Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Nasveti za varno vožnjo v dežju

12.04.2019

Statistike kažejo, da se največ avtomobilskih nesreč zgodi v lepem vremenu. Kljub temu pa to ni razlog, da ne bi bili v deževnih razmerah na cesti še bolj previdni in s pravimi ukrepi predhodno preprečili morebitne težave in nesreče na cesti.

Nasveti za varno vožnjo v dežju
Čeprav se vožnja v lepem vremenu težko primerja s tisto v dežju, pa so strokovnjaki mnenja, da je potrebno poznati samo nekaj pravil in upoštevati nasvete, da bi dosegli enako stopnjo varnosti in sproščenosti tako v enem kot v drugem primeru.
 
Danes je obvladovanje vožnje v deževnem vremenu bistveno lažje kot je bilo nekoč. Avtomobili so že tako napredni, da s svojimi vgrajenimi asistenčnimi sistemi mnogokrat sami opozorijo na cestna odstopanja in spremenjene razmere na voziščih, a vendar je človeški nadzor v končni fazi ključnega pomena pri varnosti in uspešnem upravljanju vozila. 

Prilagodite hitrost

Prvo, kar lahko naredite, če vas med vožnjo naliv ujame nepripravljene, je, da zmanjšate hitrost in vožnjo prilagodite razmeram na cesti. Mokra cesta je zelo spolzka, kar posledično podaljša čas zaviranja, dež pa vpliva tudi na poslabšano vidljivost in vidnost vozil v koloni pred vami. 
Še posebej nevarna je mokra cesta po daljšem sušnem obdobju, ko se na vozišču naberejo ostanki motornih olj in prašnih delcev, ki se nevarno pomešajo s prvimi kapljami dežja. 
V tem primeru bodo pomembno vlogo odigrali tudi starost in profili na naših gumah, ki imajo v primeru, da so starejši od 5 let, tudi za tretjino daljši čas zaviranja.

Izogibajte se lužam

Včasih se na cestišču pojavijo luže, mimo katerih v koloni vozečih avtomobilov ne moremo kar tako. Če gre za manjše luže, ki ne ogrožajo peščev v bližini (in nas v vozilu), jih lahko prevozimo z zmanjšano hitrostjo. Drugo pa so večje luže, katerih globine in posebnosti ne poznamo. 
Kadar se poskušamo globokim lužam delno umakniti in vanje zapeljemo z eno stranjo avtomobila, obstaja nevarnost, da nam bo avto začelo nenadno zanašati. Kadar pa v takšno lužo zapeljemo s celim avtomobilom in je ta tako globoka, da sega višje od podvozja, lahko voda povzroči okvare na motorju ali električnih sistemih v avtomobilu.

Brisalci naj bodo delujoči

Brisalci so res eden najmanjših delov v avtomobilu, a predstavljajo izjemno pomembno vlogo. Omogočajo nam izboljšano vidljivost v slabših vremenskih razmerah, zato je pomembno, da so čisti, njihova gumijasta površina pa v tesnem stiku z vetrobranskimi stekli. Ko opazimo sledi vode, ki jo za sabo puščajo brisalci, je čas za zamenjavo. Poskrbite tudi, da je v rezervoarju vedno dovolj vode in čistilnega sredstva, ki skupaj z brisalci tvori nepogrešljivo kombinacijo pri vožnji na makadamskih cestiščih in poteh, na katerih je v koloni pred vami veliko tovornjakov. 

Prižgite luči in postanite vidni

Vidljivost na cesti je bistvenega pomena in četudi se nam zdi, da imamo popoln vid in pregled nad okoliškim dogajanjem na cesti, ni nujno, da nas dovolj jasno vidijo tudi drugi udeleženci v prometu. Za povečano varnost v dežju prižgimo še zasenčene luči, saj ima mnogo avtomobilov med dnevno vožnjo aktivirane samo sprednje dnevne luči.
 
V veliko pomoč bo tudi pomoč asistenčnih sistemov, ki opozarjajo na spremembe med vožnjo. Izkoristimo samodejno preklapljanje žarometov LED, predvidevanja radarskega tempomata in sistem, ki nas opozori, kadar nenadno in nenapovedano zapustimo svoj vozni pas. 
Kljub pametni tehnologiji pa ohranimo vodilno vlogo med vožnjo in pozornosti s ceste niti za en sam trenutek ne preusmerjamo drugam.
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi