Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Orodja, preko katerih lahko preverite zgodovino vašega vozila

13.02.2019

Avtomobili so običajno namenjeni dolgotrajni uporabi, zato jih je treba skrbno vzdrževati. Skozi dolga leta uporabe se neizogibno pripetijo številne spremembe, recimo poškodbe in popravila, a tudi zamenjave in nadgradnje, ki spremenijo sestavo in lastnosti vozila.

Orodja, preko katerih lahko preverite zgodovino vašega vozila
Tem prilagoditvam je pametno slediti, ne glede na to, da gre morda le za drobne posege – le s popolno evidenco bo možno učinkovito odpravljati morebitne težave, prav tako priročna pa je evidenca posegov v primeru prodaje oziroma nakupa rabljenega avtomobila. Prav pri nakupu rabljenega avtomobila se je smiselno pozanimati o zgodovini vozila, saj lahko te informacije pomagajo ustvariti bistveno bolj celovito sliko o vozilu, ki ga nameravate kupiti. 

Uradna dokumentacija

Pred nakupom rabljenega avtomobila je treba preveriti vso razpoložljivo dokumentacijo. Pri tem namenite posebno pozornost tistim dokumentom, ki pričajo po zgodovini servisnih posegov, predvsem servisni knjižici. Ta je zelo uporabna pri podrobnem preverjanju sprememb, ki so bile opravljene na avtomobilu, žal pa ima to pomanjkljivost, da prikazuje le posege, opravljene pri pooblaščenih serviserjih. Ker se zunaj garancijskega roka veliko sprememb opravlja pri nepooblaščenih serviserjih ali kar v domači delavnici, se na servisno knjižico pogosto ne bo mogoče povsem zanašati.
 
Vseeno pa v mnogih primerih servisna knjižica razkrije uporabnejše podatke o stanju avtomobila. Še posebej pri rabljenih avtomobilih, ki so bili nedavno servisirani pri pooblaščenem serviserju, lahko iz servisne knjižice razberete, kakšno je bilo stanje avtomobila ob tistem času. Razvidni so tudi podatki o prevoženih kilometrih in druge uporabne informacije, s katerimi lahko nenazadnje preverite tudi resničnost drugih trditev prodajalca.

Spletna orodja za preverjanje zgodovine avtomobila

Na voljo so tudi različna spletna orodja, ki omogočajo vpogled v zgodovino določenega vozila. Večinoma gre za orodja, ki razberejo podatke, vezane na identifikacijsko številko VIN. VIN je 17-mestna številka, ki že sama po sebi razkriva pomembne podatke, na primer kraj in datum izdelave, znamko vozila, vrstno motorja … Še bolj pa si lahko pomagate s podrobnejšim vpogledom v zbirko informacij, vezanih na številko VIN. Pri vsakem servisnem posegu in pri mnogih drugih postopkih, povezanih z vozilom, se namreč dokumentira številka VIN in poleg nje navede podrobnosti o posegu. 
 
S spletnimi orodji, ki omogočajo brskanje po bazah podatkov, vezanih na VIN, lahko zelo enostavno preverite zgodovino rabljenega avtomobila. Sicer tudi v tem primeru ni mogoče doseči popolne zanesljivosti podatkov, vsekakor pa je na voljo obsežna zbirka uporabnih informacij, ki razjasnijo stanje rabljenega vozila. Najbolj zanimivi so osnovni podatki o lastništvu in registraciji, stanje na števcu kilometrov, poročila o nezgodah in podobno. 

Preverjanje dejanskega stanja avtomobila

Poznavanje zgodovine vozila še ni dovolj, da bi se lahko povsem brezskrbno odločili za nakup. Splača se te informacije tudi preveriti, vsaj tiste, ki jih lahko preverite dokaj hitro in zanesljivo. Enostavno so dostopni nekateri filtri, predvsem oljni filter in filter prezračevalnega sistema, hitro pa lahko preverite tudi izpušni sistem.
 
Za potrditev verodostojnosti podatkov o zgodovini avtomobila je smiselno vozilo zapeljati k pooblaščenemu serviserju, ki bo lahko potrdil zapise v servisni knjižici oziroma informacije o servisnih posegih iz drugih virov. Hkrati lahko serviser tudi dejansko preveri stanje avtomobila, kar je pred nakupom rabljenega vozila vsekakor pametno opraviti.  
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi