Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

1
2
3

Katalizatorji

Število izdelkov v kategoriji: 21

NE NAJDETE PRAVEGA AVTO DELA ZA VAŠE VOZILO?

Preverite na naši pomožni strani Siparts z >255.000 izdelki.

NISTE NAŠLI REZERVNEGA DELA, KI GA IŠČETE?

Sporočite nam kaj iščete in pomagali vam bomo.

Katalizatorji

Katalizatorji so del vozil in predstavljajo naprave, ki varujejo naše okolje. Delujejo tako, da pretvarjajo škodljive izpušne pline v pline, ki ne škodujejo toliko okolju. Škodljivi izpušni plini nastajajo v motorjih z notranjim izgorevanjem.

Vsi sodobni avtomobili vključujejo katalizator, saj je to obvezno, prav tako tudi odgovorno do našega zdravja. V vozilih se torej takšne naprave ne nahajajo od nekdaj, temveč veljajo za novejšo iznajdbo.

Sestava avtomobilskega katalizatorja

Avtomobilski katalizator je sestavljen iz več manjših kovinskih celic. Takšne celice so lahko tudi iz keramike. Na takšne majhne celice se med proizvodnjo nanaša tanjši sloj žlahtnih kovin. To so lahko platina, iridij ali rodij.

Praviloma se katalizatorji vgrajujejo blizu motorja. Razlog tiči v visoki toploti, ki jo proizvaja motor. To pa je tudi pogoj za delovanje katalizatorja. Deluje namreč na temperaturi med 300 in 900 stopinj Celzija. Njihova osnovna funkcija pa je torej pretvorba škodljivih plinov v manj škodljive. Torej, so katalizatorji v avtih res nujne naprave. Omeniti pa je treba, da v mestih oziroma v primeru kratke vožnje niso tako učinkoviti – zaradi nižjih temperatur.

Dvostezni in tristezni katalizatorji za avto

Na voljo so tako dvostezni kot tristezni avto katalizatorji. Takšen podatek je dobro imeti v mislih, ko takšno napravo kupujete. Če je katalizator dvostezni, to pomeni, da se v njem oksidirajo ogljikov monoksid in ogljikovodiki, ki niso izgoreli. Ko pa je govora o tristezni napravi, pa govorimo o oksidaciji ogljikovega monoksida in neizgorelih ogljikovodikih, obenem vzporedno poteka tudi redukcija škodljivih elementov. Za delovanje naprave je ključna lambda sonda, ki je zadolžena za nadziranje količine izpušnih plinov. Ureja jih s pomočjo elektronskega krmiljenja za vbrizgavanje goriva.

Sicer pa ena od evropskih direktiv jasno narekuje, da mora biti ena lambda sonda vgrajena pred katalizatorjem, druga pa za njim, da lahko poteka še dodatno nadziranje izpušnih plinov.

Kako deluje avtomobilski katalizator?

Avto katalizatorji so zasnovani za zmanjševanje koncentracije določenih škodljivih sestavin iz izpuha. Naprava zagotavlja kemijske reakcije že pri nižjih temperaturah. Učinkovito poskrbi za to, da lahko nastajajo v izpuhu druge snovi, ki pa niso tako zelo škodljive. To sta vodna para in ogljikov dioksid. Ta dva sta še tako in tako prisotna v naravi.

Če v avtu katalizatorja ne bi bilo, to pomeni, da bi iz vozila prihajale dušikove spojine in ogljikov monoksid. Zaradi takšnih snovi pa se lahko živa bitja zastrupijo.

Sistem prične delovati že po nekaj minutah

Katalizator je torej nameščen v cevi avtomobilskega izpuha. Takšna naprava prične delovati že v samo nekaj minutah, in sicer ko se dovolj segreje na višje temperature. V tem pa tiči razlog, zakaj naprava vendarle ni tako učinkovita pri mestnih vožnjah oziroma na krajših razdaljah. Če se torej vozite z avtom samo po mestu, potem zelo veliko prispevate k onesnaževanju zraka.

Če imate slučajno vozilo, za katerega uporabljate osvinčen bencin, potem v resnici sploh ne morete imeti naprave, kot je katalizator. Svinec bi namreč takšno napravo uničil, ker namreč reagira s sestavinami katalizatorja. S tem pa bi se preprečilo, da bi sploh lahko deloval.

Življenjska doba katalizatorja

Življenjska doba katalizatorja je v povprečju omejena na 100 do 150 tisoč kilometrov. Vsak del izpušnih plinov namreč po nevtralizaciji s seboj odnese najtanjšo plast kovine. In ko so keramične satnice povsem pregorele, v njih posledično ne prihaja več do kemičnih reakcij.

Seveda lahko pride tudi do prezgodnje okvare katalizatorja. Na primer, če je napajanje ali sistem za vžig avtomobila okvarjen. V takšnem primeru v dušilec vstopi veliko neizgorelega goriva, ki se useda na površino naprave.

Število izdelkov za primerjavo: . Odstrani vse Primerjaj

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi