Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kdaj in kako pogosto se menja hladilna tekočina?

14.03.2019

Hladilna tekočina je ključnega pomena pri zagotavljanju normalnega delovanja avtomobilskega motorja.

Kdaj in kako pogosto se menja hladilna tekočina?
Ko je motor v teku se sprošča veliko energije, ki izhaja iz motorja v obliki toplote – to je treba učinkovito odvajati, če želimo ohraniti optimalno delovanje motorja in preprečiti poškodbe, do katerih pride zaradi pregrevanja. Zanimivo pa je, da je treba hlajenju nameniti več pozornosti v zimskem času, kljub temu, da so temperature ugodne za naravno hlajenje motorja. Tudi v mrzlih dneh je namreč treba motor hladiti, možno pa je, da hladilna tekočina v takšnih razmerah ne bo kos svoji nalogi!
 
Pravi čas za preverjanje in tudi za menjavo hladilne tekočine je torej takrat, ko avtomobil pripravljamo na zimo. To storimo še pravočasno, ne ob prvem snegu ali hudem mrazu. Dobro je vedeti, ali je hladilna tekočina primerna za uporabo v nizkih temperaturah ali ne – to je jasno navedeno na embalaži hladilnega sredstva, lahko pa lastnosti tekočine ugotovi usposobljen serviser, če tega podatka nimamo. Hladilno tekočino bo treba zamenjati, če se izkaže, da ni pripravljena na mraz, običajno ciljamo na odpornost do vsaj -25 stopinj Celzija. Ne splača se tvegati – če hladilna tekočina v motorju zamrzne, pride lahko do hudih okvar in dragih popravil!
 
Tudi če je hladilna tekočina primerna za zimske temperature, je treba redno spremljati njeno stanje. Glede na porabo bo treba zalogo hladilne tekočine občasno dopolniti, najbolje je nivo tekočine ohranjati čim bližje priporočljivemu maksimumu, ki je označen na ekspanzijski posodi za hladilno tekočino. Na ta način lahko kar nekaj let brezskrbno vozimo svoj avtomobil, vse dokler ne napoči čas za celovito menjavo hladilne tekočine. To je pametno opraviti vsakih pet let ali pogosteje.

Kako zamenjati hladilno tekočino?

Najlažje je hladilno tekočino zamenjati tako, da opravilo preprosto zaupamo usposobljenemu serviserju. A ker je postopek razmeroma enostaven, se ga lahko brez skrbi lotimo tudi v domači delavnici.
Hladilna tekočina se nahaja v ekspanzijski posodi, ki je običajno hitro opazna pod pokrovom motorja. Povezana je s hladilnikom motorja in se običajno nahaja nekje ob strani, včasih je označena z napisom »coolant« na posodi ali pokrovčku. Točna postavitev avtomobilskega drobovja je sicer odvisna od znamke in modela, tako da se je o tem najbolje informirati iz priložene literature. Prepričati se je treba, da je posoda za hladilno tekočino res prava – kaj lahko se zgodi, da namesto te odkrijemo posodo za čistilno tekočino za vetrobransko steklo ali celo dovod motornega olja! 
 
Če želimo hladilno tekočino zamenjati, bo treba najprej odstraniti staro vsebino posode. To opravimo s pomočjo drenažnega ventila na dnu posode, ta je morda dostopen preko podvozja. Dobro je, da posodo povsem izpraznimo in temeljito očistimo z vodo ali celo z namenskimi sredstvi. Potem drenažni ventil zapremo in dolijemo hladilno tekočino do predpisanega nivoja.
 
Pozor, hladilna tekočina ne sme biti prilagojena le temperaturi, temveč mora ustrezati tudi znamki in modelu avtomobila. Nujno je treba upoštevati navodila proizvajalca, v nasprotnem primeru tvegamo okvare, pa tudi komplikacije pri pooblaščenih serviserjih. V primeru težav ali nejasnosti je veliko bolj smiselno obiskati serviserja kot pa eksperimentirati na lastno pest.  
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi