Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kdaj bo Teslin skrivnostni novi Model Y ugledal luč sveta?

27.09.2019

Navkljub temu, da o Teslinem najnovejšem Modelu Y ni na voljo veliko informacij, je konec meseca oktobra 2018 idejni ustanovitelj Tesle Elon Musk oznanil odobritev prototipne različice Modela Y. V grobem naj bi to pomenilo, da se proizvodnja tega manjšega crossover-ja lahko prične zelo kmalu.

Kdaj bo Teslin skrivnostni novi Model Y ugledal luč sveta?

Mnogo ljubiteljev in dobrih poznavalcev te avtomobilske znamke se vprašuje kaj oziroma kdaj pravzaprav pomeni »zelo kmalu«, saj so vsi že zelo radovedni kakšno dovršenost tehnologije in dizajna lahko Tesla ponovno ponudi. 

Katere lastnosti Modela Y so javnosti do sedaj že znane? 

Model Y bo manjši crossover SUV in hkrati peti v nizu Teslinih avtomobilov, ki pa so že na tržišču. Do sedaj je le malo znanega o zunanjem dizajnu avtomobila. Podjetje je junija 2018 sicer izdalo kriptografsko sliko novega Modela Y, vendar je le-ta precej nejasna. Slika namreč razkrije samo prednji del avtomobila, pa še ta je v spodnjem delu temačna. Elon Musk je glede zunanjosti novega modela dejal, da končna oblika in dizajn nista še določena, saj se v podjetju želijo nekoliko poigrati z dizajni zgodnejših Teslinih modelov. Poznavalci avtomobilske industrije pa menijo, da bo Model Y osnovan na arhitekturi sedanjega Modela 3, zato vse predpostavke o novem modelu izhajajo iz lastnosti Modela 3. Poznavalci hkrati ocenjujejo, da bo novi Model Y po ceni in velikosti konkuriral z manjšimi crossover tekmeci, kot sta na primer Acura MDX in BMW X3. Tako kot omenjena tekmeca, bo tudi Model Y temeljil na vgrajeni SUV arhitekturi, ki združuje visok položaj sedeža s prostornim prtljažnim prostorom. 
Industrijski strokovnjaki domnevajo, da Model Y ne bo stal veliko več kot zdajšnja osnovna cena Modela 3, ki znaša 35.000 ameriških dolarjev. Vendar osnovna cena še vedno ne pove veliko, saj jo od končne cene avtomobila loči mnogo dejavnikov. 

Ugibanja o lokaciji proizvodnje 

Poleg dizajna in tehničnih lastnosti novega Modela Y, ostaja odprto tudi vprašanje o sami lokaciji proizvodnje. Podjetje je obrat v Kaliforniji zapolnilo do maksimalnih proizvodnih kapacitet, saj je proizvodnja Modela 3 zahtevala prostorsko širitev in s tem postavitev dodatnih strojev. Ob tem gre sklepati, da bo podjetje moralo za proizvodnjo Modela Y najti drugo lokacijo. Ne gre zavreči možnosti, da bo podjetje proizvodni obrat našlo ali postavilo izven meja Združenih držav Amerike. 

Začetek proizvodnje v letu 2020? 

Po Muskovih besedah naj bi se proizvodnja Modela Y pričela v letu 2020. To pomeni, da ima Tesla približno dve leti časa, da izgradi končno podobo avtomobila, hkrati najde in na novo postavi proizvodni obrat, nakupi potrebno opremo in tehnologijo za proizvodnjo ter sklene dogovore z dobavitelji avtomobilskih delov, nato pa prototipe testira in jih po uspešnem preizkusu tudi ponudi na tržišču. Kar velik zalogaj, glede na to, da podjetje Tesla od meseca maja 2018 ni vložilo nobenega kapitala za proizvodnjo Modela Y. 

Musk je dejal, da načrtuje takšno proizvodnjo, da bo podjetje lahko izdelalo milijon enot Modela Y na leto. Analitiki omenjeni izjavi ustanovitelja očitajo preveliko mero optimizma. Musk kljub temu zatrjuje, da so se ob nepredvidenih zamudah pri proizvodnji Modela 3 mnogo naučili in zato sedaj vedo kaj morajo popraviti, da do zamud ne bi več prihajalo. Pri tem nadaljuje, da bo ravno zato proizvodnja Modela Y prava »proizvodna revolucija«. Vendar Musk v tem delu ni natančno izpostavil tistih dejavnikov, ki so pripomogli k temu, da je proizvodnja Modela 3 zamujala oziroma ni pojasnil v čemu se bo proizvodnja Modela Y razlikovala od proizvodnje Modela 3. 

Model Y
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi