Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako zaščititi avto lak in podvozje pred vplivi zimskega vremena?

12.09.2019

Čeprav se avtomobili večinoma uporabljajo na prostem in so pri tem stalno izpostavljeni raznim vremenskim nevšečnostim, jih moramo na ekstremne razmere vseeno dobro pripraviti, če želimo zagotoviti maksimalno življenjsko dobo in odlično delovanje jeklenega konjička.

Kako zaščititi avto lak in podvozje pred vplivi zimskega vremena?

Poseben izziv prinaša zima, ki z različnimi dejavniki ogroža dobrobit vsakega avtomobila – predvsem so na udaru izpostavljene površine karoserije in podvozja, ki jih je treba primerno zaščititi. Kakšne grožnje prinaša zima in kako pred njimi zaščititi lak in podvozje vozila?

Škodljivi zimski dejavniki

Samo vreme pozimi niti ni tako problematično, verjetno je največja grožnja ta, da prinaša nihanje temperatur okoli ledišča ugodne pogoje za korozijo in nastanek rje. Seveda moramo imeti vedno v mislih tudi vpliv nizkih temperatur na motor, akumulator in tekočine, a to je bolj stvar vzdrževanja in servisiranja kot čiščenja in zaščite laka ter podvozja.

Povečana možnost rjavenja je vsekakor dober razlog za redno in vestno čiščenje avtomobila. Treba pa je vedeti, zakaj do tega sploh pride – temperatura je le delni krivec, veliko večjo nevarnost za avtomobil predstavljajo sredstva, ki se v hladnejših mesecih posipajo po cestah za namen preprečevanja poledice in ostajanja snega na cestišču. Pri temperaturah do -8°C se uporablja zgolj sol, ki pa je že dovolj za opazne posledice, če vozila ne čistimo redno. Pri nižjih temperaturah se poleg soli uporablja še raztopina magnezijevega ali kalcijevega klorida, v nekaterih primerih pa tudi drobir. Ves ta material na cesti do podvozja nikakor ni prijazen, hitro pa zaide tudi na karoserijo. Že zaradi abrazivnosti lahko pride do prask in poškodb, še večja nevarnost pa je rjavenje zaradi zastajanja materiala v skritih kotičkih avtomobilskega podvozja ali karoserije. Na srečo imamo na voljo precej učinkovito rešitev.

Zaščita avtomobila pred posledicami zimskih razmer

Redno čiščenje je prva in pogosto že zadostna obramba. Težava je v tem, da v hladnih zimskih dneh nikogar ne mika stati na mrazu in bezati vsiljivega materiala iz nedostopnih kotičkov avtomobila. Vseeno se bo treba spraviti k delu, saj to drastično izboljša dobrobit avtomobila. Najbolj učinkovit pripomoček bo visokotlačni čistilnik, ki deluje s toplo vodo, priporočljiva pa je tudi uporaba namenskih čistilnih sredstev. 

Podvozje je treba čistiti redno in zelo temeljito, a tudi previdno. Predvsem se posvetimo težko dostopnim kotičkom pod blatniki, kjer se nabere največ škodljivega materiala. Priporočljivo je, da se tega lotimo ročno, v avtopralnicah je namreč podvozje pri splošnem čiščenju običajno precej zapostavljeno, so pa na voljo posebne storitve, ki se posvetijo tudi temu delu.

Avto lak na karoseriji je prav tako, če ne še bolj dovzeten za škodljive dejavnike zimskih razmer. Spet se je smiselno posvetiti kritičnim kotičkom, predvsem karoserijskim spojem. Čistimo lahko z visokotlačnim čistilnikom od strehe proti podvozju, dobro pa je čiščenje dopolniti še s krpo in namenskim čistilnim sredstvom. Karoserija bo v zimskih razmerah hitro postala umazana, tako da je čiščenje treba opravljati bolj redno. Ne samo zavoljo estetike, temveč predvsem z namenom odstranjevanja škodljivega materiala s površine avtomobila. Za karoserijo lahko dobro poskrbimo tudi s poliranjem, kar pa naj opravijo usposobljeni strokovnjaki.  

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi