Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Motorna olja

Nekateri izdelki v spodnji kategoriji so univerzalni in se bodo kljub izbranemu vozilu še vedno prikazovali.
Število izdelkov v kategoriji: 552

Motorna olja

Motorna olja poskrbijo za boljše delovanje vozila

Kvalitetna motorna olja so bistvena za dobro delovanje motorja vozila. Njihov namen je, da poskrbijo za čim manjšo obrabo delov motorja ter da ga hladijo in ga tudi ščitijo pred rjavenjem oziroma korozijo. Poleg tega odstranjujejo nečistoče (saje), ki nastajajo pri delovanju vozila. Tako vplivajo na bolj ekonomično porabo goriva ter na manjše stroške za vzdrževanje vozila ter na njegovo daljšo življenjsko dobo.

Ni vsako olje primerno za vsak avto

Izbirano olje mora biti primerno za naš tip in vrsto motorja ter čim boljše kvalitete. Eden od garantov kvalitete je kredibilnost proizvajalca in njegova dolgoletna prisotnost na trgu. Ustrezna motorna olja omogočajo boljše delovanje motorja in njegovo večjo zanesljivost, s tem pa tudi manj okvar. Tako je treba vedno imeti na zalogi pravo motorno olje, ter ga tudi redno menjavati. Poleg kvalitete je namreč pomembno predvsem redna menjava. Neredna menjava namreč lahko povzroči poškodbe motorja oziroma okvaro vozila.

Kdaj je čas za menjavo?

Intervali menjavanja niso odvisni samo od prevoženih kilometrov, ampak tudi od proizvajalca in lastnosti določenega olja. Najbolj znana in priljubljena so motorna olja Motul in Castrol, na voljo pa so tudi olja drugih priznanih proizvajalcev. Pri izbiri je najbolje upoštevati priporočila proizvajalca vozila, saj je od tega odvisno optimalno delovanje motorja. Večina olj je primernih tako za bencinska kot dizelska vozila, pred nakupom pa je vedno dobro podrobno prebrati specifikacije in oznake.

Različne vrste in lastnosti

Motorna olja se med seboj razlikujejo glede na to, ali gre za mineralno ali sintetično olje, prav tako pa se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo tudi viskoznosti oziroma pretočnost olj. Viskoznost vpliva na gostoto olja in na to, kako hitro olje doseže vse dele motorja. Pretočnost oziroma viskoznost olja mora biti primerna tipu motorja v vozilu, pri izbiri pa je treba upoštevati tudi letni čas oziroma trenutne zunanje temperature. Pri nižjih temperaturah je priporočljivo uporabljati motorna olja z nižjo viskoznostjo kot pri višjih zunanjih temperaturah. Kakšna je viskoznost posameznega olja, nam povedo številke, na koncu njegove oznake, recimo: motorno olje 5W30. Motorna olja s to oznako so primerna za uporabo pri nižjih zunanjih temperaturah. Sintetična olja z nizko stopnjo viskoznosti so primerna za zelo zmogljive motorje. Takšna olja namreč motor najbolje ščitijo pred velikimi obremenitvami. Sintetična olja imajo daljšo življenjsko dobo ter večjo mazivnost. To pomeni, da bolje zaščitijo motor pred obrabo in trenjem. Nizka viskoznost olja je še posebej pomembna pozimi, saj vpliva na lažji zagon motorja pri nižjih temperaturah. Takrat namreč najhitreje pride do obrabe motorja.

Visoki standardi in pravilna izbira

Sodobna motorna olja, kot jih izdelujeta Motul ali Castrol, so izdelana v skladu z najvišjimi kakovostnimi in ekološkimi standardi, ki prispevajo k boljšemu vzdrževanju motorja ter njegovi daljši življenjski dobi. Pravilna izbira olja vpliva tudi na manjšo porabo goriva ter manj emisij izpušnih plinov. Priznani proizvajalci so najboljše zagotovilo, da bo kupljeno olje kakovostno ter da so bila izvedena vsa potrebna testiranja, na podlagi katerih se ugotovi, kakšne so lastnosti olja in za kateri tip motorja je primerno določeno olje.

OLJE ZA MENJALNIK

Kakšno olje za menjalnik izbrati? Ustrezno izbrano olje za menjalnik poskrbi za njegovo pravilno delovanje brez zatikanja, škrtanja in drugih podobnih težav pri prestavljanju. Prav takšne težave lahko kažejo na to, da je morda čas za menjavo. To lahko začne tudi puščati. Ali je temu res tako, boste izvedeli, če izmerite količino oziroma nivo olja v menjalniku oziroma preverite, ali je olje že zelo motno in umazano. Za vas lahko to stori tudi mehanik, novo olje za menjalnik pa si lahko priskrbite v naši spletni trgovini, kjer imamo na razpolago kakovostna olja tako za avtomatske kot za ročne menjalnike.

Kdaj je potrebna menjava?

Olje za menjalnik ima načeloma precej dolgo življenjsko dobo, zato ga boste običajno morali zamenjati šele po veliki količini prevoženih kilometrov. Vsekakor je na potrebo po menjavi olja smiselno pomisliti pri kakršnih koli težavah z menjalnikom. Če je ta zelo trd oziroma je prestavljanje iz ene prestave v drugo oteženo ali pa prihaja do zatikanja in škrtanja, je treba preveriti, v kakšnem stanju je olje. V kolikor je v menjalniku olja še dovolj in je svetle ter skorajda prozorne barve, brez kakršne koli umazanije ali usedlin, potem se vzrok težav z menjalnikom skriva kje drugje. V primeru, da je olja premalo ali je rjavkaste barve, pa je čas, da ga zamenjamo, saj je verjetno že izgubilo svoje zaščitne lastnosti, zato ne opravlja več dobro svoje funkcije. Zaradi tega tudi menjalnik ne deluje več tako, kot bi moral, vožnja pa je otežena.

Ko olje za menjalnik pušča ...

Vzrok za to, da olje za menjalnik pušča, je po navadi v dotrajanem tesnilu oziroma semeringu. Menjava je dokaj enostavna in ni draga, po menjavi pa je treba zamenjati tudi olje za menjalnik ter čez nekaj časa preveriti, ali je težava zares odpravljena. To preverimo tako, da izmerimo nivo olja. Pri tem je treba poudariti, da se marsikdo merjenja loteva na napačen način. Če ne obvladate pravilnega postopka merjenja nivoja olja, raje preverjanje zaupajte mehaniku. Prav tako pa je pomembno, da je novo olje, ki ga boste nalili v menjalnik, primerno izbrano in da v menjalnik zlijete ustrezno količino. Avtomatski menjalniki za svoje delovanje navadno potrebujejo veliko več olja kot ročni menjalniki.

Izberite kakovostno!

Priznane blagovne znamke, kot so Castrol, Mannol, Extrate in druge, so najboljše jamstvo za kakovost izbranega olja. Pomembno je, da izberete olje za menjalnik, ki ustreza znamki in modelu vašega avtomobila oziroma ima ustrezne specifikacije oziroma gradacijo. Olje je treba izbrati tudi glede na to, ali imamo ročni oziroma avtomatski menjalnik. Pri tem je na voljo več različnih vrst olj, med katerimi lahko izbirate. V zadnjem času so priljubljena predvsem sintetična olja, ki jih priporoča tudi marsikateri mehanik. Z njim se lahko tudi posvetujete, kakšno olje za menjalnik bi bilo najbolj primerno za vaš avto, prav tako pa smo vam za svetovanje na voljo tudi v naši spletni trgovini z avtodeli!

Niste našli izdelka, ki ga iščete? Uporabite Polcar katalog katalog. V kolikor najdete želeni izdelek nas lahko pokličete na 05 3646 617.
Število izdelkov za primerjavo: 1. Odstrani vse Primerjaj