Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Življenjska doba avtomobila – kdaj je čas za odvoz na odpad?

06.03.2019

Vas skrbi, da vaš razmajani jekleni konjiček ne bo preživel prihajajoče zime? Vsekakor bi bilo zelo nevšečno, če bi vas avtomobil pustil na cedilu ravno sredi snežnega meteža, zato je pametno pravočasno preveriti, koliko kilometrov še lahko pričakujete od vozila.

Življenjska doba avtomobila – kdaj je čas za odvoz na odpad?
Tudi dobro vzdrževani avtomobili imajo omejeno življenjsko dobo, prej ali slej bo čas za odvoz na odpad. 
 
Res pa je, da na življenjsko dobo avtomobila vpliva toliko dejavnikov, da preprosto ne moremo podati uporabne ocene o tem, kdaj bo čas za odvoz na odpad. Okvirno lahko navedemo ugotovitve nekaterih raziskav, ki povprečno starost avtomobila ob prihodu na odpad postavljajo na 18 let.

Glavni dejavniki tveganja

Življenjska doba avtomobila je odvisna od cele vrste dejavnikov, ki pa niso vsi enako pomembni. Nekateri lahko takoj ogrozijo delovanje vozila, drugi pa morda le na dolgi rok povzročijo nekoliko slabšo izkušnjo pri vožnji. Oris najpomembnejših dejavnikov tveganja pomaga tudi pri usmerjanju pozornosti na vzdrževanje in popravila ključnih delov avtomobila.
 
Če se osredotočimo na tiste dele, ki bodo skozi čas kljub vzdrževanju prej ali slej pokazali posledice obrabe, je treba v prvi vrsti izpostaviti amortizerje. Ti so pri vožnji izpostavljeni stalni obrabi, poleg tega imajo zelo odgovorno nalogo in se vsakršne težave hitro pokažejo. Z blažilnim sistemom so povezani tudi kolesni ležaji, ki držijo kolesa na podvozju in na dolgi rok prav tako radi pokažejo znake obrabe – v najslabšem primeru se lahko celo zlomijo. 
 
 
Glede na stalno obrabo lahko po dolgih letih uporabe pričakujemo tudi posledice na krmilnem sistemu. Ta preko zobniškega vzvoda prenaša silo krmljenja na kolesa, razumljivo pa je pri tem stalno podvržen mehanskim obremenitvam. Na udaru pa so tudi drugi deli, ki se pri delovanju redno gibajo, tudi če ne gre za izrazite mehanske obremenitve – omeniti gre črpalko za gorivo in vodo, nadalje pa še injektor in oljni sistem. Nazadnje izpostavimo še menjalnik, ki sicer ni tako ogrožen, a vseeno lahko odpove, pri tem pa povzroči znatne stroške oziroma pošlje avto direktno na odpad. 

Vzdrževanje, popravila in odpad

Povsem razumljivo je, da na življenjsko dobo avtomobila močno vpliva redno vzdrževanje, ki lahko opazno zakasni prve znake staranja in obrabe vozila. Z rednim vzdrževanjem in servisiranjem boste preprečili predvsem tiste težave, ki se pojavljajo dokaj pogosto in niso posledice dolgoletne obrabe. Ravno na ta način boste sploh lahko dosegli pričakovano življenjsko dobo svojega avtomobila, v nasprotnem primeru se bo življenjska pot vozila zaključila že bistveno prej, pogosto zaradi rje.
 
Upoštevati je treba tudi dejstvo, da starost ob odvozu na odpad še ne pomeni, da bo avtomobil dočakal takšno starost v voznem stanju. V resnici se znaki staranja začnejo kazati že prej, pogosto pa to pomeni tudi težave pri uporabi avtomobila in morda celo popolno neuporabnost. Spet je točne številke težko navajati, nekatera poročila pravijo, da povprečna doba uporabnosti avtomobila dosega le okoli 8 let. V teh okoliščinah se pojavi predvsem dilema glede smiselnosti popravil – servisni posegi lahko podaljšajo življenjsko dobo avta, a pogosto prinašajo tudi znatne stroške, ki jih dodatno leto uporabe ne more upravičiti. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi