Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

1
2
3

Sklopke

Število izdelkov v kategoriji: 3165

NISTE PREPRIČANI, KATERI IZDELEK JE PRAVI ZA VAŠE VOZILO?

Naročite Silux Premium storitev ob zaključku vašega nakupa.

Še
3127
izdelkov

Sklopke

Sklopka je tisti del avtomobila, ki skrbi za to, da lahko mehko speljemo in brez obremenitve motorja zamenjamo prestavo navzgor ali navzdol. Sklopka se nahaja med motorjem in menjalnikom prestav hitrosti ter je sestavljena iz več delov, ki omogočajo prenos in prekinitev vrtilnega momenta glede na potrebe voznika. Ker ima sklopka dve gredi, ki se lahko hkrati vrtita ali pa se razmakneta in se prekine prenos, s tem ščiti motor pred obremenitvami pri menjavi prestav, duši vrtilna nihanja in nadzoruje prenos sil. Pri avtomobilih je to bistvenega pomena, saj se motor vrti brez prestanka, kolesa pa ne. Tukaj nastopi sklopka, ki med mirovanjem vozila prekine vrtenje, motor pa se pri tem ne poškoduje. Dobro delujoča sklopka je tako zelo pomembna za udobno vožnjo in speljevanje, hkrati pa pred obrabo in okvarami ščiti tudi druge dele avtomobila.

Kdaj je sklopka izrabljena?

Ko je sklopka izrabljena, jo je treba seveda zamenjati. Če tega ne storimo, lahko pride do težav pri speljevanju, ob katerem motor avtomobila postane zelo glasen, prav tako pa lahko pride do različnih drugih problemov in okvar. Sklopka namreč blaži različne sile, ki nastajajo med delovanjem avtomobila. Neposredno je povezana z motorjem avtomobila in menjalnikom, zaradi česar lahko v primeru, ko je sklopka izrabljena in je ne zamenjamo pravočasno, pride do tega, da bomo kmalu morali zamenjati še menjalnik ali kaj drugega, kar pa ni več zanemarljiv strošek. Obrabljena sklopka pa poleg vsega naštetega lahko vpliva tudi na večjo porabo, zato jo je smiselno zamenjati takoj, ko imamo občutek, da z njo nekaj ni v redu. To se običajno zgodi po več letih uporabe, na to, kako zelo je sklopka obrabljena, pa vpliva tako to, koliko in kje se vozimo, kot tudi naš način vožnje. Če je sklopka med vožnjo zelo obremenjena in močno ter pogosto pritiskamo nanjo, se bo seveda obrabila prej. V primeru, da vaša sklopka ne deluje več tako, kot bi morala, je čas za njeno menjavo.

Potisni ležaji, vztrajniki in drugi nadomestni deli

Za to, da bo sklopka dobro delovala, skrbijo še pomožni valj, potisni ležaji, vztrajniki in še marsikaj drugega. Ko se pri avtomobilu zamenja sklopka, se ob tem zamenjajo še potisni ležaji, lahko pa tudi vztrajnik ali kakšen drug del, če je to potrebno. Nekateri avtomobili imajo enomasne, drugi pa dvomasne vztrajnike, ki sicer bolje blažijo tresljaje, a jih je treba pogosteje menjati. Vse naštete nadomestne dele, ki skrbijo za to, da sklopka odlično deluje, lahko kupite v spletni trgovini z avtodeli Silux.si. Oglejte si ponudbo in poskrbite, da bo vaša sklopka delovala tako, kot je treba!

Število izdelkov za primerjavo: . Odstrani vse Primerjaj

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi