Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Predstavitev najširših cest na svetu

07.06.2021

V zadnjih nekaj desetletjih se število vozil na cestah in avtocestah vztrajno povečuje. To pa je vzbudilo nujno potrebo po večjih prizadevanjih za spodbujanje varnosti v cestnem prometu ter potrebo po razvoju in gradnji cest, ki s svojo širino in številom voznih pasov omogočajo večji in varnejši pretok vozil v cestnem prometu.

Predstavitev najširših cest na svetu

Avtoceste z osmimi ali desetimi voznimi pasovi niso več redkost, pri tem pa imajo nekatere avtoceste tudi po 20 in več voznih pasov. V nadaljevanju predstavljamo najširše cest na svetu, inženirske mojstrovine sodobnega sveta. 

1.    Avtocesta Katy v ZDA s 26 voznimi pasovi

Avtocesta Katy, ki je v Združenih državah Amerike del teksaške meddržavne avtoceste 10, je v določenih cestnih odsekih najširša cesta na svetu. Avtocesto Katy v Teksasu so zgradili v šestdesetih letih 20. stoletja, v letu 2008 pa so jo morali, zaradi naraščajočega cestnega prometa, na določenih delih razširiti. Najširša cesta na svetu ima 26 voznih pasov, od tega 12 glavnih pasov, 8 dovoznih pasov in 6 sredinskih avtocestnih pasov. Teh 26 voznih pasov v enem dnevu prevozi več kot 219 tisoč vozil.  

avtocesta
2.    Avtocesta Ontario 401 v Kanadi z 22 voznimi pasovi 

Na najširšem delu avtoceste Ontario 401 v Kanadi, ki ji pravijo tudi Kraljeva 401 avtocesta ali Macdonald-Cartier avtocesta, je zgrajenih 22 voznih pasov, od tega 18 voznih pasov v glavnih linijah in štirje dodatni vključitveni in izključitveni vozni pasovi. Z 22 voznimi pasovi je avtocesta Ontario 401 druga najširša avtocesta na svetu. 
Avtocesta Ontario 401 se razteza od Windsorja v jugozahodni in drugi največji provinci Ontario do največje province v Kanadi z imenom Quebec, ki leži v vzhodno osrednjem delu države. Posebnost avtoceste Ontario 401 je v tem, da je del te ceste, ki poteka skozi Toronto, največje mesto v Kanadi, najbolj prometna cesta na celotnem območju Severne Amerike. 

3.    Monumentalna os v Braziliji z 12 voznimi pasovi 

Monumentalna os je mestna cesta v glavnem mestu Brazilije po imenu Brasilia. Cesta se že od leta 1960 vije po osrednji aveniji mesta in je z 12 voznimi pasovi tretja najširša cesta na svetu. 12 voznih pasov pa je sestavljenih iz šestih pasov na vsaki strani ceste, kjer vozila vozijo v dveh različnih smereh. Monumentalna os je pri tem uvrščena v Guinnessovo knjigo rekordov, saj ima najširše centralno vozlišče na svetu, ki razdružuje dve različni avtocesti. 
Sicer pa je monumentalna os v Brasiliji dolga 2,4 kilometra in z 12 voznimi pasovi široka 250 metrov. Cesta se pri tem prične ob stavbi Nacionalnega kongresa Brazilije in je tako v svojem prvem delu obkrožena z ostalimi ministrskimi in vladnimi zgradbami ter državnimi spomeniki. 

4.    Ulica 9 de Julio Avenue v Argentini  s 16 voznimi pasovi 

Ulica 9 de Julio Avenue se nahaja v glavnem mestu Argentine, Buenos Airesu. Svoje ime je dobila po Argentinskem dnevu neodvisnosti, ki ga od leta 1816 praznujejo vsako leto 9. julija. Avenija v mestnem središču se vije približno en kilometer zahodno od obale Rio de la Plata, od okrožja Retiro na severu do postaje Constitución na jugu. Avenija ima v vsaki smeri osem voznih pasov, kar je skupno 16 voznih pasov. S 16 voznimi pasovi je 9 de Julio Avenue najširša ulica na svetu, vendar pa to ni cesta. 

Cesta je namreč opredeljena kot odprta pot, avtocesta pa kot glavna javna cesta, ki povezuje dve ali več mest. Na drugi strani pa ulica predstavlja nekakšno prometnico na mestnih območjih, ki je z obeh strani obdana s pločniki, zgradbami, objekti in tlakovci. Da cesti pravzaprav pravimo ulica, mora imeti tudi semaforje in prehode za pešce. 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi