Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kaj je dobro vedeti o vodni črpalki v avtomobilu

13.06.2019

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pri avtomobilu zaznali puščanje hladilne tekočine, motor pa se je naenkrat začel preveč segrevati? V takšnem primeru lahko skoraj zagotovo trdimo, da gre za okvaro ali napake na vodni črpalki.

Kaj je dobro vedeti o vodni črpalki v avtomobilu

Vodna črpalka, ki jo zaradi njene hladilne funkcije pogosto imenujemo tudi hladilna črpalka avtomobila, omogoča kroženje hladilne tekočine preko radiatorja in hladilnega sistema motorja, ki ga napaja motor sam. S tem zagotavlja, da se med delovanjem motorja njegova temperatura vzdržuje na isti, varni in ustrezni stopnji. Če pride do napak na vodni črpalki, takšno ohlajanje ni mogoče, zaradi pregrevanja motorja pa lahko pripelje do hujših posledic in bistveno dražjih popravil avtomobila. 

Kdaj je čas za menjavo vodne črpalke?

Že, ko prvič opazite, da hladilna tekočina izteka iz vodne črpalke po kapljicah, je to znak, da se stanje ne bo izboljšalo samo od sebe, temveč je potrebno poskrbeti za servis oziroma menjavo. Drugi jasen znak, ki kaže na okvaro, je neprijeten, praskajoč zvok, ki spremlja puščanje, tretjega pa boste najprej prepoznali, saj se bo pokazal kot opozorilna lučka na armaturni plošči avtomobila. V vseh treh primerih svetujemo čimprejšnje ukrepanje, saj lahko v nasprotnem primeru pride do še večjih okvar.

Zakaj je potrebno zamenjati vodno črpalko, če zaznamo okvare?

Celoten hladilni sistem v avtomobilu je povezan in odvisen od motorja, zato mu mora zagotoviti nemoteno delovanje tako pri nizkih kot pri visokih temperaturah. 
Hladilni sistem je sestavljen iz več manjših, a zato nič manj pomembnih delov, zato ni vedno nujno, da je okvara izključno na enem delu. Ta se lahko pojavi na termostatu, radiatorju, ventilatorju ali ventilu.

Načeloma velja, da vodne črpalke v avtomobilu ni potrebno zamenjati, razen, če ne zaznamo okvare. Izjema pri tem so edino črpalke, ki jih poganja zobati jermen, zato je te priporočljivo zamenjati skupaj z jermenom. Razlog za ta večji podvig leži izključno v težki dostopnosti obeh komponent v avtomobilu in zelo dragem servisu - če to naredite v enem postopku pa tako zmanjšate strošek popravila, saj vam menjavo opravijo samo enkrat.
Ker vodna črpalka skrbi za nemoteno delovanje motorja, lahko vsaka njena okvara povzroči pregrevanje, to pa vodi v okvaro motorja in globalni sistem avtomobila. 

Kako pogosto je potrebno zamenjati vodno črpalko in kakšen stroške predstavlja menjava?

Vodna črpalka kljub nenehni uporabi in pogonu ne potrebuje redne menjave, tako kot jo, na primer olje v menjalniku ali motorno olje. Nekateri avtomobili z njo vozijo do zadnjega, drugi jo morajo zamenjati že po polovici prevoženih kilometrov. Vsekakor se je dobro posvetovati z mehanikom v kolikor sumite na morebitne okvare.
Cene vodnih črpalk se gibajo od nekje 50€ dalje, pri čemer je potrebno upoštevati, da boste za originalne verzije vedno plačali več. Temu dodajte še strošek servisa, ki pa je povsem odvisen od servisa, kjer menjate, pretekle zgodovine servisov vašega avtomobila in pa, seveda, stanja, v katerem se okvara nahaja. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi