Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Na koliko kilometrov je treba menjati zobati jermen in vodno črpalko

27.06.2019

Če ravno ne spadate med lastnike dražjih avtomobilov, pri katerih se za pogon odmične gredi uporablja verižni pogon, potem vam izraz zobati jermen zagotovo ni tuj. Še nekako najbolj ga lahko povežemo s strahom, ki nastopi, ko nam mehanik zaupa, da bo čas za menjavo zobatega jermena. Zaradi stroškov, ki jih ta menjava prinese, seveda.

Na koliko kilometrov je treba menjati zobati jermen in vodno črpalko

Zobati jermen je tisti nepogrešljiv del motorja, ki skrbi, da so odmične gredi v pogonu. Na kratko, brez njega motor avtomobila ne more normalno delovati. Motor pa prav tako ne deluje, če ga spremlja poškodovan ali dotrajan jermen, zato je potrebno temu sestavnemu delu motorja posvečati posebno pozornost.
Poškodbe, ki lahko nastanejo zaradi dotrajanosti ali napačne vstavitve zobatega jermena pri menjavi, imajo velike razsežnosti in za sabo prinesejo ogromne stroške. 

Zobati jermen načeloma ne potrebuje sprotnega vzdrževanja, je pa zato dobro poznati obdobje oziroma čas, ko ga je potrebno menjati. V splošnem velja, da se zobati jermen menja na 80.000 - 150.000 prevoženih kilometrov oziroma na nekje 8 let, če gre za normalno kilometrino in vožnjo. Ta podatek je okvirne narave in je odvisen od tega, kakšen avto vozimo in kakšen je naš način vožnje. Bolj dinamična vožnja zahteva menjavo v krajšem času, bolj počasna in enolična vožnja po mestu pa vam bo prihranila kakšnih 10.000 kilometrov več. Menjava je v veliki meri odvisna od proizvajalca avtomobila in redko od navodil proizvajalca jermenov. Ti namreč za brezhibno delovanje jermenov navajajo podatek tudi do 300.000 prevoženih kilometrov, a vas bo že mehanik najverjetneje sam prej opozoril, da je čas za menjavo.
Menjavo je vselej dobro zaupati strokovnjaku, razen, če to niste sami. Pri površnih menjavah se namreč lahko zgodi, da zobati jermen ni pravilno vstavljen oziroma se zaradi nepazljivosti poškoduje ali pretrga kar vodi v vzporedne poškodbe ostalih delov pri motorju avtomobila.

Tako kot zobati jermen, pa se pri velikem servisu običajno zamenja tudi vodna črpalka. Okvirno je to pri 100.000 kilometrih, včasih pa se zgodi, da je menjava potrebna tudi prej. Če pride do tega, je razlog najverjetneje v poškodbi ali okvari vodne črpalke, zato je dobro biti še posebej pozoren na opozorilne znake, ki kažejo na morebitne okvare. Uhajanje hladilne tekočine ali pregrevanje motorja sta že dva takšna znaka, ki kažeta, da nekaj ni v najlepšem redu in da je čas za obisk mehanika.
Vodna črpalka je namreč tisti del avtomobila, ki med delovanjem motorja skrbi za optimalno kroženje hladilne tekočine po ceveh. Hladilni sistem je neposredno povezan z motorjem avtomobila. Njegova naloga je zagotoviti najboljše pogoje za delovanje motorja pozimi in v ekstremno visokih temperaturah poleti. 

Redni obiski pri mehaniku so, če tega niste vešči sami, najboljša preventiva pred nepričakovanimi poškodbami in posledično visokimi stroški popravila. Sama menjava vodne črpalke v primeru, da ukrepate pravočasno, ni tako hud strošek, saj se začnejo cene vodnih črpalk med 25 in 30€.
Skupaj z delom usposobljenega avtomehanika ali strokovnjaka boste torej za minimalni znesek ponovno varni in brezskrbni na cesti, sploh, če je vaš avto malce starejši. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi