Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Zavorne klešče

Število izdelkov v kategoriji: 897

Zavorne klešče

Zavorne čeljusti/klešče so pomemben element zavornega sistema pri avtomobilu. Nahajajo se v notranjosti zavornega bobna ter omogočajo, da se avto ob pritisku na zavoro začne ustavljati. Ob pritisku na zavorni pedal avtomobila se zaradi pritiska hidravličnih cilindrov namreč razširijo znotraj zavornega bobna, kolo avtomobila pa se ob tem ustavi. Garnitura zavorne čeljusti tako poskrbi za to, da pritisk na zavorni pedal rezultira v trenju in posledično zaustavitvi kolesa. A prav trenje, ki nastane ob zaustavljanju avtomobila oziroma zaviranju, je tudi glavni krivec obrabe garniture zavorne čeljusti oziroma klešč, do katere pride z leti.

Za varno zaustavljanje

Zavorne čeljusti so del avtomobila, ki se aktivira ob čisto vsakem zaviranju. Ko pritisnemo na zavoro, s tem sprožimo zavorne čeljusti, ki se razprejo oziroma razširijo ter tako zaustavijo naš avto. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da zavorne klešče ali čeljusti brezhibno delujejo, enako pa velja za celoten zavorni sistem. Le tako bo namreč zaustavljanje vozila varno in učinkovito. V primeru, da imate občutek, da so vaše zavore že obrabljene oziroma da zavorni sistem ne deluje tako, kot bi bilo treba, avto nemudoma odpeljite k mehaniku! Po pozornem pregledu bo ugotovil, kje se skriva vzrok težav in kateri avto del je treba zamenjati, da boste spet lahko učinkovito zavirali. Velikokrat so za težave pri zaviranju krive prav zavorne klešče ali čeljusti, ki se sčasoma obrabijo.

Kdaj je čas za menjavo?

Kdaj je čas za menjavo garniture zavornih klešč oziroma čeljusti? To je odvisno tako od modela našega avtomobila kot tudi od načina naše vožnje in drugih dejavnikov. Običajno pa je treba ta avto del zamenjati, ko bo imelo vozilo okoli 70.000 prevoženih kilometrov, saj se približno po tem času zaradi trenja obrabi. Pri zaviranju namreč nastaja zelo močno trenje, ki po eni strani poskrbi za to, da se naše vozilo ustavi, po drugi strani pa takšno trenje povzroča tudi obrabljanje zavorne čeljusti, ki je pri zaviranju zelo obremenjena. Na njeno obrabo pa poleg trenja, ki nastaja pri zaviranju, lahko vplivajo tudi nekateri drugi vzroki. Če pride na primer do razlitja olja ali zavorne tekočine , je lahko potrebna menjava že prej, prav tako bo to potrebno pri pogosti uporabi ročne zavore.

Obnova zavorne čeljusti

V naši spletni trgovini lahko kupite tako nove zavorne čeljusti kot tudi posebne sete za njihovo obnovo. Večdelni seti oziroma kompleti za obnovo so namenjeni njenemu popravilu, ki se ga lahko z nekaj znanja lotite kar sami doma ali pa obnovo zaupate mehaniku. Običajno je obnova cenejša od nakupa novih zavornih klešč, zato lahko na tak način tudi prihranite. V primeru, da niste popolnoma prepričani, ali je vaše zavorne čeljusti možno obnoviti ali pa so tako dotrajane, da jih je treba zamenjati, za nasvet vprašajte avtomehanika. Ne glede na to, kaj vam bo svetoval, boste privarčevali kar nekaj denarja, če boste avto dele, ki jih potrebujete, kupili na Silux.si! Oglejte si torej, kakšne zavorne čeljusti/klešče in sete za njihovo obnovo ponujamo, in si izberite tisto, kar potrebujete, da bo vaš zavorni sistem spet odlično deloval!

Niste našli izdelka, ki ga iščete? Uporabite Polcar katalog katalog. V kolikor najdete želeni izdelek nas lahko pokličete na 05 3646 617.
Število izdelkov za primerjavo: 1. Odstrani vse Primerjaj