Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kdaj je čas za menjavo koloteka in kako ga menjati?

10.01.2019

Avtomobil si zasluži posebno pozornost, saj gotovo želite zagotoviti kar se da dolgo življenjsko dobo svojega jeklenega konjička. Najboljše možnosti za to ponuja redno vzdrževanje, predvsem pa se je treba posvetiti tistim ranljivim delom, ki so stalno na udaru različnih groženj.

Kdaj je čas za menjavo koloteka in kako ga menjati?
Vsekakor se je smiselno osredotočiti na kolesa, ki pravzaprav predstavljajo edini stik s podlago in tako tudi prosto pot za vdor morebitnih vsiljivcev iz okolja. Ravno v tej situaciji pa se s svojo vlogo izkažejo koloteki, ki omilijo posledice vožnje po neugodnih terenih. A le, če je vsak kolotek cel in nepoškodovan.
 
Za večino avtomobilskih kosov velja, da jih je treba redno preverjati in vzdrževati, pri čemer ni mogoče točno reči, kdaj bo potreben obisk serviserja in menjava elementov. Kolotek ni nikakršna izjema, saj občasno vsekakor zahteva zamenjavo, a po drugi strani lahko zdrži zelo dolgo časa brez kakršnihkoli težav. Vse je odvisno od pogostosti in načina vožnje ter terena, po katerem nameravate voziti.

Preverjanje koloteka

Kdaj je čas za menjavo koloteka? Najlažje boste to ugotovili tako, da redno spremljate stanje kolotekov svojega vozila. Tako boste lahko pravočasno ukrepali, ko se izkaže, da je za menjavo že skrajni čas. 
 
Proizvajalci avtomobilov večinoma priporočajo pregled koloteka pri pooblaščenem serviserju na vsakih šest mesecev, kar pa je glede na uporabo lahko nezadostno. Vsekakor je smiselno kolotek pregledati vsakič, ko se lotimo čiščenja avtomobila, priporočljivo pa se je temu delu avta posvetiti kar po vseh daljših poteh, še posebej v zimskem času, na neurejenem terenu ali v slabih vremenskih razmerah.
Pri preverjanju koloteka je smiselno pozornost usmeriti predvsem na čiščenje. Celotno podvozje lahko učinkovito očistite z visokotlačnim čistilnikom, če je potrebno pa se lahko preostale umazanije lotite ročno. V okolici koles se nabira blato, kamenje, sol in drugi vsiljivci, ki običajno pomenijo rjavenje in korozijo – vsekakor je zelo smiselno koloteke redno čistiti.
 
Seveda pa bodite pri preverjanju koloteka pozorni še na morebitne poškodbe, na primer razpoke ali luknje, ki lahko nastanejo zaradi starosti in obrabe ali pa zaradi trkov in obremenitev med vožnjo. 

Menjava koloteka

Najbolj smiselno je menjavo koloteka zaupati strokovnjakom. Pooblaščeni serviserji bodo nalogo opravili hitro in poceni, povsem brez težav. Poleg tega bodo znali izbrati pravi kolotek za določen model vozila.
 
Lahko pa se menjave koloteka lotite kar v domači delavnici, čeprav to seveda ni najbolj smiselna opcija. Če ste vseeno dovolj samozavestni in odločni, lahko kupite kolotek že za manj kot 20 evrov, Na voljo so različni modeli in različni materiali, od gume do trde plastike. Na srečo so koloteki prilagojeni določenim modelom vozil, tako da ni težko najti takšnega, ki bo ustrezal vašemu avtomobilu. 
 
Za menjavo koloteka bo treba najprej odstraniti kolesa, nato pa sam kolotek, ki je običajno pričvrščen v notranjost blatnika z vijaki. Za ta projekt ne potrebujete posebnega znanja ali spretnosti, prav tako je moč delo hitro in uspešno zaključiti.
 
Cenovno ugodni kosi in enostavna zamenjava nudita zadosten razlog za to, da je pametno kolotek menjati redno in vestno. Tudi na vsakih 6 mesecev bi jih lahko menjali, čeprav je to priporočilo za večino voznikov kar nekoliko pretirano. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi