Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kaj je zračna rja in kako jo pravilno in učinkovito odstraniti

09.11.2018

Zračno rjo na avtomobilu najlažje opazimo s prostim očesom. Ta je še posebej izpostavljena na avtomobilih s svetlejšim lakom, saj zažrta umazanija tam najbolj vidno izstopa.

Kaj je zračna rja in kako jo pravilno in učinkovito odstraniti
Zračna rja najpogosteje nastane pri zaviranju, ko grobi opilki letijo po zraku in se zalepijo na lak zunanje površine avtomobila. V večjih mestih, kjer je dejavna še kakšna težka industrija, se takšni opilki nahajajo tudi v onesnaženih izpustih iz dimnikov in povzročajo ravno takšno škodo kot tisti pri zaviranju. 
 
Največkrat eni in drugi opilki ostanejo prižeti na površini, prepoznamo pa jih v obliki rjavo - oranžnih krogcev, ki jih je največ v spodnjem delu avtomobila, od kljuke na vratih navzdol. Če pravočasno ne ukrepamo, se te, sprva drobne pikice, zaradi rje širijo in lahko na avtomobilu povzročijo še več škode. 
 
Zračno rjo je zato možno in priporočljivo odstraniti še preden pride do tega. 
 
To najlažje storimo s posebnim ph- nevtralnim čistilom, ki je primerno tudi za stekla in ostale površine, pri svojem delovanju pa ne poškoduje očiščenih delov. 
Ker gre za čistilo, je edino treba paziti, da ga po nanosu tudi odstranimo in površino v nadaljevanju očistimo s šamponom in vodo. 
 
Postopek čiščenja zračne rje se začne s temeljitim klasičnim čiščenjem avtomobila. 
Ko avto operemo, ga je potrebno dobro osušiti, saj se ph-nevtralno čistilo nanaša na suho površino, da deluje z enakim učinkom. 
Čistilo je zaradi svojih blagodejnih lastnosti primerno tudi za nego ostalih površin in skritih delov na avtu. Potem, ko smo avto dodobra oprali in s krpo z mikrovlakni očistili do suhega, nanesemo čistilo na območje, kjer se nahaja zračna rja, najbolje pa je, da ga uporabimo tudi na področjih med stekli in ostalo površino, na oznakah, tablicah in alu platiščih.
 
Čistilo pustimo nekaj minut učinkovati, da raztopi umazanijo in se pojavi obarvana sled v obliki vodnih sledi, nato pa te predele ročno očistimo z vlažno mikro krpo. Ko smo dodobra očistili umazane predele, temeljito speremo vse ostanke čistila in morebitnih šamponov s čisto vodo. Še posebej moramo biti pazljivi na vse špranje, saj se pogosto zgodi, da iz njih še kasneje, ko je avto že suh, priteče kakšna “pozabljena” sled očiščene rje. 
 
Paziti je potrebno tudi, da čistila ne pustimo sušiti na soncu, saj se bo sled, sploh na svetlejših avtomobilih, poznala tudi kasneje.
Po čiščenju je priporočljivo avto še povoskati, da res opravimo celoten postopek čiščenja in hkrati zavarovanja. 
 
Zračna rja se ne pojavlja samo na starejših avtomobilih, temveč je prisotna na vseh jeklenih konjičkih, ki so veliko na cesti ali pa dlje časa parkirani ob kakšni tovarni, železnici, itd. Ravno zaradi tega je izredno pomembno, da širjenje rje spremljate od začetka in ga kar najhitreje sanirate. Le tako bo vaš avto dlje časa lep, predvsem pa bo ohanjal višjo vrednost. 
 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi