Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Motorno olje različnih viskoznosti

02.10.2018

Kakšno olje za motor izbrati? Je to motorno olje 5w30 ali pa bi bilo boljše izbrati motorno olje 5w40? Kaj sploh pomenijo vse te oznake in kako iz njih razbrati, ali je določeno olje primerno za naš avto oziroma njegov motor?

Motorno olje različnih viskoznosti

Zakaj je recimo motorno olje 10w40 boljše od motornega olja 5w30 ali kakšnega drugega olja z drugačno oznako? Na kaj vse moramo paziti pri izbiri in nakupu olja za motor našega avtomobila? Vse to so vprašanja, ki mučijo marsikaterega lastnika avtomobila, zato smo za vas pripravili nekaj odgovorov.

Kako izbrati ustrezno olje za avto?

Če želimo optimalno izbrati, moramo upoštevati več različnih dejavnikov. Olje za motor je namreč pomembno za brezhibno delovanje avtomobila in zaščito motorja, zato ni vseeno, katerega izberemo. Ena od pomembnih lastnosti, ki jo velja upoštevati pri izbiri, je poleg znamke in modela našega avtomobila oziroma priporočila proizvajalca tudi to, kakšno viskoznost ima določeno olje. To izvemo iz oznake oziroma SAE razreda olja, kot je na primer motorno olje 5w30 ali motorno olje 10w40. Iz te oznake lahko preberemo bistvene podatke o olju oziroma to, kako dobro lahko olje zaščiti motor našega avtomobila pri določeni
temperaturi. 
 

Motorno olje 5w30 in viskoznostMotorno olje

 
Kakšno viskoznost ima na primer v Sloveniji zelo priljubljeno motorno olje 5w30? Oznaka pred črko W nam pove, kakšno viskoznost ima olje pozimi, številka na koncu oznake pa, kakšna je viskoznost olja poleti. Viskoznost oziroma to, kako tekoče je olje, je namreč odvisna od temperature, zato je olje za motor vedno treba izbrati glede na razpon zimskih in poletnih temperatur. Prav zato je motorno olje 5w30 v Sloveniji precej iskano, saj ima takšno viskoznost, ki je optimalna za temperaturne razmere v naših krajih. Poleg tega pa sta precej iskana tudi motorno olje 5w40 in motorno olje 10w40.
 

Katero olje za motor izbrati?

Ko izbiramo ustrezno olje za avto, se splača preveriti tudi druge oznake, ki nam povedo, ali je določeno olje primerno za naš avto. Kakšno olje je primerno za naše vozilo, je odvisno predvsem od vrste motorja. Če gre za dizelski motor, mora imeti olje spredaj oznako C, če pa imate bencinski motor, pa je treba izbrati olje z oznako S. Običajno v servisni knjižnici našega vozila tudi piše, katero olje za motor priporoča proizvajalec, določena pa je tudi priporočena viskoznost. O primerni izbiri olja pa se lahko posvetujete tudi na pooblaščenem servisu.
 

Kakovostno olje in redna menjava

Enako pomembno kot ustrezna izbira viskoznostnega razreda in drugih lastnosti pa je tudi redna menjava olja. To je celo bolj pomembno kot to, ali izberemo motorno olje 10w40, motorno olje 5w30 ali pač kakšnega drugega. Poleg tega pa je treba redno preverjati tudi to, v kakšnem stanju so oljni filtri, ki preprečujejo, da bi v olje za motor zašli različni majhni delci, ki bi lahko povzročili okvaro. Ob vsaki menjavi olja torej ne razmišljajte le o tem, kakšno viskoznost olja izbrati, ampak preverite tudi filtre in jih po potrebi zamenjajte.
 

Proizvajalci, ki so vredni zaupanja

Ne glede na to, ali izberemo motorno olje 5w40 ali motorno olje 5w30 oziroma katerega koli drugega, pa je treba pri tem gledati tudi na kvaliteto. Viskoznost olja za motor nam pove le primernost olja glede na zunanje temperature, medtem ko je kvaliteta odvisna od oznake, ki sledi črki S ali C, predvsem pa od proizvajalca. Za zelo kvalitetnega velja recimo olje Castrol, ki ga lahko najdete tudi v naši spletni trgovini. Olje Castrol 5w30 je celo med najbolj prodajanimi izdelki, kar je dokaz, da so stranke z njim zadovoljne. Poleg tega pa ponujamo tudi Motul olje ter olje različnih drugih proizvajalcev, ki prav tako veljajo za odlično izbiro. Oglejte si torej našo ponudbo in izberite olje za motor ustrezne viskoznosti in kakovosti za svoj avtomobil!
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi