpricajte mešanico z detergentom, jo nežno zdrgnite z bombažno krpo, nato ponovite s čisto vodo. Sedeže nato pustite, da se popolnoma osušijo. S tem boste odstranili vso umazanijo, hkrati pa odišavili notranjost avtomobila. 

Armatura

Nega avtomobilske armature je zaradi zelo hvaležnega materiala med najbolj enostavnimi, zato vam priporočamo, da jo za maksimalen učinek izvajate vsaj enkrat tedensko. Največkrat je problem prah, tu in tam pa se najde tudi kakšen madež. Za čiščenje armature imejte vedno pri roki mehko bombažno krpo, čist čopič z mehkimi ščetinami za doseg vseh špranj, zračnikov in ostalih odprtin, ter povsem navaden kis. Najprej z vlažno krpo obrišite prah na večji površini, na ostalih predelih pa ga nežno odstarnite s čopičem.
 
V plastenko vode vmešajte kozarec kisa in napršite po armaturi. Pustite učinkovati nekaj minut, nato obrišite z vlažno krpo. S tem bi morali odstraniti vse morebitne madeže in dobiti sijaj. Če se kakšen madež še vedno vidi, ga namažite z detergentom za perilo in obrišite s svežo krpo, ki ste jo predhodno namočili v vodi. 
 
*Pred vsakim domačim čiščenjem oziroma pred čiščenjem z vsakim novim izdelkom predhodno preverite učinek čistila na površini, ki jo čistite. Za test vzemite skrit del površine, da pravočasno ugotovite, ali prihaja do kakšnih reakcij.