Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

1
2
3

Vzmetenje, blaženje

Število izdelkov v kategoriji: 6586

NE NAJDETE PRAVEGA AVTO DELA ZA VAŠE VOZILO?

Preverite na naši pomožni strani Siparts z >255.000 izdelki.

Še
6548
izdelkov

Vzmetenje, blaženje

Dobre vzmeti skupaj z amortizerji poskrbijo, da nam je med vožnjo v avtu kar se da prijetno, in to ne glede na to, po kakšnem terenu se vozimo. Na njih namreč počiva teža vozila, obenem pa se avtomobilska kolesa zaradi njih premikajo navzdol in navzgor. Posledično med vožnjo precej manj čutimo grbine, izbokline, vdolbine in druge poškodbe na cesti. Zlasti je to ključnega pomena pri vožnji po makadamu in drugih podobnih neravnih terenih izven urejenih poti. Nekatera vozila, zlasti terenska, morajo zato imeti še toliko trpežnejše vzmeti in biti opremljena s kakovostnimi amortizerji oziroma blažilniki.

Čas za menjavo avtomobilskih vzmeti

Vzmetenje za avto je izdelano iz zelo trpežnih materialov, ki zlahka prenesejo tudi večje obremenitve. Posledično lahko takšni avto deli zdržijo tudi celo desetletje. Kljub temu se sčasoma vzmetenje pri vozilu prične posedati, kar pomeni, da je treba vzmeti zamenjati. Običajno se te menjajo kar skupaj z amortizerji. S tem odlično poskrbimo za čim bolj udobno vožnjo in seveda za bistveno boljši nadzor nad avtom.

Prvi znak, da moramo nujno zamenjati vzmeti, je, ko med vožnjo pričnemo čutiti najrazličnejše tresljaje. Eden od očitnejših znakov je tudi posedanje avta, ko na primer napolnimo prtljažnik ali ko se v vozilo usede več oseb hkrati. Če je avtomobilsko vzmetenje že precej obrabljeno, se podvozje celo posede skorajda do tal. V določenih primerih lahko pride do tega, da se vzmeti natrgajo ali pretrgajo. V takšnem primeru jih je treba seveda takoj zamenjati.

Manj poznani deli sistema avtomobilskega vzmetenja

Čeprav je stabilizator izjemno pomemben del sistema vzmetenja za avto, pa je na sploh manj poznan. Njegova naloga je, da preprečuje, da bi se avtomobil pri ostrih ovinkih obrnil. Vemo, da se pri silovitih zavojih v vozilu premikajo izjemno velike sile. Te pa povzročajo, da telesa potnikov in telo voznika povlečejo v določeno smer. Enako se dogaja z vsemi avto deli. Vozilo se lahko do 30 stopinj nagne proti zunanji strani ovinka. Dvignejo se tudi kolesa s ceste, kar je seveda nezaželeno. Tedaj vozilo izgubi s cesto kontakt, kar bistveno poslabša zavijanje. Stabilizator pa poskrbi, da prav vsa kolesa ostanejo na cesti – tudi če zelo hitro in povsem nepričakovano zavijemo.
Ker je stabilizator povezan z obema sprednjima kolesoma, lahko nadzira kompresijo amortizerjev. Prenaša sile z enega konca avta na drugega. S tem torej prepreči, da bi se naše vozilo prevrnilo.

Naloga avtomobilskega amortizerja

Del vsakega vozila je nekakšna vrsta amortizerja. Večina vozil ima takšen del nameščen neposredno pod šasijo. Namenjen pa je blaženju udarcev, ki jih vozilo prejema s ceste. Naloga amortizerja je, da absorbira oziroma vsrkava veliko kinetične energije. Takšna energija pa se nato spremeni v toplotno, namesto da bi poškodovala vozilo.
Znotraj amortizerjev so nameščeni blažilniki. Njihova funkcija pa je, da vozilo stabilizirajo, ko zapelje čez neravno cestišče, luknje in druge ovire. V nasprotnem primeru bi se avtomobil še naprej pozibaval, kar bi bilo seveda izjemno neudobno pa tudi nevarno.

Izbira novega vzmetenja za avto

Vzmetenje za avto mora povsem ustrezati našemu modelu ter znamki avta. Pri tem imata ključno vlogo še opora in vodilo blažilnika. V to kategorijo spadajo zlasti različni ležaji amortizerjev oziroma blažilnikov. Pri izbiri je pomembna dolžina in vrsta fedrov, prav tako še druge lastnosti. Takšne in druge rezervne dele za avto je najpametneje kupovati v specializirani trgovini, kjer nam lahko zelo dobro svetujejo strokovno podkovani in izkušeni prodajalci.
 

Število izdelkov za primerjavo: . Odstrani vse Primerjaj

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi