Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Ali je potrebno menjati tekočino v menjalniku

29.08.2018

Ena najpogostejših debat in vprašanj, ki se tičejo delovanja in vzdrževanja avtomobila, je ali je potrebno menjati tekočino - olje v menjalniku in če da, na koliko časa naj bi bilo optimalno to izvajati.

Ali je potrebno menjati tekočino v menjalniku
 
Kateregakoli strokovnjaka s področja avtomobilizma boste vprašali, bo na zgornje vprašanje brez kančka dvoma odgovoril pritrdilno - olje je potrebno redno menjati. Kako pogosto, pa je odvisno od modela avtomobila in proizvajalca.
 
Nekateri so mnenja, da avtomobili z eno tekočino zdržijo do 160.000 kilometrov, nekateri Fordovi modeli naj bi to mejo celo presegli in “zvozili” tudi preko 200.000 kilometrov, a vendar se v splošnem raje držimo manj je več in smo tudi pri tem raje bolj vestni. Če primerjate tovorna vozila z osebnimi, hitro vidite, da je pri tovornih življenjska doba olja menjalnika precej daljša, saj je menjava pogosto potrebna na nekje 250.000 prevoženih kilometrov. 
Najbolj logično se zdi, da bi osebni avtomobil pri bistveno nižji obremenjenosti, razdaljah in manjšem pogonu porabil vsaj dvakrat kasnejšo menjavo olja v menjalniku, a žal ni tako. Tovorna vozila imajo namreč večji in bolj učinkovit sistem filtriranja, v povprečju naredijo do 10 krat več kilometrov kot osebni avtomobil in imajo zaradi relacijskih voženj enakomerne motorne obrate pri praktično konstantni temperaturi.
Kar se tiče osebnih vozil, je torej priporočljivo, da malo pred dopolnjenimi 100.000 kilometri preverimo, kakšen je nivo in stanje olja v menjalniku in ob opozorilnih znakih le tega zamenjamo.
 
Morda je olje v menjalniku nekaj, na kar zelo redko pomislite - če sploh, a to še ne pomeni, da je tudi zanemarljivo. Če upoštevamo, da je v celotnem avtomobilskem sistemu v povprečju kar pet različnih olj, ki skrbijo, da nas avto varno pripelje od točke a do točke b, k temu dodamo pa še razne tekočine, ki se po ceveh in v notranjosti pretakajo, lahko vidimo, da gre za kompleksen in povezan sistem, ki mora biti med seboj usklajen, predvsem pa nemoteno delujoč. Tako veliko število tekočin zahteva redno vzdrževanje avtomobila, saj lahko v nasprotnem primeru ob primanjkovanju ene same tekočine ali olja, posledično vpliva na ostale vitalne dele, stroški popravila pa presegajo večkratne vrednosti redne menjave olja v menjalniku.
 
Tako kot druge vitalne tekočine in olja se tudi olje menjalnika s časom postara in poslabša. Značilna mestna vožnja, pri kateri se izmenjujeta konstantno ustavljanje in pospeševanje, vleka težjih predmetov in dodatnega tovora in morebitne vleke priklopnikov še poslabšajo to stanje. Takšna vožnja dviguje delovno temperaturo menjalnika, toplota, ki pri tem nastaja, pa prenaša več napetosti na menjalnik in olje. 
Za razliko od motornega olja, ki je predvsem mazivo, olje v menjalniku služi kot olje in hidravlična tekočina hkrati, tako pa olajša premikanje prestav, ohlaja menjalnik in maže gibljive dele.
 
Če je vaša vožnja podobna zgornji, potem je priporočljivo večkrat preveriti količino in stanje olja v menjalniku.
Olje v menjalniku je običajno značilno rdeče barve, lahko pa se pojavi tudi v kakšnih drugih odtenkih. Temnejša kot je, bolj resno moramo razmisliti o servisiranju ali menjavi. Prav tako lahko pridobi tudi značilen vonj po zažganem, ki bi lahko nakazoval na menjavo olja ali pa nas opozarjal na mehanske težave, ki nastajajo v menjalniku. 
 
Drugi pokazatelj, ki kaže na to, da bi bilo olje v menjalniku dobro zamenjati, so prašni delci ali drugi ostanki v olju. Preverite pri svojem serviserju, kaj vam priporoča v tem primeru in četudi je olje temnejše barve kot običajno, to še ne pomeni, da ga morate zamenjati isti trenutek. Svetujemo, da najprej preverite kdaj ste na zadnje menjali olje (podatek najdete v servisni knjižici ali pri pooblaščenem serviserju, ki skrbi za vaš avto), nato pa se po posvetu odločite za nadaljnji korak.
 
Če ima vaš avto več kot 150.000 prevoženih kilometrov in še nikoli niste menjali olja v menjalniku, zagotovo razmišljate, ali naj to storite sedaj ali raje počakate na kakšen opozorilni znak vašega avtomobila. Mnenja tu so deljena, a v primeru, da želite, da vaš jekleni konjiček še nekaj časa vozi brez težav, razmislite o čimprejšnji menjavi. Drastičnih sprememb pri sami vožnji najbrž ne boste zaznali, sploh, če pričakujete, da bo menjava olja v menjalniku odstranila morebitne obstoječe mehanske težave, boste pa vsekakor bolj mirno in zadovoljno vozili še nekaj časa. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi