Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Izpušni sistemi

Število izdelkov v kategoriji: 2666

Izpušni sistemi

Odlični izpušni sistemi za vaš avto

Izpušni sistemi se nam navadno sicer ne zdijo eni od življenjsko pomembnih delov avtomobila, saj vemo, da odpadla izpušna cev še ne pomeni, da bo avtomobil prenehal delovati – kvečjemu bo nekoliko bolj glasen. A ob natančnejšem premisleku ugotovimo, da izpušni sistemi pravzaprav so življenjskega pomena, ne le za avtomobil, temveč tudi za potnike v njem. Namenjeni so namreč temu, da zaščitijo potnike pred strupenimi plini, ki nastajajo pri delovanju motorja. Med temi gre omeniti predvsem ogljikov monoksid, ki je smrtno nevaren. Poleg tega poskrbijo za to, da je izpuh odpadnih plinov okolju čim manj škodljiv, potnikom in mimoidočim pa koristijo še s tem, da utišajo zvok delovanja avtomobila.

Ko avto začne ropotati ...

Neprijetno ropotanje avta je očiten znak, da je z njim nekaj narobe. Vzroki zanj so lahko različni, zagotovo pa zelo glasno ropotanje avtomobila ob vžigu ali med vožnjo povzročajo tudi okvarjeni izpušni sistemi. Prav tako pa do ropotanja lahko pride, če iz avta odpade izpušna cev. V zarjavelem in dotrajanem izpušnem loncu oziroma dušilcu pa se lahko naredi tudi luknja, zaradi katere med vožnjo prav tako slišimo glasen ropot. Izpušni sistemi so namreč tako kot celotno podvozje zelo izpostavljeni različnim zunanjim dejavnikom in vremenskim vplivom. Pozimi so tako izpostavljeni snegu in nizkim temperaturam, dodatno pa nanje slabo vpliva še soljenje cest. Sol je namreč zelo agresivna in lahko povzroči različne mikro poškodbe, ki sčasoma postajajo vse večje. Enako velja za škodljive pline in druge snovi, ki se nabirajo znotraj dušilca oziroma cevi. Poleg tega pa lahko pride do poškodb tudi iz drugih razlogov, zato ropotanja nikakor ne smemo jemati vnemar.

Zmanjšajmo onesnaževanje!

Izpušni sistemi so sestavljeni iz več delov, ki morajo biti v brezhibnem stanju, da je poskrbljeno za odvajanje vseh škodljivih plinov. Slednji namreč močno onesnažujejo okolje ter povzročajo različne težave z dihali in na splošno vplivajo na zdravje ljudi. Sodobni izpušni sistemi so zato izpopolnjeni tako, da maksimalno zmanjšajo onesnaževanje, za kar poskrbi predvsem katalizator. Prav v ta namen pa imajo današnji avtomobili vgrajen tudi EGR ventil, ki poskrbi za manjše onesnaževanje. Omogoča namreč, da se izpušni plini ponovno uporabijo za delovanje motorja, šele nato pa jih skozi katalizator, ki s posebno kemijsko reakcijo še dodatno zmanjša njihovo škodljivost, naprej v okolje. S tem vožnja postane bolj ekološka.

Izpušni sistemi in njihova menjava

Luknje in druge poškodbe, ki so jih deležni izpušni sistemi, je nesmiselno popravljati, saj to vzame več truda, kot ima koristi. Luknje namreč težko v celoti zatesnimo, predvsem pa težko preprečimo, da bi na >dotrajanem materialu prihajalo do novih poškodb. Vsakih nekaj let je tako ali tako potrebna menjava celotnega sistema, saj se s tem prepreči, da bi prišlo do povečanega onesnaževanja ali kakšnih drugih težav. Eden od znakov, da izpušni sistemi ne delujejo tako, kot bi morali, je poleg ropota tudi slabša ali spremenjena moč motorja. Če se vam to zgodi ali vam avto začne glasno ropotati, je vsekakor treba pomisliti na menjavo!

Niste našli izdelka, ki ga iščete? Uporabite Polcar katalog katalog. V kolikor najdete želeni izdelek nas lahko pokličete na 05 3646 617.
Število izdelkov za primerjavo: 1. Odstrani vse Primerjaj