-10% Popust! Kupon: SLX10 -10% Popust! Kupon: SLX10Več
Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

1
2
3

Katalizatorji

Število izdelkov v kategoriji: 11

Izberite proizvajalca

  1. TQ

NE NAJDETE PRAVEGA AVTO DELA ZA VAŠE VOZILO?

Preverite na naši pomožni strani Siparts z >255.000 izdelki.

NISTE NAŠLI REZERVNEGA DELA, KI GA IŠČETE?

Sporočite nam kaj iščete in pomagali vam bomo.

Katalizatorji

Katalizator je naprava, ki v avtomobilu skrbi za zmanjševanje koncentracije nekaterih škodljivih sestavin v izpušnih plinih. Katalizatorji so del izpušnega sistema v vsakem motornem vozilu, saj so prevozna sredstva  velik onesnaževalec zraka. Motor namreč pri izgorevanju proizvaja številne škodljive pline kot so ogljikov monoksid, ogljikovodik in drugi, katalizator pa te pline spreminja v nestrupene oz. zmanjšuje njihovo toksičnost. Katalizatorji so nameščeni v cevi izpuha in začnejo delovati po nekaj minutah, ko se dovolj segrejejo. Zato so razmeroma neučinkoviti predvsem na krajših mestnih vožnjah, kjer je stopnja nastajanja škodljivih snovi največja, saj nimajo dovolj časa, da se segrejejo na primerno temperaturo. 

Katalizator mora delovati brezhibno!

Za prečiščevanje izpušnih plinov imajo sodobni avtomobili vgrajen poseben katalizator. Tako avtomobilski izpušni sistemi manj obremenjujejo okolje z različnimi škodljivimi in strupenimi plini. Pri delovanju motorja z notranjim izgorevanjem namreč nastajajo različni plini in druge snovi, ki močno onesnažujejo okolje. Med njimi je poleg najbolj strupenega ogljikovega dioksida tudi dušikov oksid ter rakotvorni ogljikovodik ter še mnogi drugi plini, katerim katalizator lahko uspešno zmanjša škodljivost. V optimalnih pogojih katalizator poskrbi kar za 90 % manjšo vsebnost škodljivih snovi v avtomobilskih izpustih, zato predstavlja enega od vitalnih delov avtomobila.

Kako deluje katalizator?

Izpušni sistemi pri avtomobilih postajajo vedno bolj izpopolnjeni. Katalizator pri tem igra bistveno vlogo. Katalizator mora biti vgrajen čim bližje motorju, saj za delovanje potrebuje visoko temperaturo. V skladu z evropskimi direktivam mora katalizator vsebovati vsaj dve Lambda sondi, ki skrbita za dovajanje kisika in ustrezno razmerje med zrakom in gorivom. Katalizator je sicer sestavljen iz majhnih celic in tako spominja na nekakšno satje. Skozi posamezne celice ali kanale, ki so prekrite s tankim slojem žlahtnih kovin, se pretakajo škodljivi plini. Pri tem prihaja do različnih kemijskih reakcij, ki škodljive izpušne pline pretvorijo v manj škodljive. Katalizator je tako pomemben za to, da naš avto manj obremenjuje okolje ter da z vožnjo ne ogrožamo zdravja potnikov v njem ter mimoidočih.

Prava izbira vpliva na daljšo življenjsko dobo

Vsak katalizator je sestavljen iz sredice in ohišja. Slednje mora biti narejeno iz čim bolj odpornih materialov ter dobro tesniti, da je sredica dobro zaščitena in da ne pride do njenih poškodb. Do teh prihaja predvsem pri starejših avtomobilih, pri katerih je ohišje že tako dotrajano, da zaradi tega katalizator ne deluje več optimalno. Pri novejših avtomobilih pa je največji problem tesnjenje oziroma okvara priključka za Lambda sondo, saj zaradi tega v katalizator od zunaj začne vdirati zrak. Kakovosten katalizator se namreč ne bi smel pokvariti kar tako, zato je pri kakršni koli okvari ali poškodbi vedno dobro odkriti tudi njen vzrok. Tako lahko preprečimo, da bi do nje prišlo ponovno, po tem, ko smo katalizator že zamenjali. Če se odločimo menjati katalizator, izberimo čim boljšega! Življenjska doba kakovostnega katalizatorja je namreč pri rednem vzdrževanju in skrbi za dobro delovanje vozila zelo dolga. V teoriji naj bi ga vam sploh ne bi bilo treba menjati, v praksi pa se izkaže, da ga je za optimalno delovanje treba pri vsakem vozilu zamenjati vsaj enkrat. Za dolgo življenjsko dobo poskrbijo trpežni materiali ohišja, ki so odporni na korozijo in druge spremembe ter poškodbe. Prav trpežno ohišje je namreč tisto, ki poskrbi za to, da katalizator brezhibno deluje mnogo let brez napak. Tako boste poskrbeli ne le za bolj čist zrak in manj onesnaževanja, temveč tudi za boljše delovanje vašega avtomobila!

Število izdelkov za primerjavo: . Odstrani vse Primerjaj

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi