Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako deluje oljna črpalka in kateri so znaki, da jo morate zamenjati?

16.08.2018

Vsak motor z notranjim izgorevanjem potrebuje različne dele za svoje brezhibno delovanje in dobro mazanje je le eno izmed njih. Za gladko delovanje mora biti torej motor učinkovito podmazan za kar pa poskrbi oljna črpalka, ki olje, torej mazivo, potisne prav v vse kotičke in s tem doseže vsak ležaj in vijak.

Kako deluje oljna črpalka in kateri so znaki, da jo morate zamenjati?
S tem skrbi za tekoče delovanje in hlajenje motorja, olje pa deluje tudi protikorozijsko in s tem je poskrbljeno za celovito zaščito motorja. Seveda to zajema tudi redno menjavo olja samega in oljnega filtra, da je mazivo vedno prave konsistence, neonesnaženo oz. brez smeti, ki bi lahko povzročale težave. 
 
V kolikor so vsi redni servisi opravljeni in je nivo olja v motorju redno preverjen, pa lahko vseeno morebitne težave oz. opozorilni znaki dajo vedeti, da bo ali celo že je, potrebna menjava oljne črpalke. 

Padec pritiska olja

V kolikor ste preverili in je olja v motorju zadosti, avtomobil pa vseeno opozarja na pritisk olja in je delovanje motorja delno ali povsem omejeno, je naslednji korak preveriti ali oljna črpalka deluje pravilno.

Dvig temperature motorja

Kadar mazanje ni idealno, kar pomeni da ni delovanje oljne črpalke sto odstotno, je trenje znotraj motorja povišano in s tem se viša temperatura motorja pri delovanju. Mazanje je namreč tudi tisto, ki skrbi za hlajenje motorja.

Glasno delovanje motorja oz. ventilov

V kolikor zaznamo nenavaden zvok, predvsem glasnejše delovanje ali rožljanje oz. tako imenovani kovinski zvok je to opozorilni znak, da nekaj ni v najboljšem redu z mazanjem oz. oljem in je lahko posledično napaka posledica delovanja oz. nedelovanja oljne črpalke.

Nenavadni zvoki oljne črpalke

Delovanje same oljne črpalke se načeloma ne sliši navadnem uporabniku vozila, za to imajo izkušeno »uho« le dobri mehaniki. Torej dejstvo, da je slišna vsem ni dober znak in po vsej verjetnosti nakazuje na svoje slabše delovanje in potrebno menjavo.
 
Življenjska doba oljne črpalke je v povprečju med 90.000 in 120.000 prevoženih kilometrov, seveda ob rednem vzdrževanju in zmernem stilu vožnje. Velja se držati pravila, da se orientiramo po navodilih proizvajalca, torej priporočenem številu prevoženih kilometrov za menjavo oljne črpalke in glede na vse redne servise, ki so ali niso bili opravljeni, redno menjavo olja, in ostalih filtrov ter tesnil. Prav tako je potrebno vzeti v ozir naš stil vožnje in starost avtomobila, ali smo prvi lastni in edini voznik, ali je avto bil kupljen rabljen in ne vemo kdo vse ga je vozil pred nami.
 
Prav tako velja razmisliti o stilu vožnje tudi drugih voznikov istega avtomobila, v kolikor nismo izključni voznik sami. Torej z ozirom na vse te informacije in najbolj varno še v posvetu z mehanikom se ali držimo števila priporočenih prevoženih kilometrov ali menjavo oljne črpalke opravimo celo nekoliko prej. Vsekakor ni dobro predolgo čakati, kajti ob prvih težavah že nastajajo situacije za morebitne nadaljnje poškodbe motorja in s tem povezane visoke stroške popravil ali menjav, če ne v najhujšem primeru celo popolne odpovedi motorja. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi